ДРУШТВО

Канцеларија за КиМ – Ради се о интегрисању факултета у оквиру Универзитета, не у косовски систем. Ректор тражи састанак са премијером


Недоумице у јавности: Канцеларија за КиМ предложила модел Интегрисаног универзитета за Универзитет у Косовској Митровици

20160326195434733620

27. март 2016  КоССев

Влада Србије и народ КиМ-а никоме неће дозволити сада, ни у будућности, смањење Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, гашење појединачних факултета, укидање, или утапање у институције самопроглашене такозване Републике Косово, поручили су данас из Канцеларије за Косово и Метохију. Реакција ове канцеларије уследила је након што је више београдских и приштинских медија синоћ пренело вест о томе да запослени Универзитета у Косовској Митровици захтевају смену директора ове канцеларије, Марка Ђурића, због његовог, како су навели, предлога да се Универзитет интегрише у косовски систем.

Међутим, према дописима Канцеларије за КиМ, Министарства образовања, предлогу одлуке владе овог министарства и образложењу одлуке, у које је КоССев имао увид, владина канцеларија за Косово предложила је промену статуса Универзитета, то јест, спајање појединачних факултета унутар самог Универзитета, односно, централизацију у његовом управљању – чиме би садашњи српски приштински универзитет постао тзв. интегрисани универзитет, а што је европски тренд управљања на универзитетима.

Предлог о промени статуса митровичког универзитета донет је, због „свакодневних притужби“ на његово функционисање, истакао је Ђурић у образложењу дописа министру образовања и науке, Срђану Вербићу. Овај Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, као и његови факултети, добили су рок од десет дана да се изјасне о најновијем предлогу.

Интегрисање факултета у оквиру Универзитета, не у косовски систем

Шта је Интегрисани универзитет

Према српском закону о високом образовању, Интегрисаним универзитетом управља ректор уместо декана сваког појединачног факултета и ректора. Тиме се централизује управа на универзитетима, што је, такође, тренд на универзитетима у Европи, а према болоњском систему. У централној Србији овакав начин управе и функционисања постоји на приватним факултетима, а од државних универзитета овај модел је, за сада, уведен једино на Универзитету у Новом Пазару.

У предлогу одлуке владе, коју је припремило Министарство образовања Србије, а након дописа Канцеларије за КиМ, у коју је КоССев имао увид, наводи се да се њоме „врши статусна промена спајања високошколских установа чији је оснивач Република Србија“, да факултети митровичког универзитета „настављају са радом“, да је седиште интегрисаног универзитета на адреси садашњег универзитета – Филипа Вишњића ББ, да преузима „имовину, права и обавезе високошколских установа, запослене на факултетима митровичког универзитета“, да студенти који су започели студије на овим факултетима, настављају студије на Интегрисаном универзитету по „започетом студијском програму, условима и правилима студија до истека редовног трајања студија“, а да ће „до конституисања Савета Интегрисаног универзитета“, његове послове обављати „Привремени савет интегрисаног универзитета“.

Привремени савет Интегрисаног универзитета донеће Статут Интегрисаног универзитета, годишњи програм, обављаће и друге послове и за вршиоца дужности ће се именовати ректор, док ће Савет, ректор и стручни органи Интеграционог универзитета, бити именовани у складу са Законом о високом образовању, у року од шест месеци од дана ступања на снагу ове предложене одлуке.

Предлог послат Универзитету и факултетима: Имају рок од 10 дана да се изјасне

Овај предлог одлуке, Министарство образовања Републике Србије, упутило је Универзитету у Косовској Митровици 24. марта, уз допис у којем се наводи и да се у поступку доношења одлуке о промени статуса високошколске установе прибавља мишљење органа управљања свих високошколских установа на које се промена односи, те и да је „потребно да Универзитет и факултети у његовом саставу, у року од десет дана, доставе мишљење о Предлогу одлуке о спајању Универзитета у Приштини и факултета који обављају делатности у његовом саставу“.

Канцеларија за КиМ: Промене предложене због свакодневних притужби

Предлог за интегрисање приштинског универзитета уследио је, како се наводи у допису Канцеларије за КиМ, упућеном Министарству образовања 21. марта, због тога што се овој канцеларији „свакодневно обраћају студенти, професори и шира академска јавност са притужбама на функционисање“ Универзитета у Косовској Митровици, које се „претежно односе на непостојање органа управљања и неостваривање интегративних функција Универзитета“. У допису се наводи и да је Канцеларија за КиМ о томе обавестила Министарство образовања и крајем јануара.

Разлог одлуке „потреба да се интегрише рад и функционисање Универзитета“

А у образложењу о доношењу одлуке о промени статуса митровичког универзитета, у које је КоССев такође имао увид, наводи се да су разлози доношења одлуке засновани на „потреби да се интегрише рад и функционисање Универзитета „у циљу обезбеђивања оптималних услова за ефикасније остваривање циљева, принципа и ефеката високог образовања на КиМ-у и интереса студената, српске заједнице и Републике Србије на Косову и Метохији“.

У образложењу се наводи и да је у поступку доношења одлуке о статусној промени Универзитета „прибављено мишљење“, али и „сагласност Националног савета за високо образовање“, а да су за спровођење ове одлуке обезбеђена и средства у буџету Републике Србије.

Запослени на универзитету и студенти подељени; саопштења са Универзитета нису достављена редакцији КоССева

Универзитетом у Косовској Митровици бави се и косовска влада

Питањем статуса Универзитета у Косовској Митровици се током ове и прошле године бавила и косовска влада. Након што је прошле године на седници владе усвојила документ о „Поступку пријављивања за радна места у институцијама Републике Косово за чланове мањинских заједница које имају дипломе издате од стране Универзитета у Северној Митровици“. Иако су неки косовски медији на српском језику, тада пренели, да ће косовска влада признати дипломе српског државног приштинског универзитета у Косовској Митровици, за саму косовску владу, то је, међутим, само „привремено-прелазна мера за интеграцију којом ће се дипломе које су добили грађани Републике Косово учинити важећим, у сврху пријављивања за посао у јавним институцијама, а у очекивању потпуне интеграције Универзитета у Северној Митровици у оквиру косовског правног оквира.“ Циљ овог документа за косовску владу јесте интеграција Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици у косовски систем високог образовања.

Саопштења која су претходила реакцији Канцеларије за КиМ уследила су од стране запослених са Универзитета у Приштини, а затим и Студентског парламента овог универзитета који су, са друге стране, стали у Ђурићеву одбрану. Ниједно саопштење, сем данашњег саопштења Канцеларије за КиМ, није достављено редакцији КоССева.

Саопштење Канцеларије за КиМ, можете прочитати ОВДЕ.

Након што су запослени Универзитета јуче, како су пренели медији, саопштили да Марко Ђурић предлаже интегрисање Универзитета у косовске институције, те најавили „правну борбу и протесте против предлога који је Ђурић упутио Министарству образовања Републике Србије 21. марта,“ они су, такође, позвали министра просвете Срђана Вербића и чланове Националног савета за високо образовање „да одбаце овај незаконит и скандалозан предлог“.

Студентски парламент из Косовске Митровице саопштио је, са друге стране, да не стоји иза саопштења запослених у Универзитету, и да „чврсто верује у добре намере Канцеларије за КиМ и њеног директора Марка Ђурића“.

„Ми, пре свега, не можемо, нити желимо да учествујемо у радњама које се не тичу студентске политике и побољшања студентског стандарда, а нарочито не желимо да се студенти користе у политичке сврхе,“ навели су студенти, а пренео Фонет.

Они су навели и да ће пратити будућа дешавања, истичући да „чврсто верује у добре намере Канцеларије за Косово и Метохију и њеног директора Марка Ђурића, који су до сада небројано пута помагали студентске организације на КиМ.“

Студенти су, такође, позвали на одговорност потписнике саопштења запослених, као и медије који су то саопштење објавили.

***

Милачић: Предлог о интегрисаном универзитету противзаконит, тражимо састанак са Премијером

27. март 2016. КоССев

Недоумице у јавности: Канцеларија за КиМ предложила модел Интегрисаног универзитета за Универзитет у Косовској Митровици

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, самоиницијативно је донео одлуку о промени статуса Универзитета у Косовској Митровици, јер је она у супротности са политиком Владе Србије и премијера Александра Вучића. Предлог је противзаконит, увредљиво образложен и драстично крши аутономију Универзитета. Због превазилажења настале ситуације захтевамо хитан састанак са Премијером – поручио је ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Срећко Милачић, у вечерашњем саопштењу достављеном медијима.

Милачић се огласио након текста на нашем порталу о томе да је Канцеларија за КиМ дала предлог о промени статуса Универзитета – спајању појединачних факултета унутар самог Универзитета, чиме би садашњи српски приштински универзитет постао тзв. интегрисани универзитет, а не о интегрисању Универзитета у косовски систем, како су претходно пренели поједини београдски и косовски медији. Саопштење Срећка Милачића преносимо у целости.

Ministar Prof dr Zorana Mihajlovic potpisala je protokol o saradnji sa Rektorom pristinskog univerziteta izmestenim u >K Mitrovicu

Срећко Милачић

„Целокупну академску заједницу на Косову и Метохији затекла је вест о предлогу директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, упућеног Министарству образовања, науке и технолошког развоја о оснивању тзв. Интегрисаног универзитета у Косовској Митровици. Знам да је господин Марко Ђурић представник Владе Републике Србије и да би самим тим требало да поступа у складу са политиком Владе и премијера Александра Вучића, а то је одувек била политика очувања Универзитета, као стожера опстанка српског народа на Космету.

Поставља се, међутим, питање да ли је он у спрези са људима који раде против интереса Универзитета, а све зарад остваривања својих личних интереса, или је нешто друго по среди.
Универзитет има педесетогодишњу традицију и са њега су потекла многа значајна имена српске културе, политике, науке и уметности. Универзитет је одувек имао подршку премијера Александра Вучића, па чуди одакле храбрости Марку Ђурићу да самоиницијативно наступи са предлогом који је узнемирио целокупну јавност на Косову и Метохији.

Господин Марко Ђурић је иницијатор, а министар Вербић налогодавац овог неочекиваног велеобрта. Забрињавајуће је, и вређа здрав разум, Ђурићева иницијатива и Вербићево експресно реаговање. Очигледно им се жури, јер се тражи од Националног савета за високо образовање и Владе Републике Србије, која је у техничком мандату да, гле чуда, као питање свих питања, по хитном поступку, на дневни ред буде стављено стварање Интегрисаног универзитета у Косовској Митровици. Овај противзаконит и увредљиво образложен предлог је резултат драстичног кршења аутономије Универзитета и фаворизовања компромитованих кадрова који су спремни да из приватних интереса раде на штету Универзитета.

Сигуран сам да је Марко Ђурић самоиницијативно донео ову непромишљену одлуку, јер је она у супротности са политиком Владе Србије и премијера Александра Вучића, који се за све време свог политичког деловања залаже за унапређење рада Универзитета и опстанак Срба на Косову и Метохији. Марко Ђурић очигледно уноси раздор својим несувислим предлозима који наилазе на одобравање само оних који не мисле добро српском народу.

Због превазилажења настале ситуације захтевамо хитан састанак са премијером, јер једино њему верујемо и сигурни смо да је он гарант опстанка Универзитета и Срба на Косову и Метохији.“