АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Косовска Митровица: Марко Ђурић – Нико неће и не сме да дира наш Универзитет (осим мене?)!


Коментар редакције СРБског ФБРепортера: 

Након што је јавност на Косову и Метохији претходних дана узнемирена најавом некакве „интеграције“ Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, а што је био предлог баш Марка Ђурића (!) – данас се тај исти Марко Ђурић појавио у улози браниоца (!) Универзитета и чак има образа да каже –  „Нико неће и не сме, док је ове Владе и нашег народа на Косову и Метохији, да дира у наш Универзитет“!!! Докле ће Марку та маска стајати на лицу, остаје да видимо! 

foto_vest__1459182441

Фото: Тв Мост

Наиме, он објашњава да се ради о „интеграцији“ Универзитета у оквиру српског система образовања. Али, народ на КиМ је толико пута преварен двосмисленим фразама да не сме себи дозволити још једну превару! А ова би значила и коначан крај!

Ко може да гарантује да Марко Ђурић, или неко њему сличан, не би одмах по прихватању предлога, рекао да је мислио на интеграцију са шиптарским „Универзитетом у Приштини“!!??

Да се подсетимо:

– назив „Косово“ је прво био са звездицом, која се затим брзо „отопила“,
– шиптарских локалних избора на које народ силом и на превару теран да изађе
– листе „Српска“ коју је Вучић промовисао, а чији представници данас седе у шиптарској „Скупштини“ и који су положили заклетву „држави “ Косово!
– тзв. општинских одборника („изабраних“ на „изборима“) који су потписали лојалност „држави“ Косова тако што су најпре стикерима прелепили делове папира са грбом те квазитворевине. Наравно, након потписивања, стикери су одлепљени! 
– границе коју су наши политичари неко време звали „Интегрисани прелаз“ а у ствари је инсталирана права граница
– смене легалних руководстава четири општине на северу, на чија чела су постављени људи са дуплим функцијама па смо имали парадоксалну ситуацију да је тај постављени послушник по српском систему председник општине, а по шиптарском (интегрисани) градоначелник(!),
– српске полиције која је на лукав начин „интегрисана“ у КПС
– судства које је такође на перфидан начин „интегрисано“ 
– цивилне заштите која је основана да би служила као Вулинова гарда, која је потом такође „интегрисана“ у шиптарске институције! 

итд. итд. итд.

Надамо се да ће образовани људи са српског Универзитета из Косовске Митровице остати чврсти у својим ставовима и да неће дозволити било какву промену статуса Универзитета.

(Напомена: Коментари редакције наведени су и у склопу текста у заградама и обележени плавом бојом.)

***

Ђурић: Нико неће и не сме да дира наш Универзитет

djuric-pu2

Фото: Канцеларија за КиМ

28.03.2016 Извор: ТВ Мост

„Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици је један од стубова опстанка нашег народа на Косову и Метохији и Србија је поносна на овај Универзитет. Никоме нећемо дозволити ни да гаси, ни да смањује, ни да на било који начин утиче на рад овог Универзитета“, рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију после данашњег састанка са представницима Приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици

Ђурић је додао да „о судбини Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици увек ће уз подршку целе Србије одлучивати цела академска заједница, професори, студенти и сви они који чине тај Универзитет“. (Зашто је онда без њихове сагласности упутио Вербићу предлог о промени статуса и некаквој интеграцији Универзитета, а Вербић то брже боље потписао?)

„Србија неће дозволити било коме да на негативан начин делује према Универзитету и борићемо се за то да Универзитет , који је иначе на територији Косова и Метохије, једини који је члан Европске асоцијације универзитете и са чијом дипломом можете да радите и у Бриселу, Берлину, Лондону, Москви… да тај Универзитет јача и напредује“, поручио је Ђурић.

Ђурић је рекао да се на састанку са ректором и свим деканима факултета овог Универзитета и професорима чуло много сугестија и жеља за интензивирање сарадње и додао да ће се у наредном периоду у редовној основи саветовати са члановима факултета, деканима и ректором и да ће заједно покушати да учине да Универзитет буде јачи. (Зашто то и раније није чинио, него је покушавао да сруши руководство Универзитета?)

„Општи закључак овог састанка јесте да само потпуно јединствени можемо заштитити Универзитет, интересе академске заједнице и ми ћемо то сасвим сигурно и бити“, закључио је Ђурић.

Говорећи о упућеном предлогу Министарству просвете о интеграцији Универзитете Ђурић је рекао да „ниједан корак неће бити вучен, ни једна мера неће бити направљена без најширег консензуса у академској заједници“.

Нема никаквих иницијатива ни за реорганизацију нити за било шта од онога за шта су биле везане спекулације у јавности“, истакао је Ђурић. (А шта је онда било ОВО? Откуд  документи са потписима Ђурића и Вербића?)

Одговарајући на питање новинара о статусу и будућности српског Универзитета у Косовкој Митровици Ђурић је поновио да је Србија поносна на овај Универзитет и да је то „један од центара наше борбе и нашег опстанка“.

„Шта Универзитет значи за наш народ на Косову и Метохији најбоље се види летњим месецима када су овде улице готово испражњене у поређењу са свакодневном ситуацијом када овде врви од студената. Митровица је велики универзитетски центар у Србији и боља по резултатима од многих других Универзитета“, поручио је Ђурић.

Он је поновио да „неће бити никаквих корака који ће се предузимати без потпуне сагласности академске заједнице.

„Ми смо у сталним консултацијама и сарадњи са Министарством просвете и постараћемо се да на свим адресама постоји исти став“, нагласио је Ђурић. (Зашто сте узнемирили народ на Косову и Метохији? Шта вам је био циљ? Да ли сте одустали да не би нанели штету предизборној кампањи? Очекивано – РТС о овој ујдурми није пренео ни реч!)

Ђурић је говорећи о наводној иницијативи за интеграцију Универзитета истакао да је „у јавности изашло једно непотписано саопштење без печата и читав низ спекулација на порталима“ .

„Истина је да је наша Канцеларија затражила од ресорног Министарства и надлежних институција да у свом раду утврде чињенично стање везано за функционисање појединих сегмената , служби на појединим факултетима што треба да раде надлежни органи, а о судбини Универзитета треба да одлучују, не владина тела или било какве политичке комисије, већ искључиво Академска заједница“, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић сматра да је тиме неко намерно хтео да изазове конфузију и посеје панику међу студенте и чланове академске заједнице. (НЕКО???)

Дошао сам овде да представницима Универзитета и Академске заједнице пренесем јасан став државе а то је – нико неће и не сме, док је ове Владе и нашег народа на Косову и Метохији, да дира у наш Универзитет јер је он један од стубова нашег опстанка“, нагласио је Ђурић. (… осим мене!?)

Коментаришући формирање комисије од стране привремених институција у Приштини, која би требало да се бави питањем овог Универзитета Ђурић је поручио да „они не би требало да се баве питањима која нису у њиховој надлежности“ и додао „овај Универзитет је у потпуности у надлежности Републике Србије, остаће у надлежности Републике Србије. Они немају никакве ингеренције над овим Универзитетом и не би требало о томе да дискутују“. (Занимљиво. О чему ли је Министар Вербић разговарао са Бајрамом Реџепијем…?)

„Држава, Универзитет и српски народ на Косову и Метохији заједнички стоје јединствено стоје и стајаће и у будућности испред ове институције“, поручио је Ђурић.

Решени су сви неспоразуми око писма које је упутила Канцеларија за Косово и Метохију Министарству просвете Републике Српске“, рекао је Срећко Милачић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Милачић је додао да је договорено „да убудуће делујемо јединствено и поносимо се чињеницом да наш Универзитет стабилан а знање и истина виши дигнитет који краси нашу образовну и научну институцију“.

„Најбољи показатељ наше стручности јесте квалитет образовања који је постигнут на нашем Универзитету, а уз помоћ државе, надамо се да ће у наредном периоду бити још бољи“, нагласио је Милачић.

_________________

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ (хронолошки поређани по редоследу дешавања):

Марко Ђурић предложио да техничка влада УКИНЕ Универзитет у Косовској Митровици!!!

Контрадикторне информације (по рецепту топло-хладно) о укидању Универзитета у Приштини… Још једно „кување жабе“ и издаја на КиМ?

ХИТНО: Документа којима Марко Ђурић тражи укидање српског Универзитета у Косовској Митровици! (ФОТО)

Аларм! Укидањем факултета, СНС ће раселити Србе са Косова и Метохије!

Канцеларија за КиМ – Ради се о интегрисању факултета у оквиру Универзитета, не у косовски систем. Ректор тражи састанак са премијером

Ристић: Тзв. интеграциjа Универзитета у Приштини представља корак ка интегрисању у косовски образовни систем

Нови моменти: Студентски парламент против „интегрисаног“ Универзитета у Косовској Митровици

ЕПИЛОГ! – Саопштење Савета Универзитета у Косовској Митровици, након састанка са Марком Ђурићем

***

ИЗ АРХИВЕ СРБског ФБРепортера:

*Славка КОЈИЋ: ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА СПОРАЗУМА – СУМРАК ПРАВА У СРБИЈИ
* Уставни суд (26.03.2015): Уредба о контроли преласка административне линије према КиМ је неуставна
* Садашње структуре у Приштини нити су „привремене институције“ по Резолуцији 1244, а још мање су „покрајинске институције“
* Раденко Недељковић: Управни суд је поништио одлуку Владе Србије о мом разрешењу
* Славка Којић: О НАЈАВИ УСТАВНОГ ЗАКОНА КАО ПОКРИЋА ЗА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ
* Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.
* Славка Којић: ПРЕДАЈА СУДСКЕ ВЛАСТИ АЛБАНСКИМ СЕПАРАТИСТИМА * Славка Којић: УКИДАЊЕ ПРАВА ГРАЂАНА НА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ