Бомбардовање

Са скупа подршке даниловградским гимназијалцима – Храбра дјецо из гимназије, храбро до слободе! (видео)


28 март 2016 

Ми, организација жена и младих Демократског фронта, са пријатељима из невладиних организација и покрета, са слободомислећим појединцима, одлучили смо да пружимо подршку слободи говора и мишљења, било на ком мјесту и у било које вријеме. Овог пута стајемо у одбрану матураната из Гимназије Петар Први Петровић Његош из Даниловграда, рекла је Марина Јочић из Форума жена ДФ-а на перформансу подршке даниловградским гимназијалцима испред Министарства просвјете Црне Горе.
Она је рекла да неколико одличних ученика, који би у свакој другој земљи били понос и школе и града и државе, је одлучило да обиљежи годишњицу почетка бомбардовања СР Југославије, које је управо почело разарањем касарне у Даниловграду и првом жртвом овог чина агресије.„Нису прекршили ниједан закон осим закон мафијашког ћутања. Због тога тражимо извињење министра Бошковића, посебно што је јавно именовао ученике. У природи младости је побуна, непристајање. То својство младости гура свијет напријед, и ми ћемо увијек бити на страни младости, слободе говора и мишљења, чак и ако нам се то по некад и не допада“, нагласила је Јочић.

Испред младих ДФ-а се обратио Иван Копитовић који је рекао да је Уставом Републике ЦГ , чланом 47, прописано да сваки грађанин има право на слободу изражавања говором, писаном ријечју, сликом или на други начин, али да, не први пут, актуелни режим и институције система газе Уставом загарантовано право својим грађанима онемогућивши истим да остваре своје елементарно право.

Ivan-Kopitovic

„Увидјевши моћ, снагу и енергију младих људи као и жељу младих људи за промјенама не чуди реакција надлежних институција које желе репресивним мјерама и драконским казнама ,,умирити“ незадовољство , силом угушити бунт и тиме продужити живот актуелном режиму. Слобода нема цијену и зато млади људи , храбра дјецо из гимназије, часни и достојанствени будући академски грађани изборимо се заједно за слободу, храбро до слободе !“ , рекао је Копитовић.

Петар Шћепановић из Грађанског покрета отпора је испред нестраначких организација подсјетио да Устав Црне Горе свакоме гарантује право слободе говора и изражавања мишљења, па је стога младалачки бунт и изношење ставова пожељно у друштвима која баштине правду и демократију, што, изгледа, није случај са Црном Гором.

Он је казао да насилно пројектовање ставова, не само да је противно основним начелима једног демократског друштва, већ је и деструктивно по рационално расуђивање.

Petar-Scepanovic

„Најављене санкције показују немоћ министра Бошковића да се носи са енергијом и слободним мишљењем младих људи, а посебно забрињава чињеница да Министарство нема у виду да се овдје не ради о хировима малољетних хулигана, већ о дјеци која су, по учењу, храбрости и друштвеној одговорности примјер својој заједници и цијелој Црној Гори, што потврђује и чињеница да се међу “инкриминисанима” налазе њих шесторица врло добрих и одличних ђака, неки од њих су најбољи у генерацији а један је ризикујући да угрози властити живот спасио утопљеника из набујале Зете, због чега је награђен од директорице школе и градоначелника Даниловграда“, истакао је Шћепановић.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Присутнима се обратила и Жељка Савковић из Форума жена ДФ која је рекла да је сваког 24. марта је требало из свих школа да се зачују сирене да би се послала порука свијету да насиље  не може бити будућност.

„Хвала дјеци гимназије која су указала Министарству просвјете и свим министарствима Владе Црне Горе да и они размишљају својом главом“, рекла је Савковић.

На самом крају Марина Јочић је упутила заједнички захтјев организатора скупа министру Предрагу Бошковићу да се извини ученицима због јавне прозивке и изношења њихових имена у јавност. Скуп је завршен бацањем папирних авиона, алудирајући на перформанс даниловградских матураната.

3 replies »

  1. Само ходите путем Петра Цетињскога и Његоша на правом сте путу,са Србством у срцу обновићете и себе и трасирати пут вашим потомцима. Живеле Србске земље!

    Свиђа ми се

  2. Матурати одржали најуспешији огледни час целој власти Црне Горе!
    Браво!
    Власт, очекивано, пала на испиту!

    Свиђа ми се