ДРУШТВО

ХИТНО: Документа којима Марко Ђурић тражи укидање српског Универзитета у Косовској Митровици! (ФОТО)


Повезано: Контрадикторне информације (по рецепту топло-хладно) о укидању Универзитета у Приштини… Још једно „кување жабе“ и издаја на КиМ?

***

28. март 2016. КМ Новине

Укидање, тј., „интеграцију“ Универзитета у Косовској Митровици, тражио је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију шаљући званично следећа документа до којих су КМ Новине дошле.

Шта рећи? Ваљда само ради свој посао...  

Шта рећи? Ваљда само ради свој посао…

Допис, оверен, са печатом и факсимилом, уз јасно наведене све податке о пошиљаоцу, послат је српским факултетима Универзитета у Косовској Митровици. Допис је послат „ради давања мишљења Савета ваше Високошколске установе“ како би се изјаснили у што краћем року, наводи у њему извесна Тијана Тадић из сектора за високо образовање испред Министарства просвете.
Dopis-1

Исти допис упућен је и Министарству као и министру просвете Срђану Вербићу. У обраћању министру каже се да „тренутно стање на Универзитету у Приштини не омогућава остваривање циљева и принципа високог образовања и штети интересима студената, српске заједнице на Косову и Метохији, али и систему високог образовања републике Србије у целини“ те на основу тога достављају на разматрање предлог Одлуке о спајању Универзитета у Приштини и факултета који обављају делатност у његовом саставу.

Документ својеручно потписује „В.Д. Марко Ђурић“.

Dopis-2

Оно што у претходна два документа није било огољено да сржи, у трећем у потпуности избија на видело. У њему, који је одговор Министра просвете Срђана Вербића, са његовим печатом и потписом, тражи се мишљење факултета „о предлогу Одлуке спајању а која подразумева формирање Интегрисаног Универзитета у Косовској Митровици

Dopis-3

Предлог Одлуке садржи „статусна промену спајања високошколских установа“ које настављају са радом „у статусу самосталне високошколске установе чији је назив „Универзитет у Приштини чије је седиште у Косовској Митровици“ то јест, како се каже „Интегрисани универзитет“.

Dopis-4

Студенти који су започели студирање настављају по до сада важећем плану и програму, до краја студирања. За оне који ће неки од ових факултета тек уписати – не каже се по ком ће плану студирати што само по себи оставља врло мало простора за претпоставке. Односно, не види се други излаз до „интеграција“ у просветне установе факултета шиптарских сепаратиста.

О озбиљности овог документа говори чињеница да је предвиђено место да својим потписом то потврде Председник Владе као и председник Републике Србије.

Dopis-5

У финалном документу овог пакета образлаже се ова одлука и додаје да су средства за њено спровођење обезбеђена у буџету републике Србије.

Dopis-6

Након писања медија о овој Одлуци, због чега су професори и особље Универзитета одмах затражили смењивање марка Ђурића, директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију, Канцеларија је издала саопштење којим негира да су тражили и тврде да „Влада Србије и народ Косова и Метохије никоме неће дозволити, сада, ни у будућности, његово смањење, гашење појединачних факултета, укидање или утапање у институције самопроглашене тзв. Републике Косово“. Тим поводом можете још једном прочитати документа о Одлуци за променом статуса факултета и самог Универзитета.

Да се све чини потпуно свесно говори сам увод саопштења који каже да је Државни Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици један од темеља на којима почива опстанак и будућност нашег народа на КиМ“.

Може ли бити страшније од овога? Може, јер то заиста намеравају да ураде и то уз „пуно учешће академске заједнице“.

Простим језиком, и више пута до сада речено, Влада гаси све српске институције на Косову и Метохији свесно угрожавајући и чинећи немогућим опстанак Срба у овој Покрајини, али се труди да кривицу пребаци на сам овдашњи народ који је издала.

Жалосно је што су се већ јавили студенти при Парламенту овог Универзитета који су у потпуности стали иза Марка Ђурића. Наводе да им је Канцеларија за Косово и Метохију „много пута до сада помагала“. Та „помоћ“, вероватно и још мало обећане, је њихов мотив да подрже овакву политику.

Извор: КМ Новине

6 replies »

 1. Ustrogljeni Papagaj, unistio je nas Gorance. Sa Lopovima i kriminalcima, bracom Hodza napravio je nevidjenu stetu Goranskom narodu.Najobicniji Beogradski dzeparos, dosao da se bavi ozbiljnom politikom na Kosmetu.Nijedan dogovor, koji smo dogovorili sa njegovim prethodnikom Aleksandrom Vulinom nije ispostovao.Ne znamo samo, Ko njega postavi na tako odgovronom mestu. Pozdrav.

  Свиђа ми се

 2. Ne cudi me ova izdaja i otkrivena afera, to je samo kap u moru! Od 2000-te godine, SVE tkz.“srbske“ vlade su sistematski rusili deo po deo UN Rezoluciju 1422, koja garantuje da je Kosovo sastavni deo Srbije. Sest puta je Amerika pokusavala da u UN proglasi nezavisnost Kosova, Rusija je to sprecila. Onda su se Americke vlasti okrenule tkz.“srbskoj vladi“ i mucki, pokvareno (kako to uvek ameri i rade), tiho, ucenama, pritiscima, lomili „srbsku vlast“ i kroz Skupstinu, da se ponisti ta rezolucija. Setimo se , pretprosle godine kad je Lavrov bio u poseti Beogradu, Vucic ga je pitao, da Rusija ponisti tu rezoluciju jer je Rusija potpisnica rezolucije!!! Lavrov, veliki i iskusni diplomata sa ogromnom svetskom reputacijom je ostao bez reci!! Zaprepasceno ga je gledao! Tako da ovaj sa slike je samo jedan mali sraf u toj kvislinskoj, vazalnoj, pokvarenoj, prljavoj, korumpiranoj vladi, koja je najgora jos od Otomanskog ropstva! Nikad ni jedna osoba od 2000-te god. koji su postavljeni na duznost Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nije bila srpski patriota, vec su postavljani izdajnici i agenti Vasingtona. Taj mali crv, sa imenom Djuric je samo nastavak te vazalne, poltronske vlade. Jer Americka ambasada u Bgd-u sve kontrolise. Patriota ne moze da radi za Kosovo. Veoma teska situacija.

  Свиђа ми се

 3. Србски народе уразуми се на изборима је све унапред решено,пронађимо начин да се ослободимо комуниста,њихове деце и унука.Не наседајмо на њихове фарсе лажу да се боре против корупције и криминала.Једини циљ им је да и даље владају,ништа их друго не интересује.

  Свиђа ми се

  • @Mihailo Panic: Ko je to „neko“ ko ce poceti da razbija ovu gamad? Neko sa strane? Neko drugi a ne vi? Zasto ocekujete da sloboda padne sa neba? Ne kritikujem ja vas, ali nailazim na komentare sa istim stavom kao sto je vas, da se „neko“ drugi bori za oslobodjenje od krvavog americkog neprijatelja i „srbske“ tako zvane vlade (americki agenti koji glume srbsku vlast za Vasington), i donese vam na tacni slobodu. To gospodine ne postoji! Samo Srbski narod SAM mora da se udruzi, da se digne kuka i motika, i da krenu u borbu. I Vi gospodine Panicu, a ne da pasivno cekate u zapecku da drugi ginu i stradaju za oslobodjenje vase zemlje. A kad narod krene, naci ce se prijatelji koji ce nam pomoci. Jer u sadasnjoj situaciji nemaju kome da pruze pomoc. Samo svakodnevnim demonstracijama, svakodnevnim setnjama kroz Beograd i mahanje sarenim zastavama, je jalov posao. Time se ne postize nista. Akcija! Akcija treba, a ne samo gundjanje. Pozdrav!

   Свиђа ми се