АКТУЕЛНО

ПЛАНЕТА ЋЕ СЕ ТРЕСТИ ЗБОГ ОВИХ РЕЧИ: Асад открио које државе су спонзори тероризма у Сирији!


Башар ел-Асад (Фото: ЈуТјуб)

Башар ел-Асад (Фото: ЈуТјуб)

СИРИЈА – Тероризам у Сирији и Ираку добија директну подршку из Турске, Саудијске Арабије, Француске и Велике Британије, изјавио је председник Сирије Башар ел Асад за Спутњик.

„Тероризам је прави проблем. Морамо да се боримо против њега на међународном нивоу, јер тероризам не утиче само на Сирију. Тероризам постоји у Ираку. Њега директно подржава Турска. Директно га подржавају владајућа краљевска породица Саудијске Арабије и велики број западних земаља, а посебно Француска и Велика Британија“, истиче Асад.

„Што се осталих држава тиче, оне посматрају, надгледају. Оне не раде никакав битан посао по том питању“, сматра Асад.

Руске војне базе у Сирији су потребне
због равнотеже у свету

Руске војне базе у Сирији су потребне, не само ради борбе против тероризма, већ и ради подршке равнотеже у свету у целини, изјавио је сиријски председник.

„То са једне стране, а са друге оне (базе) везане су не само за борбу против тероризма, већ и са међународном ситуацијом у целини и, на жалост, Запад у току „хладног рата“ и након њега, чак и данас, није променио своју политику: он жели хегемонију у доношењу међународних одлука и УН нису могле испунити улогу чувара мира у свету, чак и данас, како би вратиле себи свој прави статус“, навео је Асад.

„Војне базе нама, вама, требају ради међународне равнотеже у свету. То је истина, слагали се ми с тим или не, али је то сада потребно“, нагласио је сиријски председник.

При томе, она је навео да Дамаск на својој територији жели само руске базе.

„Мислим само на Русију, других земаља нема“, нагласио је Асад, одговарајући на питање на чије тачно базе мисли.

Сиријски председник сматра да је Сирији потребно руско војно присуство, чак и у случају стабилизације ситуације у земљи.

„Ако се говори о садашњици, периоду борбе против тероризма — да, наравно, потребно нам је њихово присуство, јер су они ефикасни у борби против тероризма, чак и ако сe ситуација у Сирији на плану безбедности стабилизује“, сматра Асад.

У исто време, сиријски председник је нагласио да сам период борбе против тероризма у Сирији може дуго да потраје.

„Процес борбе против тероризма није брз и муњевит. Тероризам се за деценију раширио у овом региону и биће потребно много времена да буде поражен“, навео је Асад.

Штета од рата у Сирији превазилази
200 милијарди долара

Штета у Сирији од грађанског рата који траје од 2011. године већ превазилази 200 милијарди долара, изјавио је сиријски председник Башар Асад.

„Економска штета и штета у инфраструктури превазилази 200 милијарди долара. Економска питања се могу решити одмах, чим се ситуација у Сирији стабилизује. Међутим, за обнову инфраструктуре треба много времена“, рекао је Асад.

Избеглице ће почети да се враћају у Сирију када се појави нада у побољшање ситуације

Појава наде у побољшање ситуације у Сирији омогућиће повратак избеглица кући, рекао је Асад.

Према речима сиријског лидера, руководство земље предузима мере како би грађани имали што мање разлога за миграцију.

„Почели смо рад на обнови инфраструктуре земље још пре завршетка кризе како би се, по могућности, смањио утицај последица економске штете и штете нанесене инфраструктури земље на сиријске грађане и у исто време како би се смањио одлив избеглица ван граница земље“, нагласио је сиријски председник.

„Можда би неки желели да се врате кад виде да постоји нада у побољшање ситуације“, рекао је сиријски председник.

У исто време он је указао да разлог миграције Сиријаца није само терористичка претња.

„Разлози за миграцију нису само тероризам и ситуација у области безбедности. Они се крију у блокади, у увођењу западних санкција против Сирије. Многи људи су напустили безбедна подручја у којима нема тероризма због животног стандарда. Становници себи више не могу да обезбеде све што им је неопходно за живот. Тако да држава треба да предузме кораке, макар и најелементарније, за побољшање економске ситуације и ситуације у сфери услуга у Сирији. То је оно чиме се сада бавимо у плану обнове“, рекао је Асад.

У обнови Сирије Дамаск ће се ослањати
на Русију, Кину и Иран

Дамаск ће се приликом обнове Сирије ослањати на Русију, Кину, Иран, чак и ако Запад буде желео да учествује у том пројекту, изјавио је Асад.

„Процес обнове у сваком случају је користан оним компанијама које у њој учествују, посебно ако успеју да добију кредите од оних земаља које их подржавају. Наравно, ми очекујемо да ће се процес ослањати на три главне државе које су подржавале Сирију за време ове кризе — то су Русија, Кина, Иран. Међутим, сматрам да ће многе државе које су биле против Сирије — мислим, пре свих, на западне државе — покушати да пошаљу своје компаније да учествују у том процесу. Међутим, за нас у Сирији нема сумње да ћемо се обратити, пре свих, пријатељским државама“, изјавио је Асад.

Према његовим речима, ако се постави то питање „било којем сиријском грађанину, његов одговор, политички и емоционални, биће такав да ми поздрављамо, пре свих, компаније из те три земље, највише из Русије“.

„Женева 3″ је покренула решавање сиријског проблема

На последњем међусиријском састанку у Женеви покренути су успешни преговори, а ако се то настави остале рунде биће продуктивне, изјавио је председник Сирије.

„Наравно, за сада не можемо рећи да је у женевским преговорима нешто постигнуто, али смо почели од главне ствари, од израде главних принципа на којима ће се градити преговори, јер сваки преговори без одређених принципа на којима се они темеље постану хаотични, не могу ни до чега да доведу и остављају свакој страни могућност за показивање упорности и омогућавају другим земљама да се у њих необјективно мешају“, рекао је сиријски председник.

Он је изјавио да су почели разговори о документима о принципима преговора. Према његовим речима, делегација званичног Дамаска је радила са специјалним изаслаником УН Стефаном де Мистуром, „а не са супротном страном са којом ће водити преговоре“.

Извор: rs.sputniknews.com

———

31. 3. 2016. ПРАВДА, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Ne znam da li je to ceo intervju, ali zasto Asad ne kaze ko je GLAVNI krivac unistavanja Sirije? Amerika je imala plan da odmah nakon razbijanja i okupiranja Libije, napadne Siriju i da smaknu Asada i postave svoje papete i vazale na vlast u Damasku, kao i u Srbiji, na primer. Vasington i njihove evropske ponizne sluge, drece i kreste vec 5 godina: Asad mora da ode, Asad mora da ode…ISIS je americka placena vojska na terenu, jer nisu hhteli da salju svoje vojnike, posto su zadnje dve godine kod njih izbori za predsednika, i vrlo je nepopularno u njihovom narodu jos jedan rat. Americki narod je vec zamoren i prezasicen od ratovanja i mnogo je osiromasio zbog toga. Amerika je najveci neprijatelj ne samo Siriji vec celom Bliskom Istoku, koji razbijau vise od 30 godina! Drugo, on ne pominje Izrael! Jevreji su im nezakonito oteli jos daleke 1957. god. Golansku visoravan i ne ni pomisljaju da je vrate! Bas su tu podigli vojne bolnice u kojima krpe i lece ISIS teroriste, koje ponovo vracaju u borbu u Siriju. Na mrtvim teroristima sirijska armija je pronalazila izraelsko oruzje. Cak je Netanjahu, DVA puta posetio (??) te teroriste u tim bolnicama, postoje fotografije! Dalje, i izraelaski avioni su ih bombardovali. Trece, na njihovoj teritoriji se vezbaju i obucavaju islamske glavosece, koje salju u Siriju! Cetvrto, kupovali su od terorista kradenu sirijsku i iracku naftu, preko Turske za $10 dolara po barelu. Nafta za oruzje! I izraelske vlasti kreste :Asad mora da ode! Nadaju se da bi onda mogli jos jednu komadinu sirijske teritorije da odvale i sebi pripoje! Krvavi cionisti!

  Свиђа ми се

 2. У Сирији то добро схватају,нажалост код нас се сматра да нам је једини пут опоравка са онима који су нас увек бомбардовали када им се указала прилика.

  Свиђа ми се

 3. Како је ментално освежавајуће читати речи једног одлучног и храброг државника, Башара ел Асада!
  Сирија је преломна тачка позитивних токова светске политике, која ће се водити убудуће.
  Сирија је и доказ да и у политици итекако постоје непријатељи и, прави пријатељи, уз чију несебичну помоћ и људске жртве је Сирија – опстала.
  Непријатељи не могу, по сили здравог разума, бити партнери! То је болесно становиште! И то је Башар ел Садат јасно, да јасније не може бити, ставио до знања!
  Овоме се заиста и од срца радујем!

  Свиђа ми се