ДРУШТВО

Седам година (!) прикупљали сведоке против владике Артемија. Владика Артемије негирао оптужбе


Епископ рашко-призренске епархије у егзилу, владика Артемије, негирао је данас у Вишем суду у Београду оптужбе тужилаштва да је са сарадницима оштетио фонд те епархије намењен за обнову манастира на Косову и Метохији.

30. март 2016. КМ Новине

Епископ Артемије и Светлана Стевић (лево) пре прогона владике

Епископ Артемије и Светлана Стевић (лево) пре прогона владике

Он, као и још двоје оптужених, на припремном рочишту које је било затворено за јавност, кратко су се изјаснили да нису криви, а одбрану ће изнети када почне суђење које ће бити јавно.

Бранилац владике Артемија, Бранислав Тапушковић, рекао је Танјугу да ће припремно рочиште бити настављено 10. априла, пошто је данас само тужилаштво стигло да изнесе своје доказне предлоге.

„Тужилаштво је данас, после пуних седам година од почетка поступка предложило саслушање чак 38 нових сведока у вези обнове манастира на КИМ. То је, према мом мишљењу, довољно за спровођење нове истраге“, рекао је Тапушковић.

Он је напоменуо да ће се одбрана тек изјаснити о тим и другим доказним предлозима тужилаштва, а коначну одлуку o томе који ће се докази изводити и сведоци саслушавати, донеће суд.

Поред епископа Артемија, оптужен је његов некадашњи лични секретар Симеон Виловски, коме се суди у одсуству а кога је грчко правосуђе одбило да изручи српским властима због политизације и неразумне оптужнице. Такође су оптужени власник и директор Привредног друштва „Епархијски центар Раде Неимар“, Дејан Суботички и Јелена Шубаревић.

Они су оптужени да су оштетили Српску православну цркву за више од милион и по динара а сума се с времена на време мењала, барем у медијским извештајима који су се ослањали на „изворе из СПЦ“.

СПЦ је пре неколико година неканонски, односно незаконито, рашчинила владику Артемија, због наводних злоупотреба. На тај начин прекршено је много црквених закона – почевши од тога да се не може донети пресуда пре било каквог суђења пред Црквеним судом, кога никада није било а владика чак није ни саслушан пред Синодом или било ким другим.

Сваки напад и клевета на владику били су пропраћени додатном одлуком о јачању односа са римокатоличком заједницом, што је јасно упућивало на то да се заправо жели уклонити владика који је једини стао у одбрану вере, који се изјаснио и заузео став против екуменизма, а познат је и као најтврђи борац за Косово и Метохију. Тако је данас највећи противник непријатеља Србије доспео на суд, пред српско правосуђе.

Оптужница наводи да су владика и његов секретар, без претходне потребне сагласности надлежних црквених органа, из благајне Епархије рашко-призренске исплаћивали новац Дејану Суботичком или Виловском.

Оптуженима се на терет ставља кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у саизвршилаштву – дакле не терете су да су лично нешто починили, већ да нису обратили довољно пажње на новац који се исплаћује. Начин суђења веома подсећа на процес који се пред Хашким трибуналом води против српских генерала.


5 replies »

 1. А колико је СПЦ ојадила свој народ наплаћујући сваку услугу по неколико хиљада динара или стотину евра. Срамота у шта се претворила СПЦ – комерцијалну трговинску радњу

  . Нека им је Бог у помоћи!!!

  Свиђа ми се

  • Da li ti mozes objasniti koliko kosta blagodat Bozija? Da li tebe neko moze „ojaditi“ ako ti naplati svecu vise nego sto treba ili ako te krsti skuplje nogo sto bi bilo normalno… Da si pobozan pravoslavno nikada ti nebi bilo zao cak da ti je SPC i kucu uzela jer bi znao da Bog gleda na tvoje serce. Ali tebi su bitne parice a zabole te uvo sto si krsten ili sto si vencan u crkvi. Tebi je to tako sve jedno sto bi se reklo isto bi ti bilo i da nisi. Tu je tvoja tragedija. Crkva nije mega market iako to neki popovi pokusavaju da naprave. A ti kao i mnogi „reda radi“ pravoslavni su naseli na taj predlog tako sto su odbili da zapale secu jer ima je skupo…

   Свиђа ми се

 2. Још већа је брука за оне који се Србима сматрају ,за србски народ , „грађане“, који деценијама наседају на ватиканско комунистичке методе који су увек исти или слични. Светска екуменистичка влада сматра и гледа на Србски народ као на тешког психујатријског болесника и полазе од тога да су „грађани“ овде тешко болесни , ретардирани и дебилни те им се спрам тога и обраћају и делају и сходно томе према нама тако и односе.

  Такви нај боље знају шта су све урадили Србском народу по њиховим антисрбским југославијама и волели би да је ово истина и све раде да буде по њиховој жељи и вољи. Они знају да зашто су створили и држали Србе заробљене по југославијама и знају да је она гроб Срба и Србије.Већина „грађана“ ( Срба ? ) то на жалост не зна и зато на увек исте и сличне методе народ „наседа“. Тако и на хајку и унапред „осуду без суда“ (и подметачине) Србског часног Владике Артемије и бројног монаштва, њихово протеривање са светог Косова и Метохије .
  Уместо да је сав Србски народ и род изашао на време и стао у њихову а тако и своју одбрану ,ћутке је насео на методе које над народом вечито спроводе и тако већ „сутра“ остао без Косова и Метохије а тако и без Србије целе.Част мањини која је Владику Артемија тада подржала али већина је ћутала.
  Тако је народ из не знања изгубио своју државу и сваки Србин самога себе отерао у то исто прогонство и поче да доживљава „судбину“ Владике Артемија и Србског православног монаштва и народа прогнаног са Косова.Од тада је прогонство Срба постало колективно прогонство целог једног народа на свим пољима и временом све више уочљиво и над сваким појединцем и грађанином социјалистичке југословенске републике Србије.Са тенденцијом даљег раста.

  Ту је народ ПАО на првом испиту и одрекавши се срца Србије одрекао се себе и Србије под један одрекавши се цркве и вере.И добио је границу са тенденцијом њеног померања. Направљен је основ за нова присвајања србских светих земаља. „Уби нас не знање“?

  Докле год Срби као народ не схвате да , тамо где нема цркве православне – светосавске Србске , нема ни Срба ни Србске државе ни Србских земаља уједињених у савезу србских Држава , ССД , нестајаће и губиће територију БЕЗ државе своје а држава је основни бедем и заштита једнога народа.И никада неће имати своју Србску власт ни Србе у власти иако ће их многи „ретардирани“ „грађани“ звати „наши“ они ће бити од непријатеља наших и то нај већих.

  Па ће се не крштени ( јер губе и благодат крштења многи због дешавања у „њиховој цркви“ и аминовања истих) „крстити шапама и левом и десном шта све „трпе , слушају и шта им се дешава“. Њима гордима и грађанима света? Да ли је могуће? Могуће је свим таквима да у не знању пострадају и да им се историја у још горем облику ПОНОВИ. А ко је таквима крив што су у не знању и што као Срби Божији неће да знају макар оно минимално и ОСНОВНО и да се тога држе? Непријатељима свих врста и јеретицима сами су криви, из разлога што су као такви и Богу Христу криви те екуменисти знајући то, максимално злоупотребљавају имајући Божије допуштење те раде свој посао. Што више одлажемо покајање, и ако што пре не будемо стали у одбрану Правде , Добра , Истине све ће нам горе бити.

  Тако је народ изгубио државу. Бог дао , Бог допустио да је нема спрам избора самог народа на штету Србског народа и свих осталих који поред Србаља живе на простору мале Југославије која је као што је то случај са великом све што је Србско „УСИСАЛА“ и све што је Србско припало је законски,признато и дато другима који на тај начин посташе ЈОШ ВЕЋИ непријатељи Срба и свега што је Србско и са још већим „југословенским“ апетитима за отимање и законско легализовање отетога.Србски народ НЕ СМЕ више ићи за досадашњим лидерима и (ју) вођама већ мора сам јер је самоме себи и препуштен.

  Мора изаћи из свег тог хаоса и безакоња у ком се са лидерима из југославије нашао били то мртви тито и „слоба“.. или преживели вечито у власти или опозицији.Народ који се веже за мртве лидере је мртав народ недржавотворан народ а народу треба држава за опстанак.

  Све док народ буде политичарио и филозофирао и странчарио биће подељен и остаће народ безакони које ће такве, сам Господ почистити и тако велики део превареног народа у служби лажи и кукољ од жита очистити, на радост глобалних господара.Има ли Срба који се Бога не боје? Нема, јер такви и нису Срби? Те и раде на сопственом самоуништењу радећи то што раде у лажима а Истина и истинско Србство их не дотичу,није им на личну корист? Материјалну и „промотивну“? Зна ли идолопоклонички народ „Вјерују“ и коме на првом месту верује ако зна? Богу или идолу?

  Свиђа ми се

 3. Брука и срамота за државу, а поготово за властодршце из СПЦ-а изговор за прогон јединог истинског борца против екуменизма и новог светског поретка

  Свиђа ми се