Љиљана Јовановић

УНИЦЕФ: Саудијски рат дневно убија шесторо деце Јемена


saudijski rat u Jemenu

УНИЦЕФ (Дечији фонд Уједињених Нација) је објавио да је од почетка напада Саудијаца на Јемен, у нападима свакодневно убијено шесторо деце.

У извештају објављеном у уторак, УНИЦЕФ је објавио да је за годину дана колико траје рат Саудијске Арабије у Јемену, изазвао је смрт 934 Јеменске деце, а 1.356 их је рањено, што значи да је просечно сваког дана повређено шесторо деце.

УНИЦЕФ је објавио да су ови подаци само “врх леденог брега“, да Јеменска деца трпе страховиту неухрањеност, а милиони деце немају приступ медицинској заштити и чистој пијаћој води.

“Деца нису безбедна нигде у Јемену. Не могу безбедно да спавају или да се безбедно играју“, изјавио је представник УНИЦЕФ-а за Јемен, Џулијен Хернис (Julien Harneis).

УНИЦЕФ је објавио податак о томе да „320.000 деце трпи акутну неухрањеност, озбиљне случајеве који могу да оставе последице у облику смртоносних респираторних инфекција, упале плућа и болести које се преносе водом“.

УНИЦЕФ је проценио да је „око 10.000 деце млађе од 5 година умрло у задњу годину дана због болести које су могле бити спречене“.

Лечење деце је онемогућено, школе, водоводи и системи за пречишћавање су бомбардовани.

“Основни сервиси и инфраструктура Јемена су на граници потпуне пропасти“.

У сличном извештају који је објавила невладина организација „Save the Children“ објавили су да 90% деце у Јемену треба хитну хуманитарну помоћ, због агресије Саудијске Арабије.

„За милионе деце овде, су терор ваздушних напада и бомбардовања, разарања свега око њих постали свакодневна животна чињеница. Не смемо дозволити да се то настави“, рекао је Едвард Сантјаго (Edward Santiago), директор организације „Save the Children“ за Јемен.

mapa1

Саудијски режим је започео војну операцију против Јемена 26. марта 2015. године, рат је до сада однео 8.500 живота, рањених је 16.000 особа, наносећи огромна оштећења инфраструктури Јемена и стамбеним областима.

Војска Ријада вршила је повремене нападе на болнице које воде француски „Доктори без граница“. Уз то су у Јемену користили – међународним конвенцијама забрањено оружје, укључујући ту и касетне бомбе, јавља PressTV.

VICE correspondent Ben Anderson holds a spent cluster bomb near the Razamat farm in Sadah, Yemen. (Photo by Peter Salisbury/VICE News)

VICE correspondent Ben Anderson holds a spent cluster bomb near the Razamat farm in Sadah, Yemen. (Photo by Peter Salisbury/VICE News)

(29. март 2016, 19:40 – en.alalam.ir)

————-

30. 3. 2016. за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Саучесници у овом геноциду који зликовачка саудијска арабија врши у Јемену су
    енглези.Они имају веома блиске односе са поменутом терористичком земљом
    принц чарлс иде бар 4 пута годишње у ријад а сврха тога је продаја најсавременијег енглеског наоружања а заузврат енглези од с.а., добијају бензин
    Прошле године када је матори саудијски краљ умро свуда су енглеској у знак жалости заставе спуштене на пола

    Свиђа ми се