АКТУЕЛНО

КАКО ЈЕ СУДИЈА АНТОНЕТИ 2011. УДАРИО ТЕМЕЉЕ ОСЛОБАЂАЈУЋОЈ ПРЕСУДИ ДР ШЕШЕЉА- М. Новаковић


Напомена овај чланак сам написао у мају 2011, из садржаја се види јасно да је судија Антонети још тада веровао да је Војислав Шешељ невин по свим главним тачкама оптужбе, али очигледно да није могао да се избори са про- натовском већином судског већа коју су чинили поред судије Латанци и судија Харкоф. Др Шешељ му је у међувремену олакшао посао, тако што је елиминисао Харкофа из властитог процеса. Иначе јучерашња пресуда већине судског већа којим је председавао Антонети је у правом смислу речи историјска победа не само др Шешеља, већ и целе наше нације. Судско веће је дефакто прихватило све Шешељеве аргументе, посебно о правим узроцима распада СФР Југославије и угрожености србског народа. Такође је прихваћена Шешељева аргументација о лажним сведоцима тужилаштва, као и једностраном тумачењу (на штету Срба) тужилаштва о дешавањима у ратовима 90их, посебно је значајно да је Хашки суд овом пресудом признао да су наши добровољци били легитимне војне формација, а ЈНА и ТО легитимна оружана сила тадашње Југославије, а да су распад Југославије изазвале сецесионистичке републике, и да су се Срби тада оправдано осећали угрожени. Тим поводом Антонети је нагласио да ако су и друге етничке групе имале право да се наоружавају и организују, онда су то право имали и Срби. Верујем да ће се правни стручњаци тек огласити о овом практично, историјском преокрету у пракси Хашке анти-србске институције. Господину Антонетију у сваком случају свака част на поштењу и храбрости да се супростави властитој судској институцији, која је формирана са главним циљем просекуције Срба и прикривања НАТО-а злодела и злочина његових балканских сателита против србског народа на простору бивше Југославије. Аутор

jean-claude-antonetti

Миодраг Новаковић

5 мај 2011

Можда у овом кафкијанском политичком процесу против др Шешеља, председавајући Антонети уистину има улогу „доброг полицајца“, док друга два члана већа глуме „лошег“- А у стварности се налазе на заједничком прљавом задатку елиминисања Тадићеве политичке конкуренције, у овом случају Др Шешеља.
Ипак, судија Антонети је хотично или нехотично разоткрио политичку позадину већинске одлуке, овог „монтипајтијевског“ судског већа, тиме што је веома аргументовано побио две трећине оптужнице (шест тачака), док је прихватио „само“ три.

Чињеница да је ово историјско судско веће, које наступа испред оне исте међународне институције, која у задње време грчевито покушава да створи привид било какве правне репутације, практично фалсификовало шест тачака оптужнице- неумољиво указује на политичку позадину судског процеса и спољну контролу овог тела.

Судија Антонети је методично и разложно указао и доказао да се неморалнији део судског већа очигледно сложио са делом оптужнице која се базира на лажним и дискредитованим сведоцима, који су управо пред тим већем и раскринкани од стране др Шешеља, да би се сада њихова већ дискредитована сведочанства појавила поново као аргумент ове јучерашње „монтиране“ одлуке, којом се прихвата правно и логично неутемељена оптужница против оптуженог Шешеља.

Поред лажних сведока, судија Антонети је успешно раскринкао и подметнуту теорију удруженог злочиначког подухвата са којом, политички дисидент из времена Милошевића, овде оптужени грађанин Шешељ, уистину није имао благе везе. На крају Судија Антонети, је ефективно раскринкао и друге најтеже делове оптужбе, разложно оспоравајући просте чињенице да др Шешељ није могао истовремено да буде и подстрекач и извршилац истог кривичног дела. Што би рекли наши људи, не може јаре и паре. Такође треба захвалити председавајућем Антонетију, што је пред властитим судским већем ефективно доказао да др Шешељ није имао никакву командну нити извршну контролу над оружаним снагама и војним операцијама.

Другим речима, судија Антонети се једино сложио са „вербалним деликтом“ оптужнице, који је сам по себи одвећ климав- јер се у овом случају (Хашком) уникатно примењује једино против др Шешеља. Ако знамо да је у време Шешељевих „запаљивих“ говора, на страни сепаратиста и екстремиста, у другим побуњеничким федералним јединицима бивше Југославије изван Србије, у свакој од тих јединица постојао бар још по један „еквивалент“ др Шешељу- онда је очигледно да је у случају Шешељ примењен принцип селективне правде, и да његово суђење има чисту политичку позадину.

Управо због овог последњег, не верујем да је судија Антонети све то урадио из дубоких моралних принципа, а најмање верујем да је то урадио да би олакшао одбрану др Шешељу- пре ће бити да је његова одлука последица неких других фрустрација… Јер да је у питању ствар принципа, господин Антонети се не би сложио ни са вербалним деликтом, као делом оптужнице. Што год да је, председавајући Антонети је олакшао посао др Шешељу, који ће сада моћи (надамо се) да овај режирани историјски процес приведе крају у наредних неколико месеци, и коначно поврати заслужену слободу.

Хвала Вам господине Антонети- за ослобађућих шест тачака, и срам Вас било за оптужујућих три!

—————————-

СНИМАК ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ДР ШЕШЕЉА: