АКТУЕЛНО

ЈЕРМЕНИЈА И АЗЕРБЕЈЏАН: Тенкови, пуцњи и нереди на улицама Нагорно Карабаха (видео)


Поново сукоби у Нагорно Карабаху, међу жртвама и деца

Поново сукоби у Нагорно Карабаху, међу жртвама и деца

У жестоким сукобима који су избили у ноћи између петка и суботе између јерменских и азербејџанских снага у Нагорно-Карабаху убијен је један дечак док је још двоје деце рањено, рекао је портпарол лидера тог региона, додавши да је реч о најгорим сукобима од 1994. године. Први снимци из Нагорно Карабаха објављени су на друштвеним мрежама на којима се виде тенкови и друга војна возила на улицама града Степанакерта.

После скоро 22 године мира у Нагорно Карабаху су се поново сукобиле јерменска и азербејџанска војска.

Најновије информације кажу да у тој непризнатој републици и даље владају нереди, као и да се чују пуцњи који долазе са границе са Азербејџаном.

Званичници обеју бивших совјетских република међусобно се оптужују у суботу за сукобе који су избили протекле ноћи, а истовремено свака од страна тврди да је нанела тешке губитке другој страни, преноси АП.

Портпарол сепаратистичког председника Нагорно-Карабаха Давид Бабајан рекао је да је у борбама убијен 12-годишњи дечак, док је двоје деце рањено у ракетној ватри азербејџанских снага, наводи америчка агенција.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у међувремену разговарао са шефовима дипломатија Јерменије и Азербејџана, позвавши их да зауставе насиље, саопштило је руско Министарство спољних послова, а преноси Тасс.

У суботу током дана руски председник Владимир Путин позвао је на хитан прекид сукоба дуж линије разграничења у Нагорно-Карабаху, након што су власти Јерменије и Азербејџана саопштиле да су у том спорном региону избили жестоки сукоби.

– Председник Путин позива сукобљене стране да одмах прекину сукобе и искажу уздржаност у циљу спречавања нових жртава – изјавио је за руске новинске агенције портпарол Кремља Дмитриј Песков.

TVIT BORBE1

Сукоби су избили у Нагорно-Карабаху између азербејџанских снага и побуњеника из тог већински јерменског подручја на територији Азербејџана, а јерменске и азербејџанске власти се међусобно оптужују за кршење споразума о прекиду ватре.

– Оружане снаге Јерменије прекршиле су примирје дуж линије сукоба 127 пута у последња 24 сата – рекао је азербејџански министар одбране у суботу. У саопштењу се додаје да је јерменска војска употребила минобацаче и тешке митраљезе.

Јерменско Министарство одбране саопштило је да је супротна страна започела офанзиву у ноћи 1. априла уз употребу тенкова, артиљерије и авијације и да су сада они кренули у контранапад у више праваца. Извор из овог министарства је рекао агенцији „Интерфакс“ да је оборен азербејџански хеликоптер и да супротна страна трпи велике губитке у живој сили и војној техници. Баку негира ове информације.

TVIT BORBE2

Министарство одбране Карабаха саопштило је да је током гранатирања њихове територије погинуо један дечак, док је двоје деце рањено.

Представница МИП-а Русије Марија Захарова саопштила је да Москва пажљиво разматра информације које долазе са Нагорно Карабаха.

Сукоб између Јерменије и Азербејџана почео је 1988. након што је већинско у јерменском региону Нагорно Карабаху проглашена сецесија од Азербејџанске Совјетске Социјалистичке Републике. Нагорно Карабах прогласио је независност 1991. што је довело до рата који је трајао све док није потписан мировни уговор, уз посредовање Русије, 1994. године.

мапа кавказа

—————-

2. 4. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »