АКТУЕЛНО

Антоније Ђурић, српски књижевник: Морамо да научимо да праштамо и да се кајемо!


antonije-djuric

Писац, публициста и новинар Антоније Ђурић рођен је у Сјеници 1929. године. Гимназију је учио у Ужицу. Још као младића националног опредјељења Ђурића су комунистичке власти осудиле на дугогодишњи затвор.

Међу 26 његових књига најпознатије су култна драма „Солунци говоре“, потресна трилогија „Црвена куга“ те изузетно свједочанство о слободарству, патриотизму и пожртвованости бранилаца Београда у Првом свјетском рату, „За част отаџбине“.

Највећи дио радног вијека провео је у „Експрес политици“. У доба СФРЈ био је готово једини новинар у „Политикиној“ кући који је јавно исказивао своја православна и српска национална убјеђења. Знало се за његова тамновања и, зачудо, за те ријечи нису га дирали. У другој половини седамдесетих година у „Експрес политици“ почео је да излази његов фељтон „Солунци говоре“, којим је српској јавности први пут од 1945. скренута пажња на часне људе, витезове, ратнике из Првог свјетског рата. Послије фељтона Ђурић је објавио и књигу под истим насловом, чије се прво издање појавило 1978. Тек након Ђурићевог фељтона и књиге почели су у Србији да се пишу научни и публицистички радови посвећени српским јунацима од 1914. до 1918.

У интервјуу за Пресс витални Ђурић надахнуто, али и толерантно говори о српским изазовима данашњице.

– Српском народу је најважније помирење међу собом и помирење са комшијама. Бог нас је створио да живимо у љубави, да помажемо једни другима, а не да се убијамо. Прва божја заповијест гласи: „Не убиј“, а од свађе и мржње само је један корак до убијања. Морамо да се научимо да опраштамо и да се кајемо – каже у разговору за наш лист Антоније Ђурић.

* Да ли сте ви опростили?

– Јесам. Ја вјерујем у Бога. Да нисам, вјероватно не бих био жив.

* Због чега?

– Комунисти су ме 12 година невиног држали на робији. Замислите колики је то терет, колико патње, колико разлога за мржњу. Да тај терет нисам избацио из себе, убио би ме.

* Чини се да партизани и четници још ратују?

– Неће још дуго. Помријећемо и једни и други. Али, треба измирити наше потомке.

* Како?

– Истином. Учињеној ствари лијека нема, али треба спријечити да се зло понови. Рећи истину о злочинима.

* Шта је истина?

– Да су злочине чиниле обје стране. Али, злочини партизана и комуниста над четницима, над српским националистима, стоструко су већи. Нема града у Србији у којем Тито и његови комунисти нису 1944. или 1945. године иза себе оставили масовне гробнице недужних српских родољуба и домаћина. А данас, седам деценија касније, још се више осуђује неколико покоља које су починили четници него 100 покоља Тита и његових комуниста.

* Како то промијенити?

– Дати поштеним историчарима да напишу шта се догодило. У сваком мјесту гђе је извршен масовни злочин жртвама подићи споменик и написати ко су биле жртве, а ко убице. А код споменика позвати потомке убица и жртава, одржати им час историје, испричати шта је било и затражити да се закуну да се то више неће поновити, да браћа неће убијати браћу.

* Да не буде превише споменика?

– Колика мјера, толика и дара. Колико масовних злочина, толико споменика. Велики је, неопростив гријех заборавити 10 или 50 несрећника који нису починили никакво зло, живјели са својим породицама, а онда је неко дошао, покупио их из њихових кућа и стријељао. Без суда и без кривице. Понегдје читаве породице. Ми морамо да се суочимо са том истином, да прођемо кроз то.

* Да ли српски политичари раде на помирењу?

– Слабо.

* Кад смо код помирења, како коментаришете чињеницу да је Ивица Дачић на посланичку листу ставио Титовог унука?

– Чуо сам и да је на предизборни плакат ставио петокраку. Лудост. Изазивање. Какве везе имају СПС и Тито? Никакве. Прије неколико година је скидао петокраку, сад је враћа. Урадио је то да би добио нешто гласова. Па се сад сјетио и Јосипа Броза.

—-
Од побједе 1918. до пораза 1945. године!

* Ваше најпознатије дјело је књига „Солунци говоре“?

– Да. Штампана је у 13 издања, продата у 115.000 примјерака. Више од 500 пута одиграна је као позоришна представа. Посебно сам срећан што је играна у Бањалуци и Москви, гђе је присуствовао и руски патријарх. Крај представе Руси су дочекали плачући због тужне судбине своје српске браће.

* Српски ратници са Солунског фронта били су побједници у Првом свјетском рату. Зашто су четници, припадници националних снага, били губитници у Другом свјетском рату?

– Зато што су Стаљин и совјетски комунисти подржавали Броза и партизане, а Енглези су издали Србе и четнике. Кад се ломио рат подржали су Тита. Дража Михаиловић, мученик, није имао никакве шансе.

————
* Смета вам Брозов унук?

– Зашто би ми сметао? Није он крив што му је ђед био то што је био. Крвник српског народа. Не могу ђеца и унуци бити криви за гријехове родитеља. Али, кад Титовог унука, који није ни члан ваше странке, с којим нисте имали баш никакве везе, извучете из нафталина и кандидујете за народног посланика, то показује да ту нема озбиљне и одговорне политике. Као ни код ових што кандидују кафанске пјевачице.

* Како коментаришете ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу?

– Био је оптужен на правди Бога. Страшно је то што су преживјели он и његова породица. И не могу да схватим да има оних који кажу да су равнодушни.

* Мислите на Томислава Николића?

– Да. Како може да буде равнодушан?

* Можда зато што Шешељ о њему даје ружне изјаве? Назива га свињом, призива његово убиство. Три дана прије пресуде савјетовао му је да изврши самоубиство.

– То је тачно. Шешељ је одавно изгубио сваку мјеру са својим увредама. Због тог простачког језика и сталног изазивања сукоба и стварања подјела у српском народу никад нисам био присталица његове политике. Али, као Србин обрадовао сам се што је ослобођен.

* Пресуда Радовану Караџићу?

– Сурово. Страшно. Радована знам као часног човјека и вјерника, који није у стању да учини зло које му се приписује.

* Сребреница?

– Очигледно је било злочина. Углавном из освете. Прокључала крв српске нејачи из села у Подрињу, која су муслимани и у овом и у Другом свјетском рату претворили у прах и пепео. Побили све што им је пало у руке. Али, није било геноцида.

* Суд каже да је било.

– Ниједан суд то није пресудио.

* Хашки трибунал?

– То није суд. Само идиоти могу доносити пресуде који они доносе. Српски народ је једини народ на Балкану над којим је извршен геноцид. У том геноциду су учествовале Швабе, Хрвати, муслимани, Шиптари и Бугари. А сад ти исти Србе оптужују за геноцид. Злочинци жртву проглашавају за злочинца. А ти злочинци из Хага им помажу. То је ругање стотинама хиљада српске нејачи која је поклана у Јасеновцу, Јадовну, Градишци и стотинама сличних стратишта.

* Наведите ми једну општину у БиХ или Хрватској гђе се у посљедњих 100 година није догодила Сребреница.
Не могу да се сјетим.

– Не можете да се сјетите нечег чега нема.

* Да ли је могуће помирење са муслиманима и Хрватима?

– Нису сви муслимани и Хрвати злочинци. И међу њима већину чине честити људи који се гаде убијања. Помирење је могуће и треба радити на њему. То је обавеза политичара. Од мржње вајде нема.

* Онда вам се вјероватно допада политика помирења премијера Александра Вучића?

– Добро му је то што често говори о јединству и помирењу. Боље него да прича о сукобима. Мада, некад имам осјећај да и претјерује, да се превише додворава Хрватима и муслиманима. Бојим се да неће сви то схватити као добру вољу, већ као слабост.

* Шта данас мислите о Слободану Милошевићу?

– Трагичар. Много хтио и започео, мало урадио за свој народ.

* Због чега?

– Русија је била слаба, а ови на Западу, посебно Енглези, никад нам нису били пријатељи. А и он се није снашао, није довољно мислио о својој нацији. Био је и под великим утицајем своје жене.

* У ком смислу?

– Мислим да је ширила мржњу око њега, хушкала га на људе. Али, жао ми је и због овог што се њој догађа.

* На шта мислите?

– На то што не живи и не ради у својој земљи. Треба је пустити да се врати и на миру пише и живи свој живот. Нељудски је светити јој се што је била Милошевићева жена. Само су комунисти због једног члана породице осуђивали цијеле породице.

* Шта Милошевићу највише замјерате?

– Пад Крајине. Бојим се да је имао споразум са Туђманом. Прстом није мрднуо кад су Крајишници нападнути. Гријех. Око 250.000 Срба двије деценије живи под туђим небом, у туђим кућама. Јадикују за својим парчетом отаџбине.

* Да ли је реално очекивати њихов повратак?

– Очигледно није. Загреб стално шири мржњу према Србима. То је чудо. Никад да стану, да кажу: „Доста је, превише зла смо починили“.

* Зоран Ђинђић?

– Од многих сам чуо да је био њемачки агент. Можда сам и због тога био резервисан према њему и његовој политици. Али, жао ми је што је убијен. Ко убије издао је Бога.

* Ратко Младић?

– Разговарали смо. Ишао сам тамо у рату. Питао ме је шта мисли Шумадија о њему. Рекао сам му да пјева о њему. Питао ме је и како ја видим то како он води српску војску.

* Шта сте му рекли?

– Рекао сам му: „Застраши муслимане и Хрвате да не чине зло, да не понове 1941. годину, а за тебе сам сигуран да зло нећеш починити, да нећеш претјерати.“

* Тврде да је претјерао?

– Ја мислим да није. Да се презива Харадинај или Орић, за оно што је учинио не би ни дана био у затвору. А да су Харадинај или Орић били на његовом мјесту, све српско у Босни било би затрто.

* Република Српска?

– Цитираћу шта сам о њој написао у једној књизи: „Нека те зову како им је драго, само те молим одазивај се на име слобода. И не заборави да си никла из крви својих кћери и синова, покошене српске младости, која није гинула да би отимала туђе, већ само да би одбранила своје.“

* Шта мислите о Додику?

– Мало га знам. Оно што видим и чујем – храбар је, срчан, не да Српску.

* Постоји ли бошњачки језик?

– То су неозбиљне ствари. Какав бошњачки језик, каква бошњачка нација? То су наша браћа муслимани, која говоре српским језиком, језиком својих прадједова.

* ЕУ или Русија?

– Мајчица Русија. Једина српска заштитница.

* Има и оних који мисле да се нису „претргли“ да нас заштите?

– Такви заборављају да је цар Николај због мале Србије 1914. године ушао у рат против Њемачке. Рат који је Русију коштао милионе живота, а династију Романов круне и монархије. Од Карађорђа, када су се на његовој страни бориле двије чете козака, до данас, када подржавају нашу борбу за Косово и Метохију, увијек су нам помагали. Србија мора са Русијом.

* Вучић сматра да је боље с ЕУ?

– Он тако говори, а питање је да ли тако и мисли. И он никад није рекао: само ЕУ. Увијек каже: и ЕУ и Русија. Такође, није увео санкције Русији, а притисци нису били мали. Кажу да му је дијете завршило руску школу. Све то нешто говори. Не можемо ми обични људи у сваком тренутку реално сагледати међународни положај наше земље. Можда Вучић зна нешто што ми не знамо. Са мјеста на којем је сигурно види и даље и боље.

* Да ли је Косово изгубљено?

– Како може да буде изгубљено? Док је у нама, оно је наше. Нису Косово ни они брежуљци око Лаба и Ситнице, на којима су Лазар и његови витезови јуначки гинули, ни оно турбе на Газиместану, па да се може изгубити. Косово је душа Србинова. Наше памћење, наше постојање, наша колијевка, наше надахнуће. Извор наше мржње против ропства и љубави за слободу.

* Мислио сам на територијални губитак. Можемо ли га вратити?

– Ми смо још тамо. И морамо бити тамо. То је наша земља. И Шиптари знају да кућу граде на туђој земљи. Док не почну да се с поштовањем односе према тој истини, нема правог мира на Косову.

* Објавили сте 26 књига о страдању српског народа у Првом свјетском рату и под комунистима. Која вам је од те двије теме милија?

– Није ми мила ниједна. Али, сматрам да је мој дуг према мом народу да се борим против заборава. На јуначку борбу за слободу и мученичко страдање под Титовим терором. Тим жртвама дугујемо незаборав.

* Чије је страдање веће?

– Мученици који су страдали у Првом свјетском рату већином су гинули као слободни људи. Десетине хиљада жртава комунистичког терора горе су прошле.

Разговарао Душан Марић

Душан Марић

Душан Марић

——–
3.4.2016. pressrs.ba, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Ово је само делом истина,да би се „успутно“ протуриле неколике ОГРОМНЕ НЕИСТИНЕ,као нпр. „наметнути“ број од САМО 250 000 ПРОТЕРАНИХ КРАЈИШНИКА? ??!!! КАКО ? ЗАШТО ? ОД КУД’ ? Само у тзв.“олуји“овај бр.је премашен.Где су“се изгубили“или заборавили остали Срби побијени,протерани или покрштени од почетка 90’их.Реална процена је преко 800 000 .Док други лажно додају,Срби неће или не знају да саберу ИСТИНУ !!! ‘Ко то НАМЕРНО ради и ЗАШТО ? Историјска грешка се стално понавља-да би се ИСТИНА уништила или бар сакрила.
    Зар то пролази и код србских интелектуалаца ( историчара, књижевника,политичара…) Господо, ако се лаж понови три пута – постаје „истина“! Ја сам овај број у разним србским медијима прочитао или чуо бар 3000 пута од 90-их до сада. То се ради намерно да би се релативизовао ГЕНОЦИД над Србима,док се истовремено, број жртава других народ-а-ности бивше нам државе,вишеструко мултиплицира.’Ајде…јасно ми је зашто то ради ватиканска,хрватска,бошњачка и сва западњачка политика,још од Хришћанског раскола 1054.г. а нарочито од берлинског конгреса,преко балканских ратова,I-II-св.рата(ЈАСЕНОВАЦ,ЈАДОВНО,ГРАДИШКА,ПАГ,ГЛИНА,…и остала многобројна позната СТРАТИШТА ) као и ових последњих ратова, АЛИ ЗАШТО СРБСКА НАУКА??? !!! МЕДИЈИ и ПОЛИТИКА(већина полит.партија и медија,част изузетцима, се проституишу због новца,власти,разних притисака…) АЛИ, ЗАШТО исправно не реагује НАУКА и САНУ- НЕ РАЗУМЕМ !!! Није то тешко учинити као што се подмеће,постоје ЕГЗАКТНЕ МЕТОДЕ којима се то може утврдити за све горе поменуте периоде до данас, кад’ би било жеље и воље. Какву ИСТОРИЈУ уче и какву ће учити ђаци у школаме државе Србије?! Као и до сада,НЕИСТИНИТУ -ИСКВАРЕНУ. Онај народ који се НЕМАРНО ОДНОСИ према ТЕРИТОРЈИ,ИСТОРИЈИ,ЈЕЗИКУ, КУЛТУРИ И ТРАДИЦИЈИ предодређен је да нестане, као што су многи и нестали ( ПЛАНИРАНО од непријатеља или властитом НЕБРИГОМ)!!! Ко су ПЛАНЕРИ у нашем случају углавном је познато.Непознато је једино зашто се ништа не предузима јер је крајње време наступило!!! ДРУГА ВЕЛИКА ПОДВАЛА И НЕИСТИНА у овом тексту је осврт на Проф.Др В.В.Шешеља ,највећег и неустрашивог србског патриоту и националисту(у позитивном смислу;не нацисту или шовинисту као што неки желеда га представе),који је у овом тренутку једини способан политичар да што пре и конкретно реализује оно о чему сам говорио (горе наведени параметри опстанка једног народа и државе поштујући принцип истине и правде).Зар његова ЖРТВА И ПОБЕДА са сврхом одбране србских националних интереса у хашком тзв.“суду“није доказ патриотизма,интелекта,знања и моћи ?! Зар је он икада од кад је у политици ишта урадио против јединства Србског народа-НАПРОТИВ,он је једини политичар у Србији(уз своје верне сараднике)који никада није делио србски народ ма где он географски и политички формално припадао! То што му оспоравате понашање и језички простаклук-па зар његови противници заслужују финоћу и поштовање.То је само генијална стратегија како да постави противнике где им је место и да покаже храброст,а успут и да одагна страх народа од белосветских и домаћих „моћника“. Да је у томе више него успео доказ је и пресуда двојице ретко професионалних и поштених судија,нарочито некорумпираног г.АНТОНЕТИЈА. Хвала му и овом приликом. С поштовањем свима који читају!!! П.С. ПРАШТАЊЕ ЈЕ ВЕЛИКА ПРАВОСЛАВНА ВРЛИНА…АЛИ УВЕК ПОСТОЈИ ЛИНИЈА ИСПОД КОЈЕ СЕ НЕ ИДЕ ЈЕР СЛЕДИ ПРОПАСТ-ако ико такво историјско искуство има,то су СРБИ И РУСИ са својим историјским ГРЕШКАМА из којих смо требали извући ПОУКЕ ради ОПСТАНКА.

    Свиђа ми се

  2. Хвала! Интервју је одличан а Антоније Ђурић је ЛЕГЕНДА ОД ЧОВЕКА… изузетно позитиван и интелигентан човек и велики књижевник.

    Свиђа ми се