Љубиша Марковић

Љубиша Марковић: ПРОВИЗИЈА ЗА ПЉАЧКУ НАРОДНЕ ИМОВИНЕ


 icai-presentation-on-tax-havens-29042012-13-638

У светлу најновије афере око `панамских папира` која потреса свет, да речемо коју. Англосаксонци, који иначе контролишу цео светски новчани промет, су избацили у јавност још једну дириговану аферу, ради дискредитације и уцене непослушних лидера остатка света. Ради што аутентичније маске, убацили су и друге лидере, појединце и организације, са претњом и потенцијалом додатних разоткривања и откривања. Ефекти су многоструки и сви иду у корист самих англосаксонаца. На крају контролу над тзв. пореским рајевима имају ти исти англосаксонци. Када погледамо распоред `пореских рајева`на мапи, сви су под војном, административном, финансијском и географском контролом самих англо-саксонаца. Северна и јужна америка са пацификом: Невада, Вајоминг, Бахами, Белизе, Британска девичанска острва, Ангвила, Костарика, Панама, Уругвај, Самоа, Ниуе. Европа: Острво Ман, острво Џерси, Велика Британија, Луксембург, Малта, Кипар. Азија: Рас ал Каима, Хонгконг, Сингапур, Нови Зеланд и Сејшели у Африци.

Мосак Фонсека(Mossak Fonseca) је само једна од правних компанија која се бави том врстом делатности, наравно има их много и све успешно раде и сарађују. Проблематика није нова и опште-позната је у свету политике и економије. Разлика је само у томе, што велике и озбиљне државе имају моћ и механизме заштите својих интереса, а земље `трећег света` и `банана република`, где спадамо и ми, немају. Жртве су народи тих држава и република.

Проблеми су вишеструки: корумпирани лидери таквих држава су лака мета свих уцена од стране англосаксонаца и одређених центара моћи. Док пљачкају сопствене народе, исисавајући новац, благо и реалне ресурсе матичних држава, све то односећи у Лондон, САД или Швајцарску на депоновање, уз помоћ `панамских` или неких других папира(јер нису само панамски), постају лака мета уцена и контроле оних који контролишу цео тај бизнис и новчане токове света. Локални тајкуни се уз помоћ таквих политичара и закона који они у име народа доносе, енормно богате, празне матичне државе и није им стало до развоја реалног сектора и стварања нове вредности, до развоја и стабилности отаџбине.

raj

ИЗ ЗЕМЉЕ ИЗ КОЈЕ ЖЕЛЕ СВИ ДА ОДУ

У горе наведеним папирима има доста наших тајкуна и политичара (било их је и у Викиликсу), има их и у папирима других организација сличних овој. Да ли ћемо гледати и доживети одговорност: Хамовића, Лазаревића, Дракулића, Костића, Мишковића, Карића, Тадића, Јовановића, Бека, Малија, Динкића, Вучића, Пајтића, Ђиласа и многи других? Наравно, не. Коначно и без тих папира ојадили су Србију за десетине милијарди УСД и увели нас у ропство.  Наши политичари водећи велеиздајничку политику, пред сопственим  народом популистички играју скромност а новце износе и депонују на сигурне дестинације. То не значи да не пљачкају сопствени народ, пред којим изигравају скромност и да нису корумпирани, него су у функцији остварења интереса англо-саксонаца на овим просторима. Панамски, Кајмански и остали егзотични папири су само папири. Земља се задужује за новац који у суштини ни не види Србију. За тај дуг поклањамо руднике, реке, енергетски потенцијал земље, стратешке ресурсе, земљу на крају и саму државу. Реална контрола буџета, НБС, финансијског и другог пословања министарстава, Владе и разних владиних агенција, фактички не постоји.

Србија је постала провинција, у којој нам је хладно изнутра. Држава из које желе сви да оду.

ЕУ ЗА СРБИЈУ, ПУТ У СИРОМАШТВО

Садашња београдска администрација је заправо израбљивачка олигархија, која управља свим друштвеним, политичким, економским и финансијским животом срба. Располажући управним, правним, финансијским, универзитетским, репресивним и информативним механизмима, на силу тера сопствени народ у пролетеријат, чиме га претвара у социјалну категорију. Тако осиромашеним и обесправљеним народом је лако манипулисати и владати. Радни, социјални и егзистенцијални немир, бриге и страх у тој мери прождиру човека, да му ништа није остало за бригу о домовини. Шиканирање, подцењивање, претње, откази,…, стварају систем, који једе малог човека. Поред других штетних последица, сиромаштво се испоставља као доминатан елемент евро-атлантских интеграција Србије. На том фамозном путу, осиромашење народа постаје сурова и све очигледнија реалност. Тако да је пут Србије у ЕУ, заправо постао пут у сиромаштво.  Природно је да тако обесправљен народ сања о социјалној револуцији. Али, ми смо већ имали социјалне револуције које доводе до социјализма и комунизма. Имали смо париску комуну, пролетерске револуције, имали смо разне револуције и све оне су нас на неки чудесан начин довеле довде, где смо сада. Нова социјална револуција, скоро да је немогућа у овим условима. Креирање јавног мнења, као део свеопште контроле маса је данас више него икада изражено у историји човечанства. Услед развоја савремених научно-технолошких могућности, светска олигархија остварује хегемонију и нестварну супремацију над остатком човечанства. ЕУ администрација је сва у служби капитала, који по својој дефиницији тежи да се оплоди. Велики(бриселски) и мали богови(домаћи) диктирају темпо, где је дошло до класичне инверзије, у којој су буржуји усвојили социјализам, створили сиротињу, коју гурају у пра-капитализам.

Наравно страни(плаћени) аналитичари и агенције хвале посвећеност Србије евро-атлантским интеграцијама и структурним реформама. Види: http://www.businessinsider.com/serbia-seeing-tons-of-momentum-2016-3  притом наводећи да смо скоро увек међу задњих 10 држава на свету и задњи у Европи по ГМИ индексу (Global Misery Index). Наводе нас као позитиван пример типичног послушника, уз истовремену похвалу нашим политичко-економским глупостима, посебно хвалећи довођење турака, сарадње са албанцима, преговори са кинезима уз критику покушајима сарадње са русима.

У политичкој економији на факултетима, на којима се образује млади кадар, не уче да међународне организације типа ММФ, СТО, светска банка, ЛИБОР, банка за међународно поравнање из Швајцарске, су заправо орг-је под апсолутном контролом и доминацијом  англосаксонаца и да су то организације уз помоћ којих англосаксонци увезују и држе под контролом свет економија и финансија. Нико овде не тражи да се то учи, да би смо ми мрзели англо-саксонце, не, нити смо ми кадри да се уопште боримо против тог система. Али знајући те законитости, можемо се правилно поставити. Знамо да систем тако функционише, сходно томе се усклађујемо са својим националним интересима, прихватамо то као неминовност, али колико год можемо, да се ослонимо на сопствене ресурсе, и да се одупремо томе ми ћемо то урадити. Нисмо ми једина мала држава, постоје и друге мале државе које се боре за своје интересе и које су усклађене са половима, усклађене са самима собом. Постоје и друге државе које, у истом том свету обитавају и нису под таквом контролом и у таквој зависности од тих међународних центара моћи. Исто тако и народи њихови нису тако сиромашни, као што смо ми сиромашни. Проблем је опет у нама, ми бирамо политичаре који ће нам кројити судбину и представљати нас, тако да смо ми у бити, политички неписмени. Политичка неписменост, је једна од највећих неписмености на свету, неко једном рече.

Не прихватамо одговорност, увек нам је неко други крив, нити се сходно томе адекватно постављамо када излазимо на изборе, када у малим заједницама, месним заједницама, општини, бирамо представнике. Зато ми морамо да се прихватимо дужности и преузмемо свој део одговорности, а не да у месним заједницама и општинама, препуштамо те функције полтронима, интересним и неписменим људима, који би продали и родитеља а не отаџбину, за шаку по потреби наштампаних долара, популарности и 5 минута славе. Све очи су нам упрте у председника државе и председника владе, чак ни у министре не а камоли посланике. Е, то је проблем, јер они сви чине владу. У маломе открити велико, јер све што је велико, има много онога малог у себи. Тако да ми морамо на том микро плану чинити и радити на себи, градити себе. Јер градећи себе, градимо то мало, градимо државу. Тако је и са родољубљем, тако је и са економијом.

 

Љубиша Марковић, СНП Корак Србије

Љубиша Марковић

Љубиша Марковић

——————

8. 4. 2016. за ФБР аутор Љубиша Марковић, приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Ма, све си то добро сконтао Марковићу, него где наћи тог поштеног неукаљаног и самосталног човека,па још стручњака кад су нам још од обданишта скројили систем да обездухове и пониште и сам појам о реду,раду,одговорности,моралу,вери….да не помињем историјско сећање на славне претке и пут којим су они ишли и како су решавали проблеме.Бојим се да многи од ткз интелектуалаца не виде шуму од дрвета.Овде код нас није толико реч о политичкој него о духовној неписмености….толико смо заостали да се стидимо свог порекла своје вере писма отаџбине…па чак и многи мрзе оно од чега су потекли и од чега живе.Да ли је то политика,не него духовна запуштеност која је већ прешла у епидемију,болест је толико захватила све структуре друштва да је права катастрофа а најгоре стање је баш онде где би требало да је најбоље и најздравије,наиме у Цркви нашој Светосавској.Зар је нормално да Патријарх као и Синод крше Свете каноне и устав саме Цркве,и да проповедају туђу веру која је страна Православљу и Светосављу!?Они крше правила а прогоне оне који су исправни!???Где то има?И ником ништа…Па шта се онда чудимо што је држава и политика у таквој ситуацији кад на месту светом стоји мрзост опушћења што каже Свети Јован у Откривењу.Ко је за то одговоран? Сви смо ми и криви и одговорни за све и док се не променимо на боље (уз Божију помоћ јер друкче не може) стање ће бити све теже и теже као у тешког болесника који до последњег трена узда у људе у човека,и не помишља на Божију помоћ.Тек кад увиди да му нико не може помоћи онда се тешка срца обраћа Богу и Он, будући благ и човекољубив превиђа све, преступе, непоштовање и презир, и помаже болесном!!!
  Дај Боже да и ми као народ спознамо, док има још времена,шта нам је прво чинити!!!

  Свиђа ми се

  • Stana je skroz u pravu…

   Licno mislim da se u vecini slucajeva radi o ucenama a ne o ubedjenjima onih koji odlucuju. Danas nije problem napraviti – a ako treba montirati i podmetnuti – negativan dosije bilo koga, i time ga ucenjivati u raznim situacijama. Mislim na zapadne metode…

   Primer: kada je postavljen nas patrijarh posle Pavla, citao sam jedan tekst sa veoma negativnim cinjenice o njemu, u smislu cak i krivicnih odgovornosti. Kasnije, pa sve do sada, takvih tekstova vise nema na netu, bar ja nisam na njih naisao, sto moze (ali i nemora) znaciti da nam je patrijarh podlegao ucenama … ne mora to odmah da bude nesto konkretno, nego tek kasnije da ima svoje teze posledice, da je „kupljen“ ucenama za tek buduce…

   Ili kada neko prima nekakve pare kao mito, zasto taj sto daje te prve pare ne bi sve to snimao – da kasnije ne bi morao opet da daje pare nego samo doticnom da pokaze snimak?

   Razni su modaliteti za ucenjivanje u danasnje vreme koje omogucava savremena tehnologija. Obican posten svet takve eticke „eskalacije“ ne moze da shvati kao moguce jer u svom nepoznavanju cinjenica krece od samoga sebe i u sebi misli i kaze „ma nije moguce da se to desava, da je on takav…“…

   Свиђа ми се