АКТУЕЛНО

Десетак килограма судских списа против: „Јабука раздора од три милиона евра“ – задругу купио једини „обавештен о продаји“ – бивши директор бивше државне фирме


Одбрана имовине: Протест испред задруге Беље

Одбрана имовине: Протест испред задруге Беље

После неисплаћеног кредита, суд понудио продају имовине бивше задруге у Јабуци код Панчева, а купио је бивши директор бивше државне фирме, једини који је знао за ту продају.

– Што би рекао Шојић, у питању је „тајфунизација“ – смеје се директор Задруге Миленко Племић.
Када се некадашњи гигант ПИК Тамиш распао, Задрузи Беље коју је 1999. основало 40-ак радника Јабуке, враћен је део „унете имовине“: од 500 хектара добили су 150 и трошне бараке приде.

Изгубљено-нађено

Правник Задруге Беље наводи да се 2015. када је предмет пребачен из Панчева Тужилаштву у Смедерево испоставило да је добар део списа изгубљен.
– Како и зашто нико не зна. Али, стицајем околности, овај случај због тога ипак неће бити стављен ад акта. Раније смо узели сва документа, копирали и сада их проследили тужиоцу, укључујући и оне „нестале“ – каже Љиљана Башовић.

– Уредно смо поднели захтев за упис права кориштења непокретности и тако се и уписали у катастар 2003. Много година касније сазнали смо да је АД Јабука, власниство Агрожива, 2005. јемчила том имовином за кредит. Кредит су добили, новац никада није враћен, а онда је банка одлучила да прода то што је добила као гаранцију. Иако је цео случај и даље на суду, према закону о извршењу те зграде смо могли да предамо овако, милом, или да судском извршитељу помогне полиција – прича Племић.

Како би нам објаснила цео случај, Љиљана Башовић, правник ове задруге, ставља на сто десетак килограма разних судских списа из предмета који су били вођени и који се тренутно воде.
Међутим, не треба бити правник, па схватити да није логично да банка одобри кредит од три милиона евра приватној фирми, прихватајући залог који је процењен на свега 100.000, а да је при томе власник заложене имовине држава Србија.

Странци и комшије

Имовина процењена на 100.000 евра продата је на јавној аукцији за око 28.700 евра. Купац је некадашњи директор Тргопромета, некада највеће, државне, трговинске фирме у Панчеву, Добривоје Шкрбић.
– Немам ништа ни са Задругом ни са судским поступцима. Ове објекте је могао да купи ко је хтео јер их је банка продавала на јавној лицитацији и мене су коштали око 3,5 милиона динара. Можда не би било проблема да их је купио неко са стране, али када је комшија, онда је то неопростиво – објашњава Шкрбић.

– Да се нисмо побунили и ушли у судски спор и у овом случају, као и многима претходно, све би на папиру било „легално“. Судија Основног суда у Панчеву је 2014. донео решење без права на жалбу, у коме се констатује да је немогуће извршење на државној имовини. Предмет убрзо прелази код судије који је, гле случајности, од почетка био умешан у читав случај, па је на крају, пошто кредит није враћен, донео решење о извршењу по коме банка уместо датих пара узима ове објекте – истиче Племић. Додаје да се затим, поново „случајно“, као једини купац појављује директор Тргопродукта са којим је претходно распродата и имовина те фирме.

Сага о „тајфунизацији“ овим се не завршава.

Правник Беља наводи да је предмет тренутно у Привредном суду у Панчеву, а Тужилаштву у Смедереву је поднета кривична пријава против судије због учињених кривичних дела у овим поступцима.

 

———————

9. 4. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић