АКТУЕЛНО

Радован Караџић: Тадић је узео 5.000.000$ за моју главу!


Његово хапшење и даље велика тајна: Радован Караџић

Његово хапшење и даље велика тајна: Радован Караџић

Радован Караџић, бивши председник РС који је 24. марта у Хагу осуђен на 40 година робије, тврди да је Борис Тадић са најближим сарадницима за његову главу од Американаца наплатио чак пет милиона долара!

Наиме, Караџић је убеђен да је Тадић, садашњи лидер СДС и бивши председник Србије, заједно са својим шефом кабинета покојним Миодрагом Микијем Ракићем, бившом министарком правде Снежаном Маловић и тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем сковао заверу како би наплатио пет милиона долара!

Реч је о уцени коју је расписала америчка владина организација „Риворд фор џастис“ („Награда за правду“). Американци овај новац исплаћују директно особи која донесе информацију и омогући хапшење бегунца, а према правилима, „добитник“ може сам да одлучи када ће, у којој земљи и у којој валути преузети награду.

После Караџићевог хапшења, званично никада није саопштено да ли су и коме милиони исплаћени, док је одговор на ова питања већ годинама немогуће добити и од надлежних државних органа у Србији.

Финансијски дил

Адвокат Светозар Вујачић, који је у време хапшења заступао Караџића, каже да начин на који је бивши председник РС ухапшен директно потврђује да је милионска уцена исплаћена.

– Из Караџићевог исказа, који је објављен први пут после осам година, произилази неколико питања. Прво, ко је и на основу чега Радована три дана држао у тајном притвору, без решења судије? То није било хапшење, већ киднаповање! Зашто је Караџићу ускраћено право али и обавеза да обавести некога да је приведен? Није му било дозвољено чак ни поруку да пошаље. Зашто? Очигледно је замисао била да нико не сазна да је заточен и да се добије време за наплату расписане уцене… – истиче Вујачић, додајући да ово упућује на сасвим основану сумњу да је неко узео милионе:

– Основано сумњам да су тадашњи председник државе Борис Тадић, министарка правде Снежана Маловић, шеф Тадићевог кабинета Миодраг Мики Ракић и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић све ово извели како би узели и поделили награду од пет милиона долара за Радованово хапшење! Не постоји другачије објашњење зашто је Караџић три дана био на тајној локацији, потпуно изолован, зашто му је све што је имао одузето и никад му није враћено, али и чињенице да нико није ни покушао да му утврди идентитет… Дакле, од старта се знало ко је он, само се куповало време како би се финансијски дил обавио – тврди Вујачић.

Борис Тадић и Снежана Маловић се овим поводом нису оглашавали, док је Тадићева саветница Марина Комад одбила да било шта каже за за медије.

Лаж или…?

За разлику од њих, Владимир Вукчевић тврди за „Информер“ да Караџић и Вујачић не говоре истину:

– То је гнусна лаж, клевета и фантазија! Био сам на челу Акционог тима за хапшење хашких оптуженика и одговорно тврдим да нико није узео ни динар! Добио сам једино Сретењски орден.

Ипак, и адвокат Горан Петронијевић, члан Караџићевог правног тима, указује да постоји сумња да је Караџић био нелегално притворен због новца.

– До данас није утврђено ко је тачно дао налог за Караџићеву отмицу 18. јула 2008!? Чињеница је да је Радован био притворен три дана пре објаве хапшења, да се они који су га ухапсили нису легитимисали на прави начин, а да се чак нису ни трудили да утврде његов идентитет… Није ми јасно зашто и даље лажу и остају при званичној верзији да је Радован ухапшен 21. јула!? – закључује Петронијевић.

И Карла потврдила: За хапшење су ми јавили у суботу, 19. јула…

У причи око хапшења Радована Караџића врло је симптоматично и то да је бивша хашка тужитељка Карла дел Понте индиректно потврдила да је он приведен у петак 18. јула, а не у понедељак 21. јула, како гласи званична верзија. Наиме, на питање да ли се сећа дана кад јој је саопштено да је бивши председник РС ухапшен, она је дословце одговорила:
– Како да не. Била је субота (19. јул, прим. аут.), и то је био једини дан кад сам најискреније жалила што нисам више у Хагу. А опет, имала сам осећај великог задовољства, због правде и због жртава…

—————-

9. 4. 2016. Информер/ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »