ДРУШТВО

Отворено писмо епископу шабачком г. Лаврентију – Како се осећате због чињенице да сте одговорни за непотребно потапање В. Грачанице?


ekoloski pokret srbije

Српска Православна Црква – ЕПАРХИЈА ШАБАЧКА
Адреса: Карађорђева бр. 3, 15 000 Шабац
е-пошта: eparhijasabacka@gmail.com      

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Лаврентије
Ваше Преосвештенство, Господине Лаврентије,

Благословите! Недавно смо из Еколошког покрета Србије упутили апел Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју да се заложи за спас Ваљевске Грачанице. Пошто сте Ви неовлашћено потписали катастрофални уговор и ова пошаст je везана за Ваше име, то је неопходно да се обратимо и Вама лично, а са питањима:

– Како се осећате због чињенице да сте одговорни за непотребно потапање В. Грачанице зато што сте акумулацијом угрозили изворе чисте воде и животе становништва Ваљева?

– Како се осећате кад улазите у олтар, кад носите напрсни крст и панагију?

– Како се осећате пред иконом Св. Архангела Михаила чији манастир потапате, пред иконама Св. Немањића који су Манастир изградили као молитвени дом, а не ругло за потапање и пред иконом Св. Николаја Србског који је овај манастир назвао Светом Гором и својим га средствима обнављао?

Питамо Вас и то господине Лаврентије:

– Да ли сте спремни да станете испред 100 000 Ваљеваца и да будете животно угрожени као они?

Утврђена је истина када се ради о односу СПЦ према овом злоделу над нашом православном баштином непроцењиве вредности у селу Тубравић:

СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, КАО ВЛАСНИК ЦРКВЕ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА ЗВАНЕ ГРАЧАНИЦА СА СТАРИМ ГРОБЉЕМ У ТУБРАВИЋУ, ЈЕ НЕЗАКОНИТИМ ПРАВНИМ ПОСЛОМ СА ЈП“КОЛУБАРА“ РОВНИ ИЗ ВАЉЕВА, ТРАЈНО НАПУСТИЛА ОВАЈ СПОМЕНИК КУЛТУРЕ И НА ТАЈ НАЧИН ГА ДОВЕЛА У ОПАСНОСТ ЧИМЕ ОН БИВА ТРАЈНО И НЕПОВРАТНО ОШТЕЋЕН И УНИШТЕН, А НА КРАЈУ И ПОТОПЉЕН.

 1. Према Закону о црквама и верским заједницама и према Уставу Србске православне цркве који су судови и други државни органи дужни да примењују када одлучују о црквеној имовини, ЗАБРАЊЕН ЈЕ ПРОМЕТ НЕПОКРЕТНОМ ИМОВИНОМ КОЈА ПРЕДСТАВЉА БОГОСЛУЖБЕНО МЕСТО.
 2. Власник или корисник споменика културе НЕМА ПРАВО да користи ЦРКВУ СВ.АРХАНГЕЛА МИХАИЛА звану ГРАЧАНИЦА, СА СТАРИМ ГРОБЉЕМ У ТУБРАВИЋУ као споменик културе у сврхе које нису у складу са самом природом споменика културе, његовом наменом и значајем или на начин који може довести до оштећења споменика културе, тј. нема право да руши, преправља, презиђује и врши било какве радове који могу нарушити својства споменика културе (Закон о заштити културних добара, члан 32.).
 3. ЗАКОН О КУЛТУРНИМ ДОБРИМА Р. Србије предвиђа да Народна скупштина утврђује непокретна културна добра од великог значаја. Чланом 13 став 2 Закона предвиђа да се непокретно културно добро може експроприсати или се својина на њему може ограничити САМО У ЦИЉУ ЊЕГОВЕ ПОТПУНИЈЕ, односно, ЕФИКАСНИЈЕ ЗАШТИТЕ, ако је то уопште у интересу, у складу са законом. У спровођењу овог закона, а на основу члана 47 став 1 истог, којом одредбом је Влада Р.Србије овлашћена да утврђује непокретна културна добра, те такву одлуку огласи у службеном гласнику, ДОНЕТ ЈЕ И ОГЛАШЕН АКТ О УТВРЂИВАЊУ КУЛТУРНОГ ДОБРА, тј. ОДЛУКОМ ВЛАДЕ Р.СРБИЈЕ ДОНЕТ ЈЕ И ОГЛАШЕН АКТ О УТВРЂИВАЊУ ЦРКВЕ СВ.АРХАНГЕЛА МИХАИЛА зване ГРАЧАНИЦА, СА СТАРИМ ГРОБЉЕМ У ТУБРАВИЋУ ЗА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ И У СЛ.ГЛАСНИКУ Р.С. бр.51/97 од 17.10.1997.г. ОГЛАСИЛА ОВАЈ СВОЈ АКТ .

Ваше Преосвештенство, хоћемо да верујемо да, у време када сте незаконито потписали Уговор са ЈП „Колубара“, нисте имали увид у озбиљност и сложеност овог проблема. Још није касно да се спречи потпуно непотребно потапање средњевековног Манастира Ваљевске Грачанице и отклони опасност за угрожавање извора чисте воде и становништво Ваљева! Уздамо се у патријарха Иринеја, да ће се са пуном одговорношћу заложити код премијера господина Александра Вучића да одржи своје обећање дато приликом посете Ваљеву 28. 03. 2016. године (А.В.: „све сам спреман да променим и спреман сам да то зауставим, не морате да вичете, само ми треба зелено светло од патријарха Иринеја“).

Чекамо сада од Патријарха „зелено светло“ тако да премијер „све промени“, тј. да наложи пражњење акумулације и хитну ревизију овог незаконитог – катастрофалног – пројекта. То ће доказати дугогодишње тврдње научника да је брана непотребна, опасна, а свакако – промашена инвестиција.

Наше очи су сада упрте у Патријарха, са вером и надом да не победи антихристов пројекат спровођењем агресије политичара, а да се одговорност припише (само) СПЦ; утолико пре што постоје решења којим би се сачувале како Манастир В. Грачаница, тако и чиста вода и животи људи.

Ваше Преосвештенство, остајемо у нади и уздамо се у Вашу молитвену помоћ за спас природе, становништва и Манастира, тј. да се ублаже последице Вашег деловања. Узалуд су Вама сва Ваша здања ако се не уклони тврђава смрти над Ваљевом.

 

Др Милица Томашевић
председница Програмског одбора с.р.

__________
Графичка опрема – СРБски ФБРепортер

5 replies »

 1. Да ли ће се неко из власти, државне и црквене, усудити да коментарише вапај аутора ових текстова, да бисмо чули и другу страну!?

  Свиђа ми се

  • Народ је чувар своје Србске вере и својих светиња. Зашто је ово могуће код Руског верног народа а код срппског демократсkог немогуће? Глобална демократија му је вера? Глобалистима из света верује? Тако и пролази и зато такву спрам себе и демократску власт деценијама има? Све је у вери. И питање како и коме верујеш тако и прођеш?

   _

   Свиђа ми се

 2. Lavrentije je papoljubac. Njega narod Srbije i pravoslavlje interesuje ko lanjski sneg.
  On je i doveden da sa picoustim akrepom unistava i „menja svest“ narodu i vernicima.

  Свиђа ми се

 3. Латинско духовништво себе назива црквом одстрањујући грађане или држећи их за бесловесну стоку, зато у њих и нема праве Цркве. –

  -Србима послница из Москве :

  Ако се некад учини да се злим путем постигао добар циљ ,то је само обмана и не треба томе веровати.

  Нека не буде поштован у друштву онај који је нечастан у свом домаћем животу.

  Ви сте хришћани,ви сте православни , нека вам дакле буде ПРАВДА ИЗНАД СВЕГА.

  Нека су богато и сјајно украшене цркве православне; храмови Божији !
  Али у вашим приватним кућама нека буде скромност као и вашем домаћем животу.

  Знајте Срби да је она земља велика у којој нема ни оскудице у сиромашних ни раскоши у богатих. У којој је све просто и без сјаја осим храма Божијег. Таква је земља уистину силна , Богу угодна и од људи поштована.

  Презирите раскош ,она је сама по себи недостојна паметних људи и учинила би да плаћате ДАНАК ДРУГИМ НАРОДИМА.

  Угледање на „западно одевање“ није ништа друго до признање робовања укусу ткз. вишег друштва . Нека они којима је драго то признање буду уважавани како и заслужују тј. као што човек уважава Мајмуна.

  Променом народног одела на западно почиње од ЗЛОГ извора тј.од презирања онога што је СВОЈЕ ( уклањања истога-свога ) и од клањања пред оним што је ТУЂЕ.
  ( тако се пада у законско робство и нестаје).

  Нека онај који у Србији говори ТУЂИМ језиком буде цењен онако као што се цени ПАПАГАЈ. Нека шепури своју ћубу на свом седалу ( дупету).

  Дајте ма каквој власти туђе име ( демократска?) и сви њени односи према народу измениће се и добиће други вид који се неће скоро поправити.

  Назовемо ли свету православну веру ( живу и Божију ) религијом покварићемо и само свето православље. Вера је једна , жива и Божија све остало су религије.На тај начин постајемо незнабошци,пагани па многобошци ,обични робови ,стока или гоје. И немој да вас лаж звана демократија завара у томе. Она и јесте у служби пагана и незнабожаца како би и сви хришћани то постали и како би их под собом законским демократским путем оробили пошто добију Божије допуштење.

  Хвала браћи православној Русима. Срби православни су ово одувек знали и себе чували. Православни се између себе одувек одлично разумеју , проблем су ови други ,отпали од вере и Бога у идеологије сатанине а тако и под њега самога те им спаса нема.

  Свиђа ми се

 4. ГРАЧАНИЧКА КЛЕТВА
  И КРВАВА ЖЕТВА

  Над Србијом нигде неба нема
  Прекрили га тама и облаци,
  Божја казна Србији се спрема,
  Крв с Икона Божији су знаци.

  Крв не виде – за сузе не хају,
  Властодршци Сатанине гњиде,
  Башкаре се у земаљском рају,
  Својега се злочина не стиде.

  До лаката прљаве им руке ,
  А мозгове попиле им вране ,
  Проклетство им пада на унуке,
  Црни Усуд већ им броји дане.

  Грачаницу потопише Свету,
  Божји бисер у ваљевској гори,
  Дивише се земаљскоме Псету,
  Што Светињу водом им затвори.

  Ал са Неба стиже брза клетва,
  Уживајте у демонском пиру ,
  Крвава ће бити ваша жетва.
  Децу ћете тражити у виру.

  Свако себи гробове већ копа,
  Од јереја па до патријарха,
  Проклета вам била свака стопа,
  Од владара па до епископа.

  Немањићку цркву сахранисте,
  Тако ћете најмилије своје,
  Тешко вама савести нечисте,
  Што се греха ни Бога не боје.

  Тешко теби Председниче мрски,
  Што ти народ поверење даде,
  Тешко теби Премијеру дрски,
  Што светиње српске распродаде.

  Тешко вама што мирно гледате,
  Док Светињу вашу вода гута,
  Зар ни грама храбрости немате
  Води другог да нађете пута ?

  Архангел вас Михаило зове,
  Да с престола уклоните Јуду,
  Неће бити те Србије нове,
  Без наплате на Божијем суду.

  Пре нег` клетва са Небеса сиђе
  и потоп се у Ваљеву збуде ,
  помозите води да одиђе
  Грачаницом сачувајте образ и људе.

  Миодраг Томић Стублински

  POTAPANJE
  VALJEVSKE GRAČANICE

  Satana se zacario jeste,
  u Državi bez Srca i glave,
  Mesto srca spodoba bez lica,
  mesto Glave svetska varalica
  Prvi smrdi Andriću na vencu,
  drugi služi Englezu i Nemcu.
  Kad državno blago poharaše,
  fašistima firme rasprodaše.
  Svetu zemlju pokloniše psima,
  Sataninom kotu Šiptarima,
  Al tu kraja propasti ne beše,
  dok poslednju paru ne uzeše,
  Da nesreća bude veća naša ,
  na vlasti je prijatelj Ustaša,
  Ruši Crkve kaluđere bije,
  po Srbiji poduže džamije,
  tursko carstvo polako obnavlja,
  na kostima srpskog pravoslavlja,
  Još veliča Stepinca ubicu,
  I valjevsku ruši Gračanicu,
  U Savincu hrast Nemanjin seku,
  dok s Ikona reke suza teku .
  al ne vidi fašistički sluga ,
  stigo račun za naplatu duga,
  S neba stigla žarka svetlost bela,
  ruka pravde svetog Arhangela,
  Ne zna ovaj Vrhovnik bez glave
  što ga žbiri Satanini slave,
  da ko dirne Crkvu i Oltare,
  i Svetinje Nemanjićke stare,
  i Krst časni potopi u vodu,
  sudija će biti svom porodu.
  K`o Saloma igra za Iroda,
  a kad Crkvu potopi ta voda,
  iz vode ćeš začuti opelo,
  kako tvoje sahranjuje delo,
  Nad vodom će orao da pišti,
  dok ti grešni porod ne uništi.

  Napisao,
  Miodrag Tomić Stublinski

  ГДЕ СТЕ ДАНАС ДА ДИГНЕТЕ ГЛАВУ?
  Над Ваљевом смртни облак кружи,
  док Милутин ђаволима служи,
  а Вучић се са Сатаном дружи,
  Градски оци с демонима пију,
  Од народа подли наум крију,
  Потапају цркву Грачаницу,
  Да до Бога изграде границу,
  Уз благослов црнога владике,
  Екуменске слике и прилике,
  Ударили на небеску силу,
  Па пркосе Светом Михаилу,
  Народ верни као да не види,
  Ил се више ничега не стиди,
  Ил за Цркву и Бога не мари.
  К`о да су их учили Хазари
  Више воле ђаволске владаре,
  од светиње Немањићке старе.
  Где сте данас да дигнете главу
  Да браните своју Крсну Славу,
  И Иконе из мрака и блата,
  И причесне путире од злата.
  Да браните небесне Олтаре,
  Од сатрапа што вам децу кваре.
  Да браните веру од паписта,
  Личном жртвом за Исуса Христа.
  За Христа су многи живот дали.
  За Србију дедови вам пали,
  а ви данас немате храбрости,
  Бог вам грехе неће да опрости,
  Кад из воде зачујете звона,
  Пој анђела с црквеног амвона
  Архистратиг Михаило мачем,
  ваш град тад ће да овенча плачем.
  Камен на камену остати вам неће,
  Умрећете у трену без свеће,
  Владикама куће су к`о куле,
  У њима ће живи да иструле.
  Нико неће очи да им склопи,
  Свуд је вода што цркву потопи.
  Ви тој води не ћете дорасти,
  Када крене не ћете се спасти.

  Миодраг Томић Стублински

  Свиђа ми се