АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Избори у дијаспори почели нерегуларно и незаконски (?)


Milivoje Djukanovic

Миливоје Ђукановић, 23.4.2016.

Избори су почели јутрос у 7 ч по Источноамеричком времену и одмах је све почело нерегуларно и незаконски.

Наиме, у 7 ч требало је да бирачка места буду уредно отворена у Конзулатима у Њујорку и Вашингтону а сат касније и у Чикагу. Овлашћена лица са листе бр 11 „За препород Србије“ и чланови проширеног састава изборне комисије чекали су 2 сата у Конзулатима или испред њих да им се омогући легално и законско учешће у изборним комисијама.

Стање које влада са гласањем дијаспоре је више него алармантно и стихијско. Службеници конзулата не могу да се снађу у новонасталим ситуацијама и најмање су криви за то стање. Тек после двочасовних позива Београда и РИК, ургенција и претњи приговором, као и захтевима за прихватање овлашћења од стране потпредседника за дијаспору Српског препорода, Миливоја Ђукановића, иста лица у име листе бр 11 су се укључили у рад изборних комисија.

Жалосно је да од 700 – 800 ооо Срба и СрБкиња са америчког континента, на само 4 изборна места има пријављено (пре свега због скраћених рокова и неинформисаности) тек нешто преко 450 гласача! Такође, избори су од старта нелегитимни јер једина странка од свих 20 која има овлашћена лица у комисијама у дијаспори је листа бр. 11 „За препород Србије др Слободан Комазец“ која има и своје кандидате-представнике у будућем парламенту Србије из редова дијаспоре,

Ово нам све говори од старта да ће избори бити намештени и нерегуларни а заинтересованост матице Србије и власти и тзв опозиционих странака је никакво и нико не брине за глас и мишљење скоро 5-7 милиона Срба из дијаспоре, осим Српског препорода!

1 reply »