ВЕРА

Жив је наш Бог! Заиста Христос Васкрсе из мртвих!


Христос воскресе браћо!

Ноћас сам био у Кули, у манастиру Епархије рашко-призренске у егзилу. Ретко се доживљава такав осећај. Сви чекамо Христово васкрсење, много народа, млади родитељи држе децу у наручју.

13076649_10153496460386606_8402813459138111555_n

Мрак, свеће светлуцају, около непрегледна бачка равница где се оранице додирују са небом, а из оближњег канала, поред пруге, и пуног воде од кише, крекеће хиљаде жаба, радујући се догађају који је променио васиону. Идемо да упалимо свеће код владике, сви у реду и полако, неколико стотина људи.

Литију предводи владика Максим, народ са свећама поје.
Владика поје, а народ и жабе га прате.

Улазимо. Почиње јутрење, ђакони у прозбама и молитвама на десетине пута оглашавају ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, народ снажно и као један Ваистину воскресе!
И опет! И опет! И опет!

Падају ми на ум сцене које смо видели уз пут путујући до Куле, око парохијских цркава у местима кроз које смо прошли, у литијама око храма, мало народа, старије жене, по који старац, неколико млађих.

Размишљам шта је мене отерало од моје парохијске цркве да дођем у Кулу, на салаш, међу људе које сам овде упознао.

Око 2 часа почиње литургија, сви смо свесни да ће трајати још 2 сата, али свима се враћа ведрина, цео народ одговара на прозбе, поју литургијске песме и васкршњи тропар. Ори се капела, звоно први пут звони, чује се кроз равницу.

Мала деца наслоњена на рамена родитеља, већ полупоспана, али ни једно не плаче, сви су мирни и сви чекају да се причесте.

Опет се чује снажно:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Размишљам, овде на салашу у 2016. години, у времену зла и отпадије, док се антихристу спрема престо, Срби мали и стари кличу да је Христос васкрсао! И кличу и певају!

И тако у 22 катакомбна манастира широм Србије, на хиљаде верника, на стотине деце ноћас у три сата после поноћи причестиће се Светим Тајнама Христовим!

Еј у три сата после поноћи, деца се причешћују и носе Христа са собом!
Какав шамар демонима, какав шамар антихристу, какав шамар свим слугама њиховим, какав шамар глобалистима и глобализму!

Ето чуда којег тражимо!
Господе хвала ти за овај тренутак, хвала и слава ти за све!

После литургије окреписмо се јајима и јогуртом. Ваљда никада није био укуснији.

Крећемо кући, сви срећни, иако уморни. У повратку исти призори, у неким местима у пет ујутро јутрење тек почиње, народа мало око цркве, по која свећа, старци носе барјаке.

Жао ми је мог народа. Жао ми је храмова које су градили моји преци. Жалим оне који су направили хаос у Цркви и у овом времену када је вере тако мало, дали замајац духу отпадничком да нас разреде и поделе.

Али жив је наш Бог!
Христос Васкрсе, заиста Христос Васкрсе из мртвих!

______

Извор: ФБ страница ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ

1 reply »