Ћирилица

Поново у Албанији


6.5.2016. РЕЦИ НЕ ЕУ

У понедељак, 02. маја 2016 године, представници Покрета Реци не ЕУ посетили су Удружење Срба ”Јединство” у граду Фиер у Албанији, у оквиру кога ради школа српског језика. Циљ овог Удружења јесте очување, учење и коришћење српског језика и препород идентитета српског народа у Албанији. Председник Удружења је господин Екрем Дулевић.

s8300089

Екрем Дулевић (лево), Елсуарб Дулевић (са шајкачом) и Димитрије Марковић

На поклон школи донели смо одређени број уџбеника,књига (искључиво ћириличних) али и документарних, играних и цртаних филмова и музике који ће се користити као текстуална и аудитивна наставна средстава.

Један део средстава (нпр. комплет књига Бранка Ћопића и др.) је послат из Бања Луке, па се овом приликом захваљујемо дародавцима, господину Предрагу Адамовићу власнику књижаре ”Ризница” и председнику Србског Сабрања ”Баштионик”, господину Николи Петровићу и г. Јелици Зекић. Такође се захваљујемо и свима другима који су на било који начин помогли ову акцију.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Према званичном попису из 2011. Срби у Албанији – не постоје, јер им је онемогућено да се на пописима становништва изјашњавају о својој националној припадности.

Ово је наша друга посета Србима у Фиеру. О нашој претходној посети, и животу Срба у Албанији, више можете прочитати овде:  Кад речи постану дела! Представници „Реци не ЕУ“ посетили Србе у Албанији.

Овога пута нас је, као старе познанике и пријатеље, господин Дулевић угостио у својој породичној кући у селу Рет Либофше у близини Фиера.

Ту се налази и учионица у којој се одржава настава, а отац господина Дулевића, Исмет, је поклонио земљиште на коме је планирана изградња вишенаменског објекта где ће на једном месту бити школа, библиотека и културно-привредни центар.

Пројекат је већ израђен и покренут поступак за добијање дозволе.
Од господина Дулевића смо у разговору сазнали са каквим се све проблемима суочава откако је почела са радом школа, укључујући и претње и уништавање имовине Удружења.

У плану је да и идуће године посетимо школу.

Сви који желе и у могућности су да поклоне књиге за српску школу у Фиеру у Албанији могу да нам се јаве поруком, или директно господину Дулевићу на следећи е-маил: udruzenjejedinstvo@gmail.com или телефон: +355 69 206 1531

Димитрије Марковић, Елсуарб и Екрем Дулевић

Димитрије Марковић, Елсуарб и Екрем Дулевић

С обзиром да се 22. маја 2016 године слави хиљаду година од мученичке смрти Светог Јована Владимира, посетили смо и Саборну цркву у Тирани како бисмо целивали мошти.

Јован Владимир (Дукља, око 990. — Преспа, 22. мај 1016) био је владар најистакнутије српске земље оног доба и зет бугарског цара Самуила.
Према Летопису Попа Дукљанина, Самуилова кћерка Теодора Косара је заволевши заробљеног Јована Владимира молила оца да је уда за њега.
Свети Јован Владимирио познат као побожан, праведан и мирољубив владар, а о љубави између њега и Теодоре Косаре писао је Милован Витезовић у књизи ”Света Љубав”.

Димитрије Марковић
Покрет Реци не ЕУ

3 replies »

  1. Ове Србе треба подржати максимално,шта су они све преживели да би сачували идентитет,а многи су о нашем трошку пљували по Србству и такмичили се ко ће више да изда и прода веру и оде у нове измишљене нације.

    Свиђа ми се

  2. Марва шиптарска или их воде као да не постоје или им насилно презимена у шиптарска мењају.Полако само доћи ће маца на вратанца…па ће граница са
    албанијом бити иза Српског града Скадра
    Од Урала па до Трста крстиће ће се са 3 прста!!

    Свиђа ми се