Режимска тортура

Др Љубомир Т. Грујић: Подржимо архитекте који захтевају обустављање пројекта Београд на води!


Др Љубомир Т. Грујић

Позивам љубитеље Београда да подржимо Академију архитектуре Србије у настојању да се заустави трајно уништавање београдске јединствене природне лепоте изградњом по пројекту лажног назива  „Београд на води“, који и буквално и симболички представља израз самовоље, самовлашћа против закона и Устава, и србомржње и мржње према Београду с једне стране, и необуздане халапљиве пљачке овог народа распродајом свега вредног у Београду и у Србији за чије очување су генерације своје животе давале.

Моје огорчење је многоструко. Почев од тога да сам јавно водио у јесен 1968. акцију да се заустави прихватање пројекта о привременом решењу београдског железничког чвора. Њен резултат је био одбијање званичног предлога власти и одређивање САНУ да даље води поступак. Резултат је „ПРОКОП“.
Тада сам успео да окупим људе око става да се одбаци то „привремено решење“ (којим је требало оковати Београд повећањем броја колосека око Калемегдана итд.) и да се обале Саве и Дунава сачувају за шеталишта, за најлепшу речну ривијеру у свету, за шта се данас бори Академија архитектуре Србије, а што пројект под лажним називом „Београд на води“ настоји да занавек уништи.
 Beograd na vodi
Моје огорчење је и због индолентности и/или неспособности свих политичких странака и свих који су на власти, што ћуте, што се енергично и безусловно не супротстављају овој ругоби мотивисаној пљачком, што не позову народ, Београђане, Србе и србске пријатеље, љубитеље Београда и природе, да се спровођење тог пројекта безусловно, без одлагања и заувек заустави.
Моје огорчење је што све политичке странке и сви политички прваци, који се представљају као родољуби, не покрену цео народ да се ови властодршци уклоне с власти. Они, после ових избора још више замајавају народ. Кукају што су ФИБА и ФИФА прихватили Косово, уместо да дају неопозиве оставке због противуставног омогућавања Шиптарима да успоставе и јачају своју обновљену нацистичку окупацију и терор над Србима….
Ја се надам да ћемо објављивањем овог текста покренути и саму Академију архитектуре Србије и Друштво архитеката Србије да позову и привуку све универзитете и све патриоттске политичке странке да покрену народ да се:
 
1 Без даљег одлагања заувек заустави изградња по пројекту лажног наслова „Београд на води“.
 
2. Да се сви који руководе њиме и који су довели до потписивања уговора, сви који су потписали уговор о тој изградњи, казне према закону
 
3. Посебно, да се Александар Вучић смени с положаја председника Владе и да буде кажњен према закону.
 
Београд је главни град, престоница, представник Србије. Срби и Србија су подносили велике жртве да ослободе и да чувају Београд. Овај незаконити пројекат занавек настоји да зароби Београд.
 
Ко воли Београд – воли Србију, ко воли Србију – воли Београд.
***
Љубитељи Београда,
Подржимо став Академије архитекатуре Србије који излаже архитекта Драгољуб Бакић на Дневнику ТВ Мрежа (19.4.2016):
подршком Декларацији Академије изложеној на сајту Академије архитектуре Србије:
и осталим акцијама Академије изложеним на страници Апели истог сајта, 
тако што ћемо упутити писмене изјаве Академији:
 
„ДРУШТВО АРХИТЕКАТА СРБИЈЕ
за 
АКАДЕМИЈУ АРХИТЕКТУРЕ СРБИЈЕ
Председник Бојан КОВАЧЕВИЋ
Кнеза Милоша 7а
11000 Београд
 
У потпуности подржавам став Академије архитектуре Србије да треба неизоставно и без oдлагања да се заустави даља изградња по пројекту „Београд на води“.
 
Истовремено овлашћујем Академију Архитектуре Србије да и у моје име код свих државних органа захтева, по Уставу, закону и по урбанистичком плану Београда, да се та изградња заустави, да се обрати свим политичким странкама и љубитељима Београда за подршку, за заједничка деловања, и да ту акцију споровди док се наш захтев не испуни.
 
Име и презиме* :         ————————————— 
Звање, професија:      ————————————— 
Адреса*:                         ————————————— 
Еадреса:                        —————————————-        
* Обавезно попунити“
_________
13.5.2016.