Знамените личности

Посљедња битка Jугословенске војске у отаџбини


Бесмртни-пук-ЈВуО

Пише: Игор Војиновић

Захваљујући савезницима (Великој Британији, СССР и САД), ЈВуО је издата и ослабљена, док су Титови партизани подржани и помогнути свим могућим средствима.

Након четвoрогодишње борбе са свим окупационим и издајничким војскама и бандама, ЈВуО је у јесен 1944. дошла у ситуацију да буде напaднута од Црвене Армије у источним подручјима окупиране Краљевине Југославије. Ђенерал Дража Михаиловић доноси једино могућу одлуку – повлачење свих јединица у источну Босну, док Црвена Армија не прође кроз Јуогославију на путу ка Берлину. Након бројних проблема и сукоба са партизанима, усташама и Вермахтом, јединице ЈВуО се групишу у сјевероисточној Босни. Тако је почела Босанска голгота.

Можда је предлог Павла Ђуришића да се ЈВуО групише у ЦРној Гори био бољи? Ту би сигурно имали бољу позицију и везу са „савезницима“ преко мора, али не може се знати како би то завршило.

У прољеће 1945. Ђенерал Михаиловић процјењује да се ЈВуО више не може одржати у Босни. Болести, рањавања, глад и сталне борбе са комунистима и усташама уз недоостак муниције и опреме пријетили су да униште војску. Одлучено је да се преко централне Босне покуша пробој ка Србији. Ту је дошло до неслагања у команди и дио јединица под вођством Драгише Васића и Павла Ђуришића креће у пробој према Словенији. Већина прегруписане ЈВуО креће преко централне Босне. Пробој је почео почетком априла а завршио почетком маја 1945. Ишло се под константном борбом уз недостак свега, док су комунисти имали све и свашта. Тукли су авијацијом и артиљеријом изморене и десетковане националистичке снаге.

ЈВуО је наступала у следећој формацији:

… јачине до 15 000 изморених и болесник војника.

Нападале су их партизанске снаге тадашње Југословенске Армије (партизани су током рата више пута мијењали име, задња промјена је била из НОВЈ у ЈА 1. марта 1945.) јачине преко 20 000 војника са најновијим наоружањем, довољном количином опреме и муниције, авијацијом, артиљеријом, као и свом оперативом и логистиком коју су сачињавале: 38. дивизија (17. бригада, 18. бригада, 21. бригада), босанска бригада КНОЈ-а, уз помоћ дијелова 3. Санџачке и 21. бригаде…

Завршна битка одиграла се на планини Зеленгори 12. и 13. маја 1945. године. Зеленгора је била бојиште још два пута током рата, прво у љето 1942. када су јединице Павла Ђуришића протјерале партизане из Црне Горе преко ње и у љето 1943. када је војно неспособни Ј. Б. Тито у паничном страху бјежећи од Нијемаца из Црне Горе на крају операције «Шварц» завео своју војску у кањон Сутјеске у подножје Зеленгоре, гдје су жестоко пострадали а војнички били уништени (то је била иначе једина права борба партизана са окупатором током рата).

Кретање-снага-ЈВуО-1945

Опкољене снаге измучене ЈВуО су пружале јуначки отпор нападачима из надмоћније ЈА. Војници ЈВуО су имали чак врло мало муниције, а нарочито је нису имали за оно мало аутоматског оружја, а о топовима и авионима се није могло ни мислити. Тукла је комунистичка артиљерија и авијација србске мученике, који су гинулу на обронцима и висовима србске Зеленогре. Комунистичка пјешадија, бројно надмоћнија, пуцала је без престанка из свег расположивог наоружања. Гинули су најбољи србски синови, они преостали након свих борби. Умирали су у борби причешћени краљеви војници. Њихов избор је био и остао СЛОБОДА ИЛИ СМРТ. Жалили су једино што немају довољно муниције да пошаљу што више комуниста у пакао.

Падали су један за другим последљи србски официри и војници, они који су ПРВИ подигли устанак у окупираној Европи, које је предводио ПРВИ ГЕРИЛАЦ Европе, најбољи ратни командант 1942., најодликованији србски официр, спаситељ савезника у сјеверној Африци, примјер слободарства и јунаштва.

Када се борба завршила 13 маја. из обруча су се успјеле пробити само мале групе (десетине, петорке и тројке) на челу са ђенералом Михаиловићем. Комунисти су следеће јутро избројали тијела преко 9000 изгинулих четника. ЈВуО након овог пораза војно није постојала. Остале су само групе које су пружале отпор и након хватања и убијања ђенерала Драже.

Свијет и Европа су свјесно и намјерно жртвовале остатке једине легитимне војске на Балкану током Другог свјетског рата јер су имали нови зли план за србски народ и Југославију.

Осим веома тешке ситуације на терену и издаје савезника, кривица за страдање ЈВуО припада и командантима ЈВуО, који нису добро процијенили војну и политичку ситуацију крајем рата. Мада ни сада није лако одредити шта су тачно могли урадити да прођу боље. У сваком случају, то је била национална војска, вјерна својој заклетви до смрти и борила се веома храбро.

ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ борцима против фашизма, нацизма и комунизма.

С ВЈЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

Слава ђенералу Дражи Михаиловићу

 

Игор Војиновић, професор историје
13.5.2016.

14 replies »

 1. ЧЕТНИЦИ ДРАЖЕ И ПАВЛА СРБИН СЕ ВИШЕ НЕ БОЈИ ДА КАЖЕ БИЛИ СТЕ НАЈБОЉИ УНУЦИ ВАШИ комунисте ЋЕ СРУШЕ ЧЕТНИЦИ ПОКОЈ ВАМ ДУШЕ ДОШЛО ВРЕМЕ ДА СЕ комунисти РУШЕ КОКАРДО ПРВИ СРБСКУ ЗНАКУ ПЕДЕСТ ГОДИНА ДРЖАШЕ ТЕ У МРАКУ ШУБАРУ СМО И КОКАРДУ ЂЕДОВА КРИЛИ И ВАЗДА СРБИЛИ БИЛИ

  Свиђа ми се

 2. Шта каже србски херој Никола о титовој америчкој демократији а шта нам се данас дешава?

  Никола о Дражи и једином путу за Србе :

  .

  Свиђа ми се

 3. Како онда, тако до данас. Југославија, та вештачка јеретичка творевина и Скадарски Коњ уваљена Србима, је била и остала гробница Срба , Србије и свих Србских светих земаља.

  Многи Срби су насели на „кукавичје јаје“ које су им подметнули за време владавине југословенских комунистичких власти па су радо у такву „србску власт“ улазили и за њу радили чак се за Југославију борили и гинули на радост свих непријатеља србских из окружења који деценијама знају како да искористе своју „Југославију“.Томе су допринеле и југословеске демократско политичке странке.

  Неке отворено неке тајно на које је наиван Христов србски народ „насео“ и даље наседа? Нај горе је када ти непријатељи споља и изнутра са позиција комунистичких власти континуитета не дају избор Србине? Ко хоће и има циљ да те нема он ти Србине избор не да и свугде на свим местима те „чека“ прикривен и добро тајно организован? Зато је и толико разочарења у Срба а услед тога и немања воље у Срба?

  Али Срби не би били Срби Божији и Срби Светога Саве који им модерну државу створи, када не би нашли излаз? Били би Турци и под налетом јереси етнофилетизма у који су Србе преко Југославије убацили, би пострадали и убрзо заувек нестали.Али то се није десило нити ће се десити. Срби ће до краја постања света опстати наравно уз браћу Русе и сачувану Живу веру православно-светосавску Божију и нашу. Они мимо вере су сами себе осудили и себи пресудили да им тако не буде као и они што су не само незнабоштву него и у антисрбском Богоборству и по свим осталим јересима од којих ће глобално с Божијим допуштењем и пострадати.

  А било је хероја и у комунистичко југословенско време и појединаца који су млађим генерацијама Срба много истинитог и пророчког за свог живота оставили иако усамљени у то време немајући од већине заблуделих Срба подршку који их великом већином нису разумели у својој маловерности и незнабоштву. Један од таквих преко којих нам је Господ наговестио прави пут и дао смернице је и велики Србин и херој Ђорђе Божовић – Гишка којег Срби не смеју заборавити и којег је мало ко разумео у то отворено комунистичко време :

  _

  Свиђа ми се

 4. Ко је створио краљевину Срба, Хрвата и Словенаца и зашто? Па, краљ.

  Југославија је служила само за уништење православних Срба, што се до данас потврђује.Тито је само наставио.

  Зар нико није свестан и не замисли се над тиме да православни Срби немају пријатеља и да га никад нису ни имали?

  И зашто се слави 9. мај дан победе над фашизмом? Комунисти тога дана 9. маја славе победу над ПРАВОСЛАВЉЕМ, а Срби и Руси учествују у томе, мислећи да добро чине.Како је народ обманут! Невероватно!

  Народ је заборавио да су православни хришћани Срби и Руси страдали највише од комуниста.

  Свиђа ми се

 5. @Душко Јанковић
  Упозорио сам Вас, да не дајете објашњење, био је племенит. Ви одговарате, дао је часну реч? Зар сте толико детињасти, да мислите, да часна реч дата идеолошком непријатељу нешто вреди? И Ви сте слаби са историјом. Ако је нужно, могу да Вас потсетим. Било је тога и у савременој историји. Ушли у председничку палату и ликвидирали Аљендеа, а он није био у пуном смислу идеолошки непријатељ. Лако ћемо се договорити, да је, министар војске и морнарице добио НАРЕДБУ. И још командант ЈБуО. Ви исправљате, али не поричете, да НИЈЕ поступио по наредби. Колико сте Ви наредби, Ваших претпостављених, било у војсци, било у животу, одбили, да извршите? Што Ви нисте глумили људску величину и одбили наредбе? Да допуним. Да ли је Дража био за Југославију? Да ли је Тито био за Југославију? Да ли сте Ви за Југославију? Да нисте мало контрадикторни? Како можете, да знате, шта би било, да је извршио наредбу?

  Свиђа ми се

 6. „Дража Михаиловић био је легендарна личност и за време свога живота, но његова мученичка смрт створила је око његовог имена ореол светог ратника. С временом тај ће ореол бивати све светлији, а име Дражино све славније. А који се зову Дражини, нека подражавају Дражу.“

  -Св. Владика Николај Велимировић (у цркви Христова Васкрсења у Чикагу, 18. јула 1954)

  Свиђа ми се

  • Пишеш гомилу неистина, измишљотина и будалаштина,а о историји појма немаш. Срам те и стид било.

   Свиђа ми се

 7. Ђенерал Дража је био комплетан човек,частан,христољубив,прави војсковођа настављач часних војвода Путника,Степе,Мишића,Бојовића и имао је само једну ману која га је коштала на крају и живота-веровао је Енглезима а то никако није смео.

  Свиђа ми се

 8. Професоре, професоре, што не покушате, да објасните, зашто није послушана команда Врховног команданта и Владе Краљевине Југославије у изгнанству, од стране министра војске и морнарице у тој истој Влади? Питам ја Вас, зашто се по тој наредби министар и командант ЈВуО Дража михајловић није удружио са онима које сз „помагали“ савезници? Замислите колико би којих било у тој новој војсци „комуниста“ и осталих Срба. Рекао бих, да би и крај рата био другачији, па би све Ваше квалификације „Падали су један за другим последљи србски официри и војници, они који су ПРВИ подигли устанак у окупираној Европи, које је предводио ПРВИ ГЕРИЛАЦ Европе, најбољи ратни командант 1942., најодликованији србски официр, спаситељ савезника у сјеверној Африци, примјер слободарства и јунаштва.“ биле ТАЧНЕ. Овако је све отишло у „пропаст“ те се тешко може рећи, да је неко био „најбољи ратни командант 1942…“.

  Свиђа ми се

  • Слободане, Слободане, е мој Слободане! Да се честити србски родољуб, учесник Балканских ратова и Првог Свјетског рата, вођа устанка против нацистичке Њемачке у поробљеној Југославији, славни ђенерал Дража стави на страну и под команду хоштаплера и криминалца, србомрзца и убице Јосипа Броза Тита, по наредби уцјењеног краља!?

   Е мој Слободане!

   Драже је био честит човјек, велики Србин и православац. Борио се храбро и достојанствено, држао своју војничку ријеч и јуначки пао за слободу србског народа.

   Нека му је вјечна слава и хвала! Господ да му душу прости и подари вјечни живот у Небеском Царству Христовоме.

   Свиђа ми се

   • @Душко Јанковић
    Ако питања, која сам поставио нису јасна, могу и да покушам поново, да објасним? У сваком случају, чему понављате, оно што је већ речено у основном тексту? Можда би могао, да сада Вама, поставим питање: Да ли је могуће, да генералштабни пуковник Војске Краљевине Југославије, није свестан, да се идеолошко ЗАКЛЕТИ непријатељ, споменути „хохштплер и криминалац“ МОРА, првом приликом ЛИКВИДИРАТИ? Зар није учио светску историју, која је пуна примера? И зашто то није учинио, када је био у прилици 1941. године? Немојте ми, само одговорити у стилу, био је племенит човек.
    ,

    Свиђа ми се

   • Слободане, ја сам одговорио на питање које сте можда жељели поставити али нисте. У вашем питању је изнесена, нехотице или из незнања, једна валика грешка.

    „Питам ја Вас, зашто се по тој наредби министар и командант ЈВуО Дража михајловић није удружио са онима које су „помагали“ савезници?“

    Никада од Врховног команданта и Владе Краљевине Југославије у изгнанству, није стигла наредба да се командант ЈВуО Дража Михаиловић УДРУЖИ са Титом!

    Наредба је билa јасна. Краљ Петар је 12. септембра 1944. позвао четнике под командом генерала Михаиловића да се ставе под команду Јосипа Броза Тита.

    Значи, не удруживање, већ стављање под команду.

    Даље,

    Ђенерал Дража није ликвидирао Тита јер је дао часну војничку ријеч да Титу и његовој пратњи гарантује живот! Значи, не смије се погазити дата ријеч! Не смијеш позвати људе на састанак и преговоре а онда их поубијати. Тако нешто истински православни хришћанин, као што је био Драже, није могао да учини.

    Да би се правилно схватила људска величина Армијског Ђенерала Драгољуба Михаиловића, потребна је на првом мјесту вјера у Васкрслог Христа и основно познавање Светог Писма.

    Свиђа ми се

  • Е несрећо.несрећо.Добро би било када би ти макар знао да поставиш питање. Уствари, на основу чега , ти овдје глумиш величину? Наређење је било Черчилово,који је поставио бана Ивана Шубашића за предсједника владе и преко радио Лондона британски официр је у име краља Петра прочитао позив ЈВУО да се стави под команду бандита Тита 12. септембра 1944. Дража је иначе више пута до 1942. покушао да заједнички ради са партизанима,али узалуд,њих није занимала борба против окупатора,него извођење револуције у окупираној земљи.Иначе у Титово војсци је и на крају рата било највише Срба,али то није значило ништа,јер су сви слушали антисрбску команду ВШ ЈА. Само идиот може критиковати што ђенерал Дража није извршио Черчило наређење да војску и земљу преда Титу.

   Свиђа ми се

 9. Најсрамнија издаја такозваних савезника,поред оне у почетку Албанске голготе,зато морамо занавек извући поуке,и оканимо се тих осведочених лажних пријатеља.

  Свиђа ми се