АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Комнен Коља Сератлић – Србија је једна грудва снега која се опасно закотрљала…


Комнен Коља Сератлић

Комнен Коља Сератлић

Траг у времену из црног шешира

 

ГРУДВА СНЕГА

Зашто озбиљан човек, одговоран према породици, родбини, пријатељима, комшијама и домовини, пожели да побегне далеко, или како се у нараду каже „на крај света“? Ех, када бих могао са собом да понесем макар парче домовине, одмах бих побегао. Домовина се не може понети, само се над њом може кукати када је у оваквом стању у каквом је Србија.

Пожалио сам се једном добром пријатељу, који ми је у телефонском разговору рекао да сам егоиста. Да, у праву је, истина је, а истине не могу бити две, јер је она сама алфа и омега. Али се правдам да имам велику рану у мозгу због овакве Србије и генерално – стања српског народa где год да се налази. Рану на телу (ударц, посeкотину, прострел) лечите и залечите, али рану у мозгу не можете залечити.

Да ли сте некада закотрљали грудву снега (ми који скијамо то знамо) на некој планини или на неком великом стрмом брду када снег објужи, када је „воден“ – мекан. Направите малу грудву, закотрљате је, а она постаје све већа и већа. Када постане велика и тешка „копа“ и омотава снег све до земље, чупа корење и камење. У подножју по правилу удари у неку стену, камен, неку препреку и распадне се, уз велики тресак.

snowball-rolling-downhill

Србија је таква грудва снега. Опасно се закотрљала и близу је онога треска који ће се надалеко чути.

Ту грудву, звану Србија, закотрљали су скоро сви они који су након ових чудесних избора ушли у Скупштину. Поставља се озбиљно питање – ко их је окупио да заједнички закотрљају Србију? То је питање свих питања.

Ових минулих дана масмедији су пуни текстова, изјава (на ТВ каналима), интервјуа. Сви се баве вођама партија и партијица (има и оних вођа који су сами себи Вођа) који су себе и своја потрчкарала „увели“ у те невине и недужне клупе Скупштине.

Кад сам живео у Мексику, Пеко Дапчевић (подсећам младе да је био шпански борац, херој битке на Гвадалахари – тешко рањен, народни херој, командант дивизије, амбасадор, ожењен познатом глумицом што је тада за комунисте био велики грех, контроверзна личност, многи су га мрзели, посебно због тога што је био један од оних који су извршили Брозову наредбу и пострељали 15 000 четника и њихових породица на Зиданом мосту у Словенији), „доведе“ делегацију Скупштине на заседање Интерпрламентарне униније. У паузама заседања причао је разне приче (волео је да прича млађима, био је уверен да ће неко те приче једног дана причати, преносити). Једна ми се посебно урезала у моју луду главу. Када су ослободили Београд, каже Дапчевић, ушли су у зграду Скупштине прекаљени борци, након четири године ратовања. Један од њих је скинуо нож (бајонет) са пушке зване „Италијанка“ и почео да сече кожне фотеље. „Прилетиo сам му, опалио му шамар, поскидао чварке и еполете“. (Додадеб додуше скрушено да, када је тај борац ушао у Београд, сазнао је да му је сва породица побијена – родитељи, жена, деца).

Тврдим, нека ме Свевишњи казни ако грешим, да су у Скупштину сада ушли неки опаснији припадници људског рода (радо бих споменуо њихова имена, али не могу због потомства које их се и сада, уверен сам, стиди) од оног несрећника, који је четири године био го, бос, гладан, рањаван и коме су све побили.

Поуздано се зна да је Хитлер лично наредио да се 1941. године у авио-нападу на Београд, разори и спали Народна библиотека (спаљивао је он и књиге и Рајхстаг). Скупштинско здање штуке су поштеделе, иако им је било на длану. И гле чуда, запалили су је неки који су поново ушли у ту недужну зграду, а који су се давно одрекли петооктобарске пироманске револуције. Не спомињу је, „помало“ се стиде, а стид је велики атак чак и на њихове шупљикасте главе. Дакле, вратили су се на место злочина.

Да, неко ће рећи, шта овај баљузга и поручује. Господо аналитици (аналитичар је нешто друго), поготово ви познати који сте ушли у скупштинске клупе преко, примера ради, заслуга за хвалоспеве владарима у посрнулом најстаријем листу на Балкану или преко Влаха и флоскула о моралу, приватних часописа, издвачких кућа, приватизованих листова без приватизације, искључиво пишете о вођама партија, шта су радили у току предизборне кампање, посебно после избора, односно удруженог митингашења дојучерашњих крвних непријатеља. Није тешко писати о тој незапамћеној оперети, сраму и бламу, о некаквом Скоту или разним другим скотовима.

Протеклих година о свима њима, као и о страним лутајући циркузантима, написано је стотине и стотине текстова. Лично сам писао скоро о свима или свима (отворитре компјутер, упишите моје име, наћи ћете те текстове. Не бојте се, неће болети). Зато о њима нема смисла писати, поготово што су текстови слични као јаје јајету (скоро свеколикој плејади српских аналитика било је најважније „шпијунско откриће“ у коју је партију, односно њен изборни штаб, те ноћи ушао неки Скот). У нормалној земљи такви Скотови постају persona non grata.

Нико, ама баш нико, не сме да прозбори, да напише, ко је већ давно наредио да се закотрља грудва Србија и да јавно прозове наредбодавце и извршитеље – домаће и стране. Нико нема морални код и храброст да напише ко су финансијери и ко је финансиран, ко је толике партије, посебно партијице (27) на силу угурао у Парламент. Да сам на место Вође, повукао бих свих стотину тридесет и једног посланика из Скупштине и заслужено ушао у историју српског народа. Оставио бих те друге који су ушли у Скупштину, поготово оне, да поновим, који су на силу ушли, нека седе у клупама и у ресторану, нека џабе кркају и пију (не морају да се боје, њима нема ко да изопаљује шамаре). То би био једини начин да се одмах распишу нови избори. Али да те изборе распишу, контролишу, неки други и другачији људи, који нису у канџама владара из сенке (управо су ти владари из сенке измислили овај парламентарни систем да посланика одређује партијски вођа), да народ бира посланике и да они у правом смислу те речи буду народни посланици, да их бира општина (општина се формира као заједница и брани од оних који су агресивни, а демос је становништво полиса, комуне, општине и сви становници општине су суграђани), плаћа посланике и опозива ако добро не раде. Дакле, то не би били приватни посланици партијских вођа, због чега 102 општине у Србији немају посланике у Скупштини. Гро посланика је из Београда, Новог Сада и Ниша.

С првом ће читаоци рећи: „Добро, напиши ти“. Е, ја бих написао када бих знао. Нисам ја таблоидно пискарало да пишем нешто што сигурно не знам и што не могу да проверим. Професионално као дугогодишњи дипломата (38), слао сам информације само онда када сам их проверио из три извора. Тако пишем и текстове, на основу чињеница. Нико ме није могао тужити суду 40 година колико лајем, а да сам лајао, а да сам писао оштро о проблемима и актерима, лајао сам, писао сам. А, где су они који знају, који за то примају плату, који могу поуздано да изврше проверу? Зашто ћуте?

Неморални владари из сенке скрпили су такав посланички састав, да ће се Скупштина, када почне да заседа, самоуништити. Биће и туча и полевања водом и вулгарних вређања на претек (већ се у једној коалиције међусобно тако пљују да се свако ко је нормалан упита како се осећају они који су на гласчком листићу заокружили ту коалицију). Такође, владари из сенкe знају да скоро цела популација у Србији не види да је Србија закотрљана грудва, они су изманипулисали овај унесрећени народ који живи у мраку. Они и не крију своја злодела. Њихов крајњи циљ је да Србија нестане са карте Европе или да је врате у Средњи век, као што је Србе вратио у тај век један Турчин у срамном говору у Бањалуци, а тако ми Бога оверио је и нестанак Српске, поруком : „Било смо, сада смо, бићемо овде заувек“. Нажалост и на несрећу српског народа, Српска ће нестати, јер су Османлије и кучук Алије поново дошле и остаће „заувек“. И тај Турчин је у раљама владара из сенке. Морао је доћи у Бањалуку и изговорити то што је изговорио. У политици (унутрашњој и спољној) нема ништа случајно.

На крају, стално би требало понављати да су владари из сенке, са домаћим трабантима, разорили српски национални идентитет. Бити патриота је постало опасно, односно Србима је забрањено да буду патриоте. Заборавили смо да је поприлично давно велики српски државник (Ч Ј) узвикнуо у Скупштини: „Нећемо ваљда са патриотизмом и ћирилицом у Европу“. Они у чије је име тада говорио, поново су га, због тих и стотине других заслуга (буквално свашта лапрда, да је Косово држава, заступа улазак Србије и НАТО, прља Србију кад год и где год стигне, ових дана прља своје пајтосе из предизборне кампање) угурали у Скупштину. Ко зна шта су му сада наредили да узвикује из скупштинске клупе, а тек ћемо чути и видети шта ће „велики пријатељ српског народа“ Зуко причати или како ће министровати. Пресвлачење Зуково је велика подвaла владара из сенке.

Патриотизам је дозвољен само Империји зла и Великој Британији да на патриотизму окупе поданике, добију зелено светло (дакако и огромне милијарде долара из буџета) да изврше геноцид у Ираку и Либији и стотине ранијих геноцида од 1945. године до данас. Империја је убедила поданике да је свака тачка на кугли земаљској (најмањи засеок) опасност за њену националну безбедност.

На крају великог броја мојих текстова слао сам следећу поруку читаоцима, шаљем је и сада: Закотрљану грудву Србију да се не разбије, може само спасити диктатура у трајању од пет година, са десет просвећених цивила на челу, без Парламента и партија. Ко је иоле близу памeти зна да постојање овакве крваве партитократијске борбе и оваквог Парламента није демократија, која уствари нигде и не постоји. Решење су и бараке (види текст „Бараке су српска судбина“).

6 replies »

 1. ГОСПОДИНЕ СЕРАТЛИЋУ МЕНИ ЈЕ ЖАО НАШЕ ЧЕТНИЧКЕ ТРАГЕДИЈЕ НИЈЕ САМО БИЈО ЗИДАНИ МОСТ НА ЖАЛОСТ БИЛО ЈЕ КОЧЕВЈЕ И САМ БОГ ЗНА СВА ДРУГА МЕСТА ГДЕ СУ УБИЈАНИ ЧЕТНИЦИ И ЊИХОВЕ ФАМИЛИЈЕ ГОСПОДЕ ДАРУЈ У ТВОМ ЦАРСТВУ НЕБЕСКОМ ЗА СВЕ УБИЈЕНЕ НЕСТАЛЕ ЧЕТНИКЕ И ЈАТАКЕ ЦАРСТВО НЕБЕСКО

  Свиђа ми се

 2. Такође, нисам као, свједок временам, прећутао поруку младим генерацијама да је П. Дапчевоћ био један од виновника срамног погрома четника, посебно породица (жена, дјеце) на Зиданом мосту 1944. године, изнијевши колико је их је побијено по наређењу Броза и Черчила (у Блајбургу је побијено 37 000 усташа како се не би судило тим зликовцима и Ендехазији, како на суду не би испливала сарадња Броза, Ђиласа и др.са усташама, тако да је Броз Хрвате и Хрватску увео као равноправне чимбенике оне Југе уместо да је извршено такозвано смиривање НДХ, као што је извршено смиривање Јапана, Њемачке и Италије). Понаваљам, била би велика срећа да има неко да исшамара неке сподобе које су ушле у Скупштину и које су у овим временима изузетно опасне за све Слободане, јер је партитократијска борба опаснија од фашизма. Против фашизма се боре генерације у цијелом свијету – антифашизмом, али против партитоикратијске борбе неман начина како да се боримо. А што се тиче диктатуре. Живио сам у ЛА 14 година. Увјерио сам се да би се Бразил, Чиле, Аргентина распале, посебно Бразил који по површини 33 бивше Југе, односно захвата 49 посто ЛА. Све лопове, убице организовани криминал, наркобосове, и свеколику другу пошаст само се могло очиустити на тај начин. Пиноче, Видела, Медиси створили су модерне државе Чиле, Аргентину, Бразил. Није ваљда да СС мисли да је модерну државу Шпанију створио рецимо Фелипе Гонзалес, створио је Франко. Та иста Шпанија се сада распада. Србија је у тешкој ситуацији. Цијели овај систем који постоји требало би до темеља разградити и са неким дриугим и другачијим Србима, а они постоје, изградити нову, модерну државу Србију. Ако Слободани мисле да се то може постићи демократијом онда захтијевам да ми се по хитном поступку суди и да ово мало што ми је остало од живота, прије него што ме огрну чамовим огртачем, проведем у Забјели.

  Свиђа ми се

 3. Да ми је неко рекао да ћу на ФБР да читам партизанске приче са Пеком Дапчевићем рекао бих му: „ПА ВИ НИСТЕ НОРМАЛНИ!“
  Некада су тражили „диктатуру пролетаријата“ а сада хоће „диктатуру десеторице“.
  И то „просвећених“: пр-осветљених (илуминираних).
  Зашто баш 10 а не 13?
  Ко ће одлучити којих 10 Просвећених?
  Сералић?

  Уосталом, није ни битно; ово је даћа за Србију и може да прича ко шта хоће.

  Свиђа ми се

 4. Како само аутор дође на „генијалну“ идеју: “ … може само спасити диктатура у трајању од пет година, са десет просвећених цивила на челу, без Парламента и партија. „. Вероватно се нада, да њега неко доведе на то место, или, међу оних десет изабраних. И Ангела, која пише латиницом, ХВАЛИ текат и мисли аутора??!!

  Свиђа ми се

  • Неке несрећне околности (одлазак мог великог пријатеља, сахрана најмудрије српске главе, болест) су ме спријечиле да редовно посетим овај угледни портал. Видим да се оисврнуо извесни СЛОБОДАН СЕРА(ЛИЋ) СС, који не зна да чита, анализира текстове, није схватио композицију текста, поруке, оно мизмеђу редова. Читање је опсаније од писања. На почетку осврта је написао име СЛОБОДАН, а на крају презиме – СЕРА(ЛИЋ). Добро, добро, Слободане, знам ја да сте мене прекрстили у Сера(лића) Бајковито, нема шта. Многи у Србији, као и овај Слободан, мисле да се прије њих ништа није дешавало, да нико од нас, који смо сведоци времена, немамо право било шта да напишемо, пренесемо, кажемо, укажемо. Он поручује да у Србији може „да прича ко шта хоће“. Показао је да и он може да прича и пише шта хоће, чак и да вријеђа: „Да ми је неко рекао да ћу на ФБР да читам партизанске приче са Пеком Дапчевићем рекао бих му: „ПА ВИ НИСТЕ НОРМАЛНИ!“, другим ријечима , поручио је и уредницима ФБР и мојој маленксоти да нисмо нормални, а није поштедио и једну угледну даму Ангелу. О каквим се то партизанским причама ради, Сер Слободане. Ради се о једном догађају који је поучан за оне који су сада улетјели у Скупштину и за младе генерације. Надам се да СС нема ништа против да га подсјетим да су поново у Скупштину ушли паликуће, пиромани, партитократијски бојовници и да су опаснији од онога несрећника коме је сва породица побијена. Е, то је коснуло ЕСЕССЕА.

   Свиђа ми се

 5. Odlican clanak i vrlo dobra analiza stanja u Srbiji. Srbiju moze spasiti samo srbski narod i to da se digne ne revoluciju. I onda ce se naci prijatelji koji ce da pomognu, naravno Rusija. Svaki okupator, kroz vekove, ne samo na nasem tlu, ima samo jedan cilj: da zadrzi sto duze i svim sredstvima, status kvo. Oni ne zele nikakve promene, jer zele da drze narod u siromastvu, bedi i duhovnoj i moralnoj, i da tako nesmetano pljackaju teritoriju, da iskoriscavaju radnu snagu kao robove, i time prave profit. Naravno kroz MMF sprovode finasijsko porobljavanje i pljackanje. Amerika postoji 248 godina, a ukupno u ratovima su proveli 222 godine. Nisu ratovali samo 14 godina. Trenutno Obama vodi 6 ratova. Beskonacni ratovi. I cemu se Srbi nadaju? I sta ima da cekaju? Da, „demokratija“ je prevara. Kad okupator vidi ( njihove specijalne sluzbe pomno prate desavanja u drustvu) da se narod dize i buni protiv njihovih postavljenih vazala na vlast (Vucic je Vasingtonski agent preko koga oni ispunjavaju svoje ciljeve), oni ih skidaju sa vlasti izazivanjem plisanih revolucija, iznosenjem njihovih nezakonitih radnji (pljackanje novca i iznosenje van drzave) ili bilo koje druge afere i stvore tako u narodu ILUZIJU o promenama. Postave nove vazale koje oni preko svojih veoma dobro razradjenih metoda, propagandom, marketingom, i drugim sredstvima uz pomoc drustvenih medija i tehnologije „predstave“ narodu kao „spasitelja“ koji je patriota, posten, sad ce on da napravi raj u drzavi…vec vidjeno vise puta od 2000-te godine! Kao u javnoj kuci: uvode se nove, sveze kurve a stare se izbacuju. Ali javna kuca ostaje to sto jeste. Tako i u Skupsitini.

  Liked by 1 person