АКТУЕЛНО

ПЉАЧКАЊЕ СЕБЕ САМОГА – Порука Руса Григорија Петрова српској омладини 1923.г.


grigorij petrov

ПЉАЧКАЊЕ СЕБЕ САМОГА

– Порука Руса Григорија Петрова српској омладини 1923.г. –

Рус Григорије Петров поручио је српској омладини 1923.године:

„Чека вас нетакнут посао, да се ваша домовина претвори у уметничку радионицу за обрађивање народног ума, савести и талената. Сви ти послови траже од целог народа и од свакога између вас љубави ка домовини – највеће, најблагородније, најпожртвованије љубави.

Можда у историји вашег народа, који је патриотизмом богат, није никада била тако свето прешна, тако неодложива и неодклоњива дужност, да се говори о стваралачкој, делатној, раденој љубави према домовини, као што је та дужност света, неодложна и прешна баш данас и управо данас.

Понављам још једаред да народ и домовина није друго до ми сами, и да љубав према њима није друго до љубав према нама самима, и да је свако занемаривање разорене и порушене домовине ПЉАЧКАЊЕ СЕБЕ САМОГА.

Без и најмање погрешке или претеривања се може рећи: што чините домовини, себи чините. Домовина смо ми. Болује ли или пропада домовина, то болујемо и пропадамо ми сами. Кад домовина расте и кад се снажи, онда растемо и снажимо се и ми.

Према томе, ако хоћемо да нам домовина буде велика, славна, мудра , племенита, дужни смо ми бити све то: И ВЕЛИКИ , И МУДРИ, И ПЛЕМЕНИТИ ЉУДИ.“

Зорица Пелеш

————-

18. 5. 2016. ФБ Зорица Пелеш, за ФБР приредила Биљана Диковић