АКТУЕЛНО

ФБР ФЕЉТОН: Свети Огањ у Јерусалиму (1)


sveti-oganj-jerusalim-2014

Љубазношћу читаоца СРБског ФБРепортера, брата у Христу Мише Милићевића – Нишлије, на адресу нашег главног уредника стигла је ова књига коју ћемо за вас приредити као фељтон у неколико наставака. Књигу СВЕТИ ОГАЊ У ЈЕРУСАЛИМУ са грчког језика је превео Момчило Радић, а штампана је у Нишу 1998. године. Издавач је Православни манастир Свети Јован Крститељ у Горњем Матејевцу код Ниша по благослову игумана Илије Милинковића.

13174054_958201107612183_7136609046031920442_n

Пре него што будемо говорили о Светом Огњу, требало би читаоце укратко упознати са Светим Местима и са најважнијим светињама.
СВЕТИМ МЕСТИМА називају се места где су многобројне светиње, једне у самом Јерусалиму, а друге у осталим деловима Палестине. Ово је збирка записа путовања по Свети Огањ који је први у Србију донео отац Илија…

Планина Синај где Бог Мојсеју даде закон

Планина Синај где Бог Мојсеју даде закон

СВЕТИЊЕ СИНАЈСКЕ ГОРЕ И ПАЛЕСТИНЕ

На југу и веома удаљене од Јерусалима налазе се светиње Синајске горе. То јесте она богоступна планина, где у старо време сиђе Бог у виду ватре и димног облака а велики Пророк Мојсеј виде Господа и доби закон Старог Завета. Зато на врху данас постоји Храм Свете Тројице. Ниже се налази Свети манастир Синајске или Свете Катарине. У средишту манастира чувају се свете мошти Великомученице Свете Катарине које одишу пријатним мирисом.

На богоступној планини ходочасник види једно вековно чудо. Горећи грм који угледа боговидац Мојсеј се пресликао на камењу планине тако, да како га год ко сломи види отисак грма, за који се каже да је Божији печат.

Хеврон (Мавријски дуб)

Хеврон (Мамвријски дуб)

Ближе Јерусалиму је Хеврон и Мамвријски Дуб где Првосвештеник Патријарх Аврам угости Свету Тројицу.

Свети Храм Рођења Христовог у Витлејему

Свети Храм Рођења Христовог у Витлејему

Затим Витлејем са Светом Пећином рођења Господа нашег Исуса Христа, Пастирско Поље где анђели донесоше радосну Божићну поруку.

Место рођења Исуса Христа (Витлејемска звезда)

Место рођења Господа Исуса Христа (Витлејемска звезда)

Извор Мудраца, где давно ови угледаше блиставу звезду, и пећина Мудраца где окончаше пут кад одоше у потаји од Ирода. Такође гробови Првосвештеника Патријарха Аврама, Исака и Јакова, гроб Рахиљин и други.

Генисаретско језеро (Галилејско море)

Генисаретско језеро (Галилејско море)

На северу од Јерусалима постоји Тиверијадско море које се зове и Галилејско море или Генисаретско језеро. Тамо Исус Христос позва прве ученике, учини толика чуда и поче ове да поучава. У тим деловима су смештени и древни градови Капернаум, Витсаида, гора Блаженства и друга места чудотворних дела нашег Господа. У Галилеји је и град Кана, где Господ учини прво чудо претворивши воду у вино. Штавише, тамо су очуване и две од шест посуда за воду коришћених у ту сврху.

Брдо Преображења - Тавор

Брдо Преображења – Тавор

У Галилеји је и гора Тавор где се Господ наш Исус Христос преобрази пред очима својих ученика и откри се да је Светлост истинска.

Назарет

Назарет

У Галилеји је и град Назарет у коме се анђео јави Богородици и Христос поживе до своје тридесет треће године.

Јужно од Галилеје је Самарија. Тамо се налази Јаковљев бунар или бунар Самарићанке. Код тог бунара Самарићанка упозна Господа вере наше Исуса Христа и његовим просветљењем постаде равноапостолна Света Фотина.

Река Јордан

Река Јордан

Источно од Јерусалима је река Јордан у којој Свети Јован Претеча крсти Христа и где би објављена велика тајна Свете Тројице. Јордан тече од Галилејског мора и улива се у Мртво море у коме због грехова Содоме и Гоморе, нема живота. У водама Јордана ходочасници бивају симболично крштени благословом, обучени у беле хаљине. Како се воде Јордана уливају у Мртво море, где све живо што са собом носе умире, тако и Божанска милост Светог Крштења Христовог, Светог Покајања и Исповести, када се пренесе на човека, умртвљује његове грехе. Ова истина исказује се само следећом радосном изреком: „Крштавамо се у Јордану где се спирају наши греси, па одлазе у Мртво море и тамо умиру“.

Јерихон

Јерихон

Опет, источно од Јерусалима је град Јерихон са смоквом покајника Закхеја. Изнад Јерихона је гора Сарандарион (четдесетница) где Христос пости 40 дана и победи ђавола који га искушаваше. Такође, и Свети манастир Хозева подигнут у славу Рођења Богородице, Свети манастир Светог Саве са моштима светитеља и друге светиње.

Гроб Светог Великомученика Георгија Победоносца

Гроб Светог Великомученика Ђорђа Победоносца

Западно од Јерусалима је град Јопа где Апостол Петар излечи паралисаног, као и град Лида, завичај Светог Великомученика Ђорђа Победоносца, исти онај у коме је некад Апостол Петар васкрсао Тавиту. Тамо је гроб Светог Ђорђа Победоносца.

ВАН ЗИДИНА

Изван зидина старога града Јерусалима је света и достојна највеће части светиња Светога Гроба Пресвете Богородице и Увек Деве Марије у Гетсиманији, крај Кедронског потока.

Свети гроб Пресвете Богородице

Свети гроб Пресвете Богородице

Црква гроба Пресвете Богородице у Гетсиманији

Црква гроба Пресвете Богородице у Гетсиманији

Тамо је такође и Свето место агоније Господа на молитви, где га заробише Јудеји уз помоћ издајника Јуде.

На врху Маслинске Горе је Свето место са којег се Вазнесе Васкрсли Господ на небеса после Васкрсења. Близу зидина Јерусалима је место каменовања Првомученика Стефана и Свети манастир Часног Крста као и многе друге светиње и споменици.

УНУТАР ЗИДИНА

Унутар зидина старога Јерусалима су најзначајније светиње које ходочасник налази на два простора. У Пресветом Храму Васкрсења и изван овога, у граду.

У ГРАДУ ЈЕРУСАЛИМУ

Зидине старог града Јерусалима имају осам капија, од којих се на истоку налази Златна Капија која је затворена. Кроз њу уђе Исус Христос на магарцу у Јерусалим на дан Цвети, а мноштво га победоносно дочека. Пошто су га ученици дочекали говорећи: „Благословен нека је Цар, који долази у име Бога!“, неколицина злих Фарисеја рекоше Господу да на њих не рачуна. И Христос одговори: „Кажем вама. Ако ови не ућуте, камење нек повиче.“ Тада, говори православно предање, деси се неочекивано чудо. Тамошње камење напуче и пукотине бејаху као уста што вичу. До данашњег дана је сачувано неколико ових каменова у једној грађевини. Кроз Златну Капију уђе и самодржац Ираклије са Часним Крстом, који је вратио победивши Персијанце. Од тада Златна Капија остаје затворена. Источно од града је Капија Гетсиманије, или Капија Светог Стефана, која води у Гетсиманију и на Маслинску гору. Западно је Капија Давида, где је његов анактор и гроб. Северозападно је Капија Сиона, где постојаше одаја Тајне Вечере и Силаска Светога Духа. Тамо је била кућа Апостола Девичанског Јована Богослова, у којој је била угошћена и наша Пресвета Богородица.

Од улица Јерусалима јача потресна осећања изазива улица Жалости, или улица Мучеништва (Виа Долороса). То је пут по коме је ишао Христос ка Голготи са Крстом на леђима. Дуж улице Мучеништва постоје клесане камене плоче на местима где је Христос посртао од мученичког исцрпљења и напора мученичког хода. На једном месту, на искошеном зиду, је отисак руке Господа којом се подупрео док је посртао под тежином Крста. Отисак одише пријатним мирисом. Идући ка једном другом месту исте улице постоји стара грађевина са делом мермерног стуба. Тамо је била кућа јудејске девице Веронике, која чим виде да пролази доле на улици Исус Христос сав у крви, сажали се толико да сиђе и обриса свето лице пешкиром. Тада се деси чудо. Лице Господа се оцрта на пешкиру!

spas1

(наставиће се…)

21. 5. 2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић