АКТУЕЛНО

Словаци „преузимају“ ЕУ: Стоп за NATO, стоп за муслимане


НАТО војници у Словачкој

НАТО војници у Словачкој

Словачки премијер Роберт Фицо каже да ће Словачка током председавања ЕУ од 1. јула до краја године настојати да у Европи ојача „глас здравог разума“. Он је рекао да тај глас имају нове посткомунистичке чланице и да треба да се ојачају суверени ставови који су у мањини, као што је одбијање избеглица и довођење у питање јачања источног крила NATO-а.

– Суверени став јесте, на пример, питање против кога то ми забога да се наоружавамо? Шта ми то ту причамо о некаквим источним крилима и ко нас ту угрожава? Иако поштујем то што смо чланица NATO-а и да морамо да испунимо обавезе, зашто да немамо право да кажемо своје суверено мишљење? У знаку тога ће бити наше председавање – рекао је Фицо у интервјуу словачкој агенцији  TASR.

На састанку министара одбране Вишеградске групе у Либлицама, у Централној Чешкој, словачки министар одбране је, са својим пољским, мађарским и чешким колегом, потписао декларацију да ће у јачању источног крила NATO, учествовати јединицом од око 150 војника које ће те земље Вишеградске четворке слати на смену од наредне године у балтичке републике које се плаше претњи из Русије.

Словачки премијер је поновио да у Словачкој нема места за ислам.

– Ислам нема простор у Словачкој. Немојмо да правимо од себе потпуне будале. Ако неко жели да ми каже да Словачка треба да буде мултикултурна, да ће овде радити ко шта хоће, да ће се мењати традиције земље и да ће се Словачка променити, онда он иде против суштине ове земље – изјавио је словачки премијер, преносе агенције.

Фицо је, као и прошле јесени, истакао да једноставно одбија да допусти да у Словачкој никне целовита муслиманска заједница.

– Не желим да овде буде неколико десетина хиљада муслимана који ће постепено почети да намећу свој приступ. Причао сам о томе неколико пута са премијером Малте и он ми је рекао да није проблем што они долазе, већ што мењају карактер земље. А ми не желимо да мењамо мењамо традиције које су засноване на традицијама Ћирила и Методија – рекао је Фицо.

 

(Vestionline)

——————

26. 5. 2016. за ФБР приредила Биљана Диковић