Реаговања странака

Писмо председнице ДСС др Санде Рашковић Ивић мандатару Александру Вучићу


DSS

Српска напредна странка
Председник Александар Вучић

 

Господине председниче Српске напредне странке

Захваљујем се на позиву на разговор који сте нам упутили у својству мандатара, а у оквиру консултација за састав нове Владе Републике Србије.

Вама је веома добро познато да су ставови Демократске странке Србије о најважнијим државним, националним и економским питањима потпуно супротни ставовима странке чији сте председник, ставовима садашње скупштинске већине и пракси влада од 2012. године.

Најкраће:

  • ДСС сматра да Србија не треба да уђе у ЕУ и да треба расписати референдум о наставку процеса евроинтеграција, одмах, пре но што настану нове непоправљиве штете по државу,
  • ДСС сматра да је неопходно ставити ван снаге споразуме потписане са НАТО 2015. године и донети Закон о војној неутралности Србије,
  • ДСС захтева прекид тзв. бриселског дијалога, стављање ван снаге неуставних Бриселских споразума и увођење решавања питања Косова и Метохије дијалогом у оквирима органа Уједињених нација и Резолуције СБ УН 1244,
  • не спорећи потребу дугорочне фискалне консолидације, ДСС сматра да је економски оправдано и социјално прихватљиво да се она постигне политиком интензивног улагања у развој домаће привреде, а не пуком политиком штедње на терет грађана.

Имајући у виду ове и друге темељне програмске разлике, консултације са Демократском странком Србије о саставу Владе су беспредметне.

Када је у питању друга тема разговора кандидована са Ваше стране, упознавање са програмом нове Владе, једино право место је Народна скупштина и са нестрпљењем очекујемо да га изложите на седници на којој ће Влада бити бирана.

Посебно напомињем да сте у више наврата дали себи слободу да јавно оспорите легалност мандата посланика Демократске странке Србије, износећи тврдњу да су „силом угурани у Скупштину“, чиме Ви уједно оспоравате легалност НСРС као институције у целини. Оспоравање легалности мандата посланика ДСС само је још један, веома озбиљан разлог за одлуку да Ваш позив на разговор не прихватимо.

 

С поштовањем,
Др Санда Рашковић Ивић,
Председница ДСС

1 reply »

  1. Бог свет зна ко све ради против ове наше драге Србије,дали је и једна партија стварно патриотски настројена јер Србији се и народу црно пише.Статистички губимо на свим пољима,и биолошки,и економски,и у духовно -моралном смислу,териториојално чему безброј тих партија?Док Србија пропада,већина народа на ивици беде,страначким лидерима и њиховим слугама је једино добро енормно се богате,па чак бестидно и подижу цркве и храмове да им Бог опрости за сва недела.

    Свиђа ми се