АКТУЕЛНО

„Дан сјећања на Јадовно 1941-2016“: На подручјима данашње Хрватске и БиХ извршен је геноцид над Србима


Др Душан Басташић: На мјесту логора Слана на острву Паг, уз икону Светог Вукашина, новомученика Јасеновачког и Клепачког.

Др Душан Басташић: На мјесту логора Слана на острву Паг, уз икону Светог Вукашина, новомученика Јасеновачког и Клепачког.

На подручјима данашње Хрватске и БиХ извршен је геноцид

Хрватска Влада донијела је одлуку о истраживању, ексхумацијама и уређењу гробишта из Другог свјетског рата, а мјеста страдања српског народа стављена су у исти ранг са другим мјестима страдања домобрана и усташа, наводи предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Ј. Басташић

Приредио: Миломир САВИЋ

Др Душан Басташић

Др Душан Басташић

Предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Ј. Басташић истиче да страдање српског народа у вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ не само на подручју Хрватске, већ БиХ и Срема, има све елементе геноцида.

„То су у својим иступима потврдили и неки од највиших хрватских званичника, као што је бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић“, наводи Басташић за Срну поводом обиљежавања 75 година од злочина у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године.

Басташић напомиње да, иако данашња Хрватска оспорава да је правни сљедбеник НДХ, није могуће да за злочин нико није одговоран, ако је познато да се тај злочин десио и да се тијела жртава налазе на подручју које покрива данас Република Хрватска.

„Геноцид се десио и, кад-тад, пошто тај злочин не застаријева, то питање ће се морати ставити на дневни ред“, поручује Басташић.

Говорећи о историјском контексту страдања Срба у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг 1941. године, Басташић прецизира да је у овом комплексу логора за само 132 дана убијено укупно 40.000 људи, од чега 38.000 Срба.

Басташић наглашава да је историчар Ђуро Затезало у свом двотомном дјелу „Јадовно“, поред седам сабирних логора на подручју комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг евидентирао и 32 крашке јаме на подручју Личког поља и Велебита у које су бацане жртве.

Он подсјећа да је прије неколико година хрватска Влада донијела одлуку о истраживању, ексхумацијама и уређењу гробишта из Другог свјетског рата, а којом су мјеста страдања српског народа изједначена са свим другим мјестима страдања Хрватске војске, коју су чинили домобрани и усташе.

Према његовим ријечима, недавно је тим поводом ексхумирано 2.000 тијела Хрвата која су уредно сахрањена уз спомен-обиљежја са музејом, али до данас није познато да су негдје ексхумиране јаме у које су бацани Срби и Јевреји.

Басташић каже да из тог разлога постоји оправдана потреба да се институције Републике Србије и Републике Српске укључе и успоставе контакте са Владом Хрватске да би се ексхумирале кости српских жртава, о чему нема никаквих информација.

Он подсјећа да је Удружење током протеклих седам година у више наврата апеловало да се ексхумирају јаме које је евидентирао историчар Затезало, али да, упркос томе, нема никаквог одговора од хрватских власти нити од политичких представника Срба у Хрватској.

„Не можемо да прихватимо да јаме наших страдалих мученика буду гробови, јер оне то нису. Срби своје мртве сахрањују и обилазе.

Ми сваке године над отвореним гротлима јама на Велебиту служимо парастос за покој душа наших пострадалих, а вољели бисмо да то буде у некој крипти у кругу неког од храмова Српске православне цркве на подручју Хрватске“, наглашава Басташић.

Banner-2

Када је ријеч о овогодишњем, седмом, обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941. године, Басташић истиче да је од 2013. године тај дан увршћен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске, уз подршку Владе Републике Српске.

„Очекујемо да ће ове, као и прошлих година, званичници највиших институција Републике Српске заједно са нама бити на Јадовну и Велебиту“, каже Басташић за Срну.

Он наводи да ће ове године, са благословом епископа горњокарловачког Герасима, од 1. до 2. јула бити обиљежен „Дан сјећања на Јадовно 1941-2016“.

Молитвено Сабрање почиње у петак 1. јула у поподневним часовима окупљањем код Храма Ваведења Пресвете Богородице у Плашком, док ће исто вече бити одржано предавање на једну од тема везаних за страдање Срба у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Басташић додаје, да ће у суботу, 2. јула над Шарановом јамом на Велебиту у 10.00 часова бити служен парастос за 38.010 православних Срба, побијених у комплексу логора НДХ, Госпић-Јадовно-Паг.

Након парастоса из мјеста Брушане кренуће литија мученичком стазом Светог Саве Горњокарловачког до Катине јаме, гдје је бачено његово измучено тијело љета 1941. године, гдје ће бити постављен часни крст и служен парастос.

Басташић је рекао да ће затим бити служен кратки помен жртвама у селу Ступачиново, гдје је у љето 1941. године постојао истоимени сабирни логор, у чијој близини се налази пет јама, док је по повратку за учеснике сабрања предвиђен обилазак Меморијалног центра „Никола Тесла“ у Смиљану.

Због ограниченог броја мјеста за смјештај, ноћење у Плашком и Јосипдолу за учеснике сабрања организован је бесплатан превоз са по једним аутобусом из Београда и Бањалуке. Сви они који у петак 1. јула намјеравају доћи у Плашки властитим превозом треба да сами обезбиједе смјештај.

Banner-1

Басташић је позвао заинтересоване за пут са подручја Бањалуке, Приједора и Новог Града да се јаве на телефон Удружења „Јадовно 1941.“ у Српској 051 333 588 или 051 333 500 или путем електронске поште: udruzenje@jadovno.com.

Заинтересовани са подручја Србије треба да се јаве Милораду Милошевићу, предсједнику Уружења „Јадовно 1941.“ у Србији на телефон 00381 65 3181 375 или путем електронске поште: milorad.milosevic@jadovno.com.

Извор: СРНА

 

14.6.2016. ЈАДОВНО, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. По сваку цену разоткрити и пописати све невине Србске жртве,Јасеновца,Јадовна,Пребилов аца,свих јама широм некадашње ндх,повадити кости из јама часно сахранити да не вучемо на себе тај грех.Све кочничаре од `45 године јавно прозвати,јер и они који су помагали усташама да сакрију злочин саучесници су у томе.Појављују се и филмови зато их треба што више публиковати,да цео свет зна праву истину о геноциду над Србима,као што је свет осудио и геноцид Турака над Јерменима.

  Свиђа ми се

 2. ХРВАТСКА ЗВЕРСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ
  Савремени немачки публициста Јирген Холткамп у часопису „Штерн“ од 17.10.1965. г. дао је објективан и поштен приказ књиге Карла Фалконија „Буди католик – или умри“. КИПА (Католичка међународна прес агенција) дала је оштар деманти, али га часопис није ни објавио, нити коментарисао. Овај приказ никада није код нас објављен нити коментарисан, иако се односи на најсудбоноснији период у историји Србства.
  „Последњи крсташки поход у црквеној историји свега је 20 година удаљен од нас. И у њему су биле помешане, једнако као и у прошлим вековима, вера и политик. Католички Хрвати `преверише` (преобратише), предвођени фанцисканским свештеницима, између 1941. и 1945. 240.000 православних Срба; убише око 700.000 Срба, Јевреја и Цигана. Не нацисти, противни цркви, већ католички Хрвати фашистичког `усташког` покрета извршише неописива зверства. Цео свет је о томе говорио са гнушањем. Само врховни поглавар цркве… није ни једну реч о томе изустио. Папа Пије 12. је ћутао о томе шта се у Хрватској дешава.”
  „Крсташки поход о коме даје Фалкони обавештења одиграо се у Хрватској кад је немачка војска умарширала у Загреб, прогласише тамо 10. априла 1941. хрватски
  националисти, који се беху удружили са Хитлером и Мусолинијем, `независну државу Хрватску`. За Србе, Јевреје и Цигане није смело да буде места у тој
  римокатоличкој држави. Да би се њих ослободили беху две методе: или истребљење или мисионирање. Православни Срби који су хтели да измакну уништење морали су хтели – не хтели да се на силу покрсте. Или Рим или уништење – то је била за њих алтернатива!
  Хрватски крсташи звали су се `усташе`, то значи устаници. Они су веровали у
  римокатоличку догму, у хрватску расу, у принцип вође. Са бацачима пламена и са
  машинским пушкама одржаваху чистом хрватску расу и преобраћиваху лица друге вере. Између 1941. и 1945. уморише скоро три четвртине милиона православних хришћана српског порекла…
  Њихов модел беху СС. Једина разлика: усташе беху сви римокатолици. Они ускоро започеше да Хрватску чисте од православних Срба и да своју земљу чине
  римокатоличком.
  Масовна уморства почињена од усташа, тако стоји у `Британској енциклопедији`… само су надмашена бруталитетом којим су искорењени пољски Јевреји.
  Изговор и официјелна етикета под којима српска мањина уништена, беше преобраћај српскоправославних `шизматика` у римокатолички обред. Са свирепом логиком беше прво православна Црква лишена својих водећих глава: 300 свештеника и 5 епископа, беху, једним делом под бестијалном тортуром уморени.
  Православни епископ Загреба Доситеј стављен је на муке док није изгубио разум; епискпу Сарајева Петру Зимоњићу глава је одсечена; бањалучком епископу Платону од 80 година потковали су усташе ноге потковицама као каквом коњу и присилише га да испред мноштва блена (зијала) тако дуго трчи док није пао. Док је умирао, одсекоше му браду и запалише је на његовим голим прсима.
  Док су секли главу православном владици Сарајева, његов римокатолички брат у звању Иван Шарић, надбискуп Сарајева, састављао је оде свом `вођи` Павелићу. Католички часопис његове дијецезе добио је од њега упутство да као што треба употребљава револуционарне методе `у служби истине, права и части`. Он је при томе додао: `Није ни паметно ни достојно младог кршћанина веровати да се борба против зла може да води на частан начин и у рукавицама`…
  Хрвати су имали расну теорију посебне врсте: Ко прими католичку веру, од тог часа важи као добар Хрват, иако је пре тога био Србин. Прелаз у хрватску господску класу био је свакако забрањен српским свештеницима, интелектуалцима и вишем слоју који је нешто поседовао. Они су имали да `ишчезну`.
  Они су заиста ишчезли: од 2.200.000 ранијих Срба у НДХ било је 240.000 преведено у државну религију, 700.000 побијено. Италијански генерал Марио Роалта саопштава да су његове трупе 2. армије у последњем моменту успеле да спасу 600.000 Срба од усташког масакра претњом да ће Сарајево бомбардовати.
  Али хрватски бискупи нису се изречно изјаснили против уморства… Ниједан католички бискуп није протестовао против прогона и принудног преверавања православних.
  А Ватикан? Благоволеније због верности католичких синова у Хрватској све је друго у Риму превагнуло.“
  У разговору са хрватским послаником у Риму, супститут државног секретаријата у Риму Монтини је рекао: „Хрватски народ је досад своју мисију у историји испунио; неће јамачно ни доцније да откаже… Одједном ме изненада запита колико католика сада има у Хрватској. Када је чуо да нас је пет милиона, напомену да је то за Католичку цркву од великог значаја: Свети отац ће бити уз вас, у то можете бити сигурни.“
  Други хрватски посланик у Риму у разговору са Монитинијем извештава: „Он је убеђен да Хрватска образује бастион против комунизма; наглашава да то света столица сасвим тачно зна и да је у интересу свих да Хрватска задржи источне границе.“
  Тардини, секретар за спољне црквене прилике, рекао је: „Хрватска је, ето, млада нација – и још млађа држава – а младост чини свуда исте грешке: од тога правила не чини ни Хрватска никакав изузет. Зато се мора имати разумевање.“
  Само је кардинал Тисеран имао друкчије мишљење: „Када се чује шта Италијани саопштавају о догађајима у Хрватској, добије се страшан утисак. Ја… позитивно знам да су францискани (фрањевци) лично учествовали у нападима на православно становништво и у рушењу православних цркава. Ја поуздано знам да су се францискани у БиХ бедно понели и то ме боли.“
  „Папа је, пак, ћутао. Ниједан глас његова гнушања о злочинима у Хрватској није се чуо у јавности… Ипак је једанпут Пије 12. говорио отворено о злочинствима у
  Хрватској. `У неким деловима земље имамо да се пожалимо на убијање свештеника, на депортацију цивилних личности, на стрељање грађана без правилног судског поступка, или као акт приватне освете – то су жалосне вести.“

  „За Павелића, једног пропалог провинцијског фишкала, беше та држава испуњење најсмелијих снова. Под символима `крста, ножа и пушке` марширале су усташе: против Јевреја, против српских мањина, против трулих западних демократија`, `зрелих за ђубриште историје` (Павелић).
  „Према речима Павелићевог министра спољних послова Лорковића, имао је `један део Срба да буде побијен, други исељен, трећи преобраћен у католицизам`.
  „При томе су се хрватски фашисти ослонили на католички клир. У једном пастирском писму је изјавио арцибискуп Степинац 23. априла 1941: `Ко би могао да нам замери да ми, као духовни пастири, помажемо одушевљење и радост народа… Иако су садашњи догађаји… врло компликовани, иако су фактори… веома различити, ипак је лако увидети руку Божју у том делу`.
  „Францискански фратар Мирослав Филиповић-Мајсторовић био је толико заведен својом ревношћу , да је у концентрационом логору заузео место џелата…

  Извор:
  „Катена мунди“: „Хрватска зверства у Другом светском рату“, Лазо М. Костић)

  Приредио: Видоје Марјановић
  ***
  Напомена приређивача овог текста:
  Браћо Срби, ово је права истина о пузећем вековном геноциду над Србима, о Ватикану као његовом креатору и финансијеру, о бискупу Степинцу и о томе да ми Срби треба да нестанемо ако СПЦ и њена небогоугодна и анрисрбска врхушка призна сотону папу за врховног поглавара некакве јединствене цркве и прихвати `беатификацију` (како они кажу) ђавола у људском облику Степинца.

  Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.