АКТУЕЛНО

Кинески Хестил преузима Железару до краја јуна – Србија и Кина потписале 22 споразума


zelezara

Кинеска компанија Хестил, која је са Владом Србије потписала уговор о куповини Железаре Смедерево за 46 милиона евра, дефинитивно ће преузети српску челичану, како се очекује, до краја јуна, сазнаје Танјуг.

То је у складу с предвиђеним прелазним периодом од два месеца, договореним крајем априла када су министар привреде Жељко Сертић и председник Хестила Ју Јонг потписали уговор о продаји.

Аналитичари су тада редом истицали да ће, након преузимања смедеревске челичане од стране кинеског партнера, раст привреде Србије бити и већи него што је планирано, да ће свих 5.050 радника задржати радна места, а да ће бити отворена и нова.

Потписивање уговора о продаји иницијално је договорено што је у новембру 2015. делегација Србије предвођена премијером Александром Вучићем посетила Кину.

Када је уговор потписан, Вучић је поручио да је то велики дан за све раднике смедеревске железаре, да су такав дан и заслужили, након много година неизвесности, непроспаваних ноћи и размишљања хоће ли моћи да прехране своје породице.

Доказ колико је Железара важна и за кинеског партнера јесте и то што ће Железару сутра посетити и председник НР Кине Си Ђинпинг у оквиру своје тродневне посете Србији, прве након 30 година.

Иначе, кинеска компанија Хестил је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона.

Група је власник 37 високих пећи, од којих 23 високе пећи имају капацитет више од 1.000 кубних метара, а прошле године је произвела 47,8 милиона тона челика.

Приход Хестила у 2015. години износио је 43,7 милијарди долара.

На глобалном нивоу запошљава више од 120.000 радника и у великој мери доприносе друштвеном богатству у свим географским подручјима где раде.

Кинеска компанија има 70 директних и индиректних компанија ван Кине, у више од 30 земаља и региона, као што су САД, Велика Британија, Аустралија, Јужна Африка, Канада, Сингапур, Швајцарска и Хонгконг.

Српско-кинески сан: Србија и Кина потписале 22 споразума

Представници Кине и Србије закључили су данас 22 споразума о сарадњи те две земље, међу којима и заједничку изјаву о успостављању свеобухватног стратешког партнерства коју су потписали председници Србије и Кине Томислав Николић и Си Ђинпинг.

kina

Представници две земље потписали су у Палати Србија у Београду споразум о успостављању Центра за сарадњу у области саобраћаја и инфраструктуре између Кине и земаља централне и источне Европе.

Потписан је и низ споразума о привредно-техничкој сарадњи, о развоју сарадње у области производних капацитета, о сарадњи у области одбрамбене индустрије, о промоцији сарадње у области трговине, туризма и телекомуникација, низ споразума који се тичу инфраструктуре и енергетике, али и образовања и културе.

Кина и Србија потписале су споразум о изградњи електране, која ће енергију производити од отпада у Србији. Међу споразумима је и споразум о сарадњи Радио-телевизије Србије и кинеског међународног радија.

Николић: Будућност Србије је од данас потпуно другачија

Уверен сам да ће од данас будућност Србије изгледати потпуно другачије, поручио је председник Србије Томислав Николић након разговора са председником Кине Си Ђинпингом.

Николић је у обраћању медијима навео да је Кина снажан стуб ослонца за Србију, да је наша земља спремна да економска сарадња добије нову димензију и да верује да две земље у веома кратком року, могу да остваре српско-кинески сан.

Председник је навео да се пријатељство Србије и Кине не мери мером времена, блиског географског положаја, истоветности културе и традиције, или обимом трговинске размене, већ да је блискост утемељена на блискости у духу, поштовању универзалних моралних принципа, борба за слободу и правду.

„Ми подједнако желимо да иста правила важе и за све народе и да се свакој земљи дозволи да развија своје потенцијале и предности, без условљавања, уцена и претњи“, навео је Николић.

Наводећи да Кина представља снажан стуб ослонца кад се Србија суочава са политичким тешкоћама, Николић је рекао да непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и подршка нашим напорима да такозвано Косово не постане члан Унеско, представљају континуитет драгоцене подршке да Србија очува територијалну целовитост, уз доследну примену међународног права.

Николић је истакао да је недвосмислено ставио до знања председнику Кине да ће Србија наставити доследно да подржава политику једне Кине и принципијелну политику која води сарадњи и мирном решавању свих питања кроз дијалог.

„Величина наших земаља и време нису мерило нашег пријатељства, јер када се Кина суочавала са тешкоћама, Србија је била уз њу. Ја нећу говорити овде о томе шта је председник Си урадио за Кину. То осећа и види сваки грађанин Кине, сваки грађанин света“, навео је Николић.

Он је навео да су сви сегменти билатералне сарадње дубоко прожети личним доприносом председника Кине и да политичка стабилност и економски напредак Србије не би били могући без иницијативе председника Сија.

„Његове речи ‘Кинески сан не само да доноси срећу кинеском народу, већ народима целог света’ показују на примеру Србије, да је кинески сан могуће остварити“, навео је Николић.

Николић је навео да ће иницијатива председника Сија да оснажи улогу своје земље кроз пројекат „Један појас, један пут“ омогућити да се чвршће повежу земље, које се налазе на том путу, размене технологије, знања, запосли оператива и људство.

„Србија је спремна да у том смислу постане најважнији партнер Кине, и не само у региону“, нагласио је Николић.

Додао је да је због тога Србија понудила Кини да Центар за сарадњу Кина-ЦИЕЗ буде основан у Београду.

Према његовим речима, за Србију посебан значај има модернизација пруге Београд-Будимпешта, као и други пројекти транспортног умрежавања на копненој, поморској и речној линији између Кине и Европе јер је то шанса за развој целог региона и значајан искорак када је реч о економској сарадњи.

Николић је истакао да је Србија спремна да економска сарадња добије нову димензију и да достигне потпуно нове размере, наводећи да ће улагањем у Железару Смедерево Србија постати још атрактивнија тачка на инвестиционој мапи Европе.

Навео је да би нове директне инвестиције у пољопривреду и прехрамбену индустрију и Србији и Кини донеле изванредне користи, додајући да Србија има изванредно географско порекло, образоване људе, као и уговоре о слободној трговини са великим бројем земаља.

Николић је додао да је веома важно да се убрза реализација Споразума о изградњи погона за производњу меса у Крагујевцу, као пилот пројекат који ће у великој мери смањити незапосленост у том делу Србије и покренути обнављање сточног фонда.

„Заједно са нашим пријатељима, у веома кратком року, можемо да остваримо српско – кинески сан. У том смислу вас подсећам на мудре речи председника Сија: ‘Срећа не пада с неба, сан се неће сам од себе остварити“, рекао је Николић.

Да је сан остварив, навео је, показује и пример одличне сарадње у реализацији Прве фазе ревитализације Термоелектране Костолац, те да Србија очекује успешан почетак сарадње и у Другој фази.

Николић је рекао да је са председником Кине разговарао о другим бројним могућностима за кинеско улагање у области рударства и енергетике, те да је пренео изразе задовољства поводом потписивања споразума о сарадњи на изградњи термоелектране на отпад у новембру прошле године.

Поменуо је и успешну сарадња српских и кинеских компанија на изградњи моста на Дунаву, што је први такав пројекат у Европи и истакао да су веома задовољни брзом и ефикасном реализацијом две деонице аутопута Е-763 на коридору 11.

„Истовремено, ја сам изразио спремност наше државе да кинеска страна подигне посебну кинеску индустријску зону на Дунаву, са луком и мултимодалним транспортним центром“, рекао је Николић.

Он је навео да је замолио председника Сија да још једном позове привреднике из Кине да улажу у производњу у Србији и указао му на изванредне могућности које пружа део споразума о сарадњи која се тиче речних пловних путева у Србији.

Додао је да је кинеском председнику предочио идеју о пројекту „Морава“, о којој сам разговарао са делегацијама кинеског фонда и института, те нагласио да је Си увидео да је тај пројекат много више од инфраструктурног пројекта, пошто ће обезбедити запошљавање и бољи живот за многе генерације и спречити катастрофалне поплаве, које би се могле поновити у будућности.

Николић је додао да је изразио захвалност председнику Кине на донацијама и економској помоћи, подсетивши да је од 1999. године Кина дала хуманитарну помоћ у износу од преко 32 милиона долара.

Николић је истакао да је сарадња Србије и Кине у области просвете и науке све боља и да две земље могу да науче много тога једна од друге.

Он је рекао да је честитао председнику Сију на успешном спровођењу реформи и примени оптималних модела за економски преображај Кине.

„Председникова порука да ‘Само социјализам може спасити Кину, а само политика реформе и отварања према свету може развијати Кину’ трасира пут за нове приступе у схватању политичких и теоријских принципа и пракси широм света. Немам ни довољно времена да набројим све што је председник Си, пријатељ Србије и, усуђујем се да кажем, мој пријатељ, председник Си учинио и чини за Србију, управо на начин како је то описао велики кинески мислилац“, рекао је Николић.

kina1

Си: Србија је за Кину искрен пријатељ и поуздан партнер

Посета Србији и потписани споразуми односе две земље постављају на један виши ниво, оценио је данас председник Кине Си Ђинпинг, наводећи да је Србија за Кину искрен пријатељ и поуздан партнер.

О значају сарадње и пријатељства са Србијом говори и, како је додао, податак да је Србија прва земља у овом региону са којом Кина закључује споразум о стратешком партнерству.

Како је истакао, идеја је да се бар једном годишње председници две земље састану, како би заједнички продубили односе који се тичу различитих свеукупних аспеката и на тај начин прошили сарадњу на војном и на свим другим плановима.

Си је у обраћању медијима у Палати Србија у Београду рекао да су односи две земље у успону, да непрекидно расту и да се продубљују.

„Постоји историјска потврда ових односа. Кина жели да настави да продубљује пријатељске односе са Србијом и да две земље наставе да буду поуздани партнери“, рекао је Си.

Он је навео да је веома срећан што је посета Србији протекла у лепој организацији и пријему са српске стране.

„Ово је један корак у продубљивању односа између две земље и желим да изразим најдубље поштовање“, рекао је Си, наводећи и да је српска историја и култура дуга и да све то на народ Кине оставља веома дубок утисак.

Додао је да је са Николићем имао пуно конструктивних разговора, да су размењене веома корисне идеје које продубљују односе, а да су они потписивањем Изјаве о успостављању свеобухватног стратешког партнерства добили једну нову ширину.

Данас је, према његовим речима, потписана серија меморандума и споразума који се тичу развоја и сарадње у најразличитијим областима и доприносе узајамној користи.

„То је све оно што спада у контекст већ успостављених односа стратешког партнерства. Сматрамо да ће то допринети даљем развоју односа у будућности. Развој две стране се заснива на великим пројектима, укључујући инфраструктурне пројекте, област пољопривреде. На тај начин се односи Србије и Кине подижу на један виши ниво“, рекао је Си, додајући да се две стране слажу и да треба продубити односе и комуникацију два народа.

Си је рекао и да се полагањем камена темељца за изградњу Кинеског културног центра у Београду такође отвара перспектива за подизање културне размене на виши ниво, чему, навео је, доприносе и институти за учење кинеског језика у Београду и Нишу.

Си је уверен да се развој односа две земље заснива на узајамном уважавању принципа једнакости и суверенитета, а истакао је да ће Кина подржати напоре Србије за улазак у ЕУ.

„Кина се залаже за то да обе стране подједнако буду фактори стабилности на међународном плану“, рекао је Си и нагласио да Србија има значајну улогу на путу „један појас-један пут“, на којима се очекује повећање обима трговине и инвестиција и веће остваривање потенцијала за сарадњу“.

Он је рекао да ће се на тај начин појачати и продубити однос који су два народа већ успоставила и у оквиру пројекта „16+1 Кина и земље југоисточне Европе“.

Вучић:Надам се да се нећете покајати,чека нас много пројекат

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је посета председника Кине Си Ђинпинга изванредна прилика да се односи две земље унапреде у свим сферама, наводећи да ће Србија и Кина имати још много заједничких инфраструктурних пројеката.

„Надам се да се нисте и да се нећете покајати после мојих помало и непристојних молби да дођете у посету Београду и Србији и да ћете осетити искрено пријатељство српског народа на сваком кораку“, рекао је Вучић на састанку са Си Ђинпингом.

Изразио је наду да је његова посета изванредна прилика да се добри политички односи две земље унапређују и у економији и у свим другим друштвеним сферама.

Вучић је рекао и да су Србији у сарадњи са Кином три области од посебног интереса, а да је једна од њих сарадња у области инфраструктуре.

„Поводом пута ‘Један појас, један пут“ ми смо развили изванредну сарадњу у области инфраструктуре, где су кинеске компаније завршиле велики дунавски мост и тренутно раде на изградњи највећег броја деоница на Коридору 11″, рекао је Вучић.

Подсетио је да је данас потписан и важан уговор за изградњу деонице Сурчин-Обреновац, која ће бити спона између Београда и централне Србије.

Додао је и да очекује комерцијални уговор за изградњу пруге Београд-Будимпешта.

„Много тога у инфраструктурним пројектима нас још чека“, нагласио је Вучић.

Ђинпингу Орден на огрлици

Председник Србије Томислав Николић уручио је данас председнику Кине Си Ђинпингу Орден на огрлици, који се додељује само председницима држава.

Орден кинеском председнику уручен је за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ, речено је на церемонији у Палати Србија у Београду.

У указу о одликовању, наводи се да је Си допринео развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Републике Србије и Народне Републике Кине.

Народне банке Кине и Србије закључиле валутни своп аранжман

Народна банка Кине и Народна банка Србије (НБС) закључиле су билатерални валутни своп аранжман којим је омогућена размена националних валута Србије и Кине, путем појединачних трансакција две централне банке, у вредности до 1,5 милијарде кинеских јуана (ЦНY), односно 27 милијарди динара, саопштила је данас НБС.

ss

Како се наводи у саопштењу, споразум је потписан у петак 17. јуна, а сврха своп аранжмана је унапређење билатералне трговине и директних улагања ради економског развоја две земље, као и подршка очувању и јачању стабилности финансијског система.

Аранжман представља корак даље у унапређењу кинеско-српске монетарне и финансијске сарадње и потврду брзорастућих инвестиција и трговинских односа.

У име Народне банке Србије аранжман је потписала гувернерка Јоргованка Табаковић и то је први аранжман те врсте са другом централном банком, наводи се у саопштењу.

Споразум је, као расположива финансијска линија с Народном банком Кине, закључен на период од три године уз могућност обнављања.

Своп аранжман потписан је у оквиру посете највише државне делегације Републике Кине, коју предводи кинески председник Си Ђинпинг.

***

kineski-predsednik-nikolic-jutub

Посета кинеског председника Србији изазвала је велику пажњу домаће јавности али и свих светских медија који су опширно извештавали

Оно што је ипак прошло најзапаженије код кинесог председника, и по његови речима оставило дубоке утиске о снажном пријатељству, била је пратња српским мигова током уласка председничког авиона у ваздушни простор Србије.

tvv

Председник Кине изразио своје одушевљење за овакав гест домаћина и похвалио приврженост Србије Кини.

“Чим смо се нашли изнад Србије осетио сам снажно пријатељство, видео сам ваше авионе. Величанствено!,“ рекао је Си Ђинпинг.

Иако протоколаран гест, наклон председника Кине српског гарди изазвао је бројне коментаре, будући да се се Си Ђинпинг поклонио дубоко, што по кинеским обичајима знали високо поштовање и велику част.

 

—————

18.6.2016. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић