АКТУЕЛНО

ЈАПАНЦИ БЕСНИ: ПРОТЕСТ СТАНОВНИКА ОКИНАВЕ – Амери, идите кући!


Становници Окинаве изгубили су стрпљење са бахатим америчким војницима

Становници Окинаве изгубили су стрпљење са бахатим америчким војницима

Хиљаде Јапанаца се окупило на острву Окинави на протестима против САД, једним од највећих за последњих 20 година, јављају светски медији.

„Протести представљају најнижу тачку у односима САД и Јапана по питању Окинаве и доводе у питање планове САД да премести своју базу на друге делове острва“, наводи се у саопштењу агенције Ројтерс.

Последњи пут су Јапанци на Окинави излазили на велике демонстрације против Американаца пре 20 година, када су тројица Американаца киднаповала и силовала 12-годишњу ученицу.

Због демонстрација САД и Јапан су се 1996. године договорили да преместе војну базу Футенма, која се налази у густо насељеном подручју Окинаве, на други део острва. Међутим, тај план није реализован. Ове године на острву су се вец́ догодила два инцидента у којима су учествовали амерички војници.

Крајем маја јапанска полиција је ухапсила 32-годишњег Американца Кенета Френклина због сумње да је убио 20-годишњу Јапанку Рину Симабукуро, чије тело је пронађено у шуми.

После тога је америчка официрка возила у пијаном стању и изазвала несрећу. Она је била ухапшена, а онда су Американци за своје војнике увели „суви закон“, који је према подацима медија „делимично ублажен“ само 11 дана након његовог увођења.

На Окинави се сада налази 50.000 америчких војника, од којих 30.000 живи у војним базама. Американци су то острво држали под окупацијом до 1972. године. Око петине острва и данас се налази под контролом америчке војске.

—————-

19.6.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Свака част и велика подршка дивном Јапанском народу.Само да се реше тог америчког смрада и олоша и Јапан ће бити далеко најпожељнија земља за живот
    на земљи.Јапански народ нам је изузетно наклоњен пуно пута нам је помагао и
    само од њих Срби да уче да не идемо далеко оно што се зове поштење радне навике и чистоћа довољно је само да чувамо своју традицију као што Јапанци раде

    Свиђа ми се