АКТУЕЛНО

Изабрани чланови скупштинских одбора (видео)


odbori

БЕОГРАД – Скупштина Србије изабрала је данас чланове и заменике чланова у 19 сталних одбора и Одбору за права детета, које је посебно радно тело, а конституисани су и одбори која су неопходни да би се створили услови за усвајање закона и избор владе.

Тако ће, на пример, чланови најважнијег одбора – Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања – бити шеф посланика СНС Александар Мартиновић, његове партијске колеге Александра Ђуровић, Душица Стојковић, Александар Марковић и други, социјалиста Ђорђе Милићевић, лидер СРС Војислав Шешељ, лидер ДС Бојан Пајтић, лидер ЛСВ Ненад Чанак и други. За председника Одбора изабран је Мартиновић.

Чланови у Одбору за контролу служби безбедности су, поред осталих, напредњаци Игор Бечић, Марија Обрадовић, Владимир Ђукановић и Драган Шормаз, социјалиста Душан Бајатовић, Шешељ, лидер ДЈБ Саша Радуловић, Мехо Омеровић из СДПС.

У Одбору за одбрану и унутрашње послове биће, поред осталих, Марија Обрадовић, која је до сада водила то тело, новинар Мирослав Лазански, социјалиста Ивица Тончев, Божидар Делић (СРС), Балша Божовић (ДС), Марко Ђуришић (СДС)…

Када је у питању Одбор за Косово и Метохију, у њему ће и даље бити напредњак Милован Дрецун, који га је и до сада водио, Миодраг Линта, Андреја Младеновић, Александар Чотрић, Божидар Делић, Бошко Обрадовић…

У Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу биће Мартиновић, Вјерица Радета (СРС), Душан Павловић (ДЈБ), Наташа Мићић (ЛДП), Балинт Пастор (СВМ) и други.

У Одбору за спољне послове биће Ђуровић, која је до сада водила то радно тело, Обрадовић, Миланка Карић, социјалисти Жарко Обрадовић и Дијана Вукомановић, посланица ДС Наташа Вучковић, председница ДСС Санда Рашковић Ивић и други, док ће у Одбору за уставна питања и законодавство бити, поред осталих, Зоран Красић (СРС), Радуловић, Гордана Чомић (ДС), Сулејман Угљанин, Пастор.

У Одбору за културу и информисање биће, поред осталих, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, Ђукановић и Лазански, оперска певачица Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић из СПС, Весна Марјановић из ДС, Ђорђе Вукадиновић (ДСС).

Мартиновић и Шешељ о сараднику службе и лажној дипломи

Изгласавањем одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора завршено је конституисање 11. сазива републичког парламента.

Седницу, која је трајала око сат времена, обележила је полемика шефа посланика СНС Александра Мартиновића и лидера СРС Војислава Шешеља о томе да ли напредњак Игор Бечић, због афера које се везују за његово име, има кредибилитет да буде члан Одбора за контролу служби безбедности, на шта је Мартиновић поставио питање кредибилитета Шешеља за чланство у том одбору.

“Ако бисмо кренули у ту врсту расправе, ја бих могао да поставим питање да ли сам Шешељ има кредибилитет да буде члан тог одбора, јер сам читао нека документа да је био сарадник службе безбедности у Сарајеву под именом магистар“, рекао је Мартиновић на почетку расправе о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора.

Мартиновић је рекао да је уобичајена парламентарна пракса да се не коментаришу персонална решења које су предложиле посланичке групе, наводећи да не зна зашто је Шешељ кренуо да коментарише кога је предложила СНС, а да се при том крајње непримерено изражавао о свом колеги.

“Ако хоћемо да причамо о политичкој анатомији сваког посланика онда би расправа кренула у другом смеру. Свака посланичка група има право да предложи чланове одбора“, рекао је Мартиновић.

Шешељ је, иначе, рекао да ће посланичка група СРС поштовати постигнути договор и да ће гласати за све предлоге који су предложени консензусом, али да не може да прећути проблем у Одбору за контролу служби безбедности, који је у свим парламентарним демократијама најважнији одбор и стога је веома важно питање његовог састава.

“Ја нећу да сумњам у цели састав одбора, да постоји проблем изнећу вам на основу чињенице да је Бечић предложен за члана тог одбора и како се чуло у кулоарима предвиђен је за председника тог одбора. Ви знате за афере, проблем лажне факултетске дипломе. Може ли такав човек бити члан тог одбора, може ли бити отпоран на притиске и подметања служби“, упитао је Шешељ.

Шеф посланика „Двери“ Бошко Обрадовић није био задовољан одборима које је добила та посланичка група, тврдећи да је владајућа већина, у жељи да на све начине елиминише опозицију, доделила одборе које је она мислила да треба.

Одговор му је стигао од председнице парламента Маје Гојковић и потпредседника Верољуба Арсића (СНС), да нико нема намеру да закине нечију опцију и да се о томе ко ће који одбор добити одлучује на изборима.

„Број чланова не одређује већина, већ је он одређен на изборима и тога морају да буду сви свесни. Водили смо рачуна да испоштујемо вољу грађана“, рекао је Арсић, додајући да су правила о томе врло јасна.

Посланик Нове странке Зоран Живковић тражио је да се скине са списка заменика чланова у скупштинском Одбору за контролу служби безбедности, јер је, каже, против његове воље стављен на њега, што је и учињено, па је демократама, у чијем је он посланичком клубу, остало да именују заменика члана.

Скупштина Србије има 19 одбора и Одбор за права детета, као посебно радно тело.

Посланици су данашњим гласањем завршили прву седницу новог сазива, коју су започели 3. јуна.

Тада су били потврђени мандати посланицима, а седница је, пошто ју је председавајући Драгољуб Мићуновић после целодневне расправе прекинуо, настављена 6. јуна.

Тог дана је након расправе која је потрајала цео дан за председницу Скупштине Србије изабрана Маја Гојковић, за потпредседнике Верољуб Арсић (СНС), Владимир Маринковић (СДПС), Константин Арсеновић (ПУПС), Ђорђе Милићевић (СПС), Вјерица Радета (СРС) и Гордана Чомић (ДС), док је за генералног секретара именована Светислава Булајић.

—————–

22.6.2016. РТВ, Танјуг, Бета, за ФБР приредила Биљана Диковић