АКТУЕЛНО

Токио ревидира привилегије америчких војника у Јапану


© Flickr/ Army ROTC

© Flickr/ Army ROTC

Токио и Вашингтон постигли су сагласност да ограниче привилегије америчких грађана у Јапану, према Споразуму о статусу оружаних снага САД у тој земљи, због учесталих кршења локалних закона од стране америчких војника, саопштила је агенција Кјото.

Како се наводи, јапанска власт ће ускоро обавестити јавност о новом статусу америчке војске у Јапану.

Сагласност о ограничењу права америчке војске у Јапану постигли су министар одбране Јапана Ген Накатани и његов амерички колега Ештон Картер.

На острву Окинава налази се 75 одсто свих објеката америчке војске у Јапану. Према споразуму који је потписан још 1960. године, јапанско тужилаштво нема права да процесуира америчке војнике који на тим острвима обављају дужност.

Упркос том споразуму, 19. маја ухапшен је један Американац који је оптужен за силовање.

Само месец дана касније одржан је протест у том граду, а становници су захтевали да Американци у потпуности напусте острва.

Убрзо затим локалне власти су усвојиле резолуцију у којој се наводи да су држављани САД починили више од 5.800 инцидената од 1972. године, док се од тог броја 571 сврстава међу тежа кривична дела.

***

ФБР ПОДСЕЋА ДА СУ НЕСРБСКЕ ВЛАСТИ У ИМЕ НАРОДА ПОТПИСАЛЕ ИСТИ СПОРАЗУМ СА АМЕРИЧКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА, НА СРБСКОМ ФБРЕПОРТЕРУ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ БРОЈНЕ ТЕКСТОВЕ О „РЕФОРМИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ“ И СОФА СПОРАЗУМУ, КАО И ПРИМЕНИ ИСТОГ…

—————

4.7.2016. СПУТЊИК, за ФБР приредила Биљана Диковић