АКТУЕЛНО

Др Милош Здравковић: Реакција на аферу попис БиХ. Тачка на БиХ?


Etnicka-biH-2012

Резултати пописа становништва БиХ из 2013. су објављени упркос противљењу РС, мора се приметити уз прећутну подршку Запада. Одлука је донесена без сагласности и противно споразуму три члана Председништва БиХ. Ипак ово представља тачку на грађанску државу БиХ и ма како то чудно деловало коначни пораз Сарајевске политичке елите.

Све они који су се упињали у последњих двадесет година, од завршетка етничког и секташког  рата, да покажу да су Бошњаци другачији, да су они, пре свега Босанци и Херцеговци, грађани, као и да значајан број Срба и Хрвата, то прихвата, те да на тај начин докажу да током деведесетих година није био етнички сукоб у БиХ већ агресија на грађане БиХ, попис је демантовао на бруталан начин. Испада да у Сарајеву на стадион Кошево многу стати сви пописани Срби и Хрвати и да остане и места за остале. Тријумфално објављени резултати пописа објављени у Сарајеву, дефинитивно су потврдили да у тој земљи не живе ни Босанци ни Херцеговци, ни грађани, већ Срби, Хрвати и Бошњаци. То је била посљедња карта на коју више ни с блефом не могу заиграти Сарајевски лидери пред међународну заједницу, али ни оне Србе и Хрвате који су прогутали аспирин мондијализма и искључиве кривице пре свега српског народа (Чеде, Наташе, Соње…).

БиХ је једина држава у Европи у којој атеисти, или верски неопредељени, готово да не постоје, барем на папиру, наравно. Мање од три одсто становништва не припада ниједној од великих религија, податак на којем би БиХ позавиделе и државе у исламском свету. Чак би и у теократским државама пронашли мало више „неверника“ него у БиХ.

Ако Бошњаци желе да зову језик којим говоре босански, зашто не би то испоштовали, баш као што би требало и да испоштујемо жељу већине Срба и Хрвата у БиХ да их не зову Босанцима или босанским Србима и Хрватима, већ само Србима или Хрватима.

Ипак, по ко зна који пут представници српског народа су уз помоћ “странаца” прегласани. Суштина неслагања на линији Бањалука-Сарајево је у томе да ли 196.000 људи (6% укупне популације) од којих већина раде у иностранству, треба да добије статус сталних становника. Међу њима је убедљиво највише Бошњака, а најмање Срба. Зашто онда не би пописали и око пет милиона Срба из дијаспоре и приказали их становницима БиХ.

Кључно је фамозно 40. питање на пописници којим се тестира место рада и школовања које траје дуже од годину дана изван земље. Став Завода из РС је да се те пописнице искључе, јер је очигледно да тих преко око 120.000 људи годинама, односно деценијама не живе у БиХ. Идентичан став српских представника је и по другој „великој контроверзи“, која се односи на преко 70.000 пописница код којих одговори на кључних седам пописних питања нису конзистентни или их нема. Индикативно је да официјелна постпописна анкета указује на чак 10% мање људи од броја пописаних, док је нпр. у Србији тај показатељ за претходне пописе био око 1,5% (и то углавном да је мање пописано од стално присутних).

По незваничним проценама сарајевског магазина “Став”, концепт сталног становништва који је усвојен прегласавањем Срба значиће да ће 50,1% популације БиХ чинити Бошњаци (око 1,764 милиона). Срба 1,085 милиона или 30,8% укупне популације БиХ, а  Хрвата ће бити 543 хиљада (15,4%), а од 3,52 милиона људи.

Шта ово доноси Бошњацима!? Ништа, сем што ће Бакир Изетбеговић махати папиром да Бошњаци коначно чине апсолутну већину становништва БиХ. У стварности донеће малу предност Бошњацима у Брчком и Сребреници, на локалним изборима.

Бакир Изетбеговић

Бакир Изетбеговић

Урачунавање оних који живе на „Западу“ у сталну популацију Дистрикта Брчко вероватно ће довести до тога да Бошњаци постану блага релативна већина те територије која спаја или одваја два дела Републике Српске. С обзиром на статут Дистрикта, то неће имати никакве директне последице по будућност БиХ и Републике Српске.

Шта су Бошњаци изгубили!? Дефинитивно више нико не може да говори о једној држави и једној нацији. Срби су по ко зна који пут прегласани, питање Мостара је још даље од решавања (други кључни проблем на релацији Бошњаци – Хрвати), Бошњачка грађанска елита је закопана два метра под земљу, а прича о агресији је и формално завршена.

Ипак да се осврнемо на реално стање на терену, а основу стопа наталитета, морталитета, те броја деце у школама у БиХ, лако се може закључити да је стална популација БиХ између 3 и 3,1 милиона становника. Јасно је да демографски трендови у БиХ не могу битније одступати од региона, а посебно од Хрватске и Србије. Стопе наталитета у ове две земље су 9,1, односно 9,3 промила, док су стопе морталитета 12,2 односно 14,4 промила 2015. године (иначе, сличне стопе наталитета имају практично све источноевропске земље, док су стопе морталитета углавном у распону између Србије и Хрватске). Истина, аутохтона муслиманска популација у Европи има нешто веће стопе наталитета, али то би само могло да указује да је Бошњака још мање у БиХ.

По реалном стању на терену може се претпоставити да је РС 2013. имала око 1,050 милиона људи (Дистрикт Брчко око 70, а Федерација БиХ 2.030.000 становника). Етничка структура тог ентитета („на терену“) изведена на основу наталитета и морталитета по нацијама (те и школараца по матерњем језику) указује да већински народ чини не мање од 90% популације РС, док је Бошњака око 7%, а то више не може да оспори ни један Педи Ешдаун.

Кључна политичка дилема БиХ је обнавља ли се „партнерство против трећег“. Попис је управо то вратио у стварност.

Пописом је БиХ добила огледало у које, ако је судити према коментарима пописних резултата, гледа са изопачене стране. Па се тако оно што би требао бити пораз – слави као победа.

 

Аутор: Милош Здравковић

—————-

7.7.2016. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Bakire GDJE SU LESEVI SARAJEVSKIH SRBA CIVILA?
    Bakir Izetbegović, ratni nadimak Zuti, rukovodio izgradnjom tunela ispod aerodromske piste Butmir. Tunel su kopali Srbi logorasi iz Silosa Tarcin, Hrasnica, Viktor Bubanj I mnogih logora grada Sarajevo. Licno je gledao ubijanja logorasa “Silos” (kopali tunel) od muslimanskih strazara: Milana Krstica, Ranka Varagica, Slavoljuba Kapetinu….
    Bakir Izetbegović je upravo na jednom od najvecih mjesta ubijanja Srba civila, koji su ostali na muslimanskoj teritoriji a to je Sarajevo. Pored ubijanja srpskih civila u: Tuzli, Zenici, Srebrenici, Gorazdu, Trnovu, Tarcinu,Konjicu, I duz Neretve (tamo nema Srba) u Sarajevu su pobijeni Bakirove komsije,profesori,doktori, skolski drugovi I mnogi koje on licno poznaje! Spiskovi su u Hagu, znaju se nalogodavci I muslimanski djelati. Samo po informacijama UNPROFOR-a do kraja 1993. Godine je u Sarajevu pobijeno I nestalo (11000) jedanaest hiljada Srba. Bakir je u tome ucestvovao. Muslimani I Hrvati van BiH pisali se tamo I ovamo, tako I glasali na referendumima. Muslimanske I hrvatske igre iz proslosti se ne smiju ponoviti. Evo jednog primjera koji je bio sudbonosan?! Naseljavanje muslimana u bivsu Bosnu i Hercegovinu iz unutrasnjosti bivse Jugoslavije do raspada niko ozbiljno ne spominje niti pise? Pravili su kuce „na divlje“ bez ikakvih dozvola. Muslimani iz Srbije tj. Stare Raske (Sandjak)su bili najbrojniji. Nedozvoljena izgradnja se najvise odvijala u Sarajevu i to na srpskim opstinama i djelovima naseljnim vecinom Srbima kao i oduzeta srpska zemlja i imanja. Cilj je bio da se razbije struktura (prikaze veci broj muslimana) stanovnostva i uzme lokalna vlast. Na referendumima su glasali i tamo i ovamo. To je tako i danas. (Primjer, *ef. Muarem Zukorlic* zadnji popis pred rat iz Sandjaka je u Sarajevo doslo: privatnim autima, vozovima I organizovano preko trideset autobusa sa osobama koje su bile na birackim spiskovima. Vecina je spavala po muslimanskim kucama a ostali u Hotel Bristolu 9 autobusa, Hotel “Terme” 4 autobusa,((PLUS, HOTEL “TERME” DUGOGODISNJI GUBITAS NA SUPSTANCI (veci gubitak od ukupnog prometa), LUCOVIC TIHOMIR dir.hotela I MISO TRAPARA 16. 09. 1991.GODINE, PRIMILI SU NA SMJESTAJ (N+D) 250 “MUSLIMANSKIH IZBJEGLICA” IZ HERCEGOVINE,koji su glasali na referendum feb/mart ’92. OD NJIH 120 MUSKARACA. SVIMA JE “SDA” OBECALA KUCE I STANOVE NA ILIDZANSKOJ OPSTINI.U H. TERME SU BORAVILI SEST -6-MJESECI, RACUN JE PLATIO H. TERME!?Opstina Ilidza prisvaja hotel Terme (I ostali vanjski restorani ) koji je poslije drugog napada opljackan od Srba.)) Svi muskarci su bili mladi ljudi, isli svaki dan na ratnu obuku u Hrasnicu I MEDJU PRVIM SU POSTALI MUSLIMANSKI VOJNICI)). Hotel “Igman”(6 autobusa) I “Famos” (5 autobusa) Igman-, Hotel u “Vogosca” u Vogosci 2 autobusa u svim UPI-jevim I privatnim motelima oko Sarajeva. U Hotel “Borik” na Igmanu su bili smjesteni VIP-gosti, kasnije u taj hotel 1991. godine smjetili su buduce muslimanske komadante, a i Alija je cesto tamo spavao. Sve ovo I ostale lazi su torelesale bivse nacisticke drzave I narodi kao I NATO, ZASTO!?

    Свиђа ми се