Зоран Влашковић

Зоран Влашковић: Ко је и како уништио најуспешније косметско предузеће ДОО “Табак“ из К.Митровице?


Продате машине и роба а радници на улици – Опрема продата за 1.690.000 евра а дуван за 120.000 евра. – У уништењу предузећа учествовали КФОР, УНМИК, Приштина и многи други – И објекат продат!

Fabrika-duvana

08. јул 2016. КМ Новине
Пише: Зоран Влашковић

Мултиетничко предузеће у мешовитој својини ДОО “Табак“ из јужног дела Косовске Митровице, које се бавило производњом, откупом и обрадом дувана, годинама је, до 1999. године, било не само најбоље предузеће на Косову и Метохији већ и мећу најбољима у Југославији. Предузеће је имало 31 акционара, од којих 23 у радном односу.

Рад и савесно пословање предузећа трајали су све до 21. јуна 1999. године, када је француски КФОР ушао у објекат ДОО “Табак“ и тиме практично зауставио рад a раднике послао на улицу! Радници су од тада онемогућени да улазе у предузеће и раде. Од 2001. до 2011. године предузеће је запосео грчки КФОР. Француски КФОР je само прва три месеца, од јула 1999. платио кирију од 20.000 немачких марака што је директор Ераковић равномерно поделио радницима и за шта постоји уредна документација.

Драгомир Ераковић

Драгомир Ераковић

– Нисмо никако могли да спречимо улазак КФОР-а у предузеће. Имали смо попис затеченог стања са укупном функционалном опремом и великим залихама дувана. Но ја као директор и радници више нисмо могли ништа одлучивати о нашем дојучерашњем предузећу. Дао сам дозволу за продају целокупне залихе дувана, јер је КФОР инсистирао на томе због наводно велике штетности дувана за војнике – прича директор ДОО “Табак“ Драгомир Ераковић који је у “Табаку“ од 1970. а директор од 1979. године.

Одлуком шефа УНМИК-а Бернарда Кушнера од 12. септембра 2001. године ДОО “Табак“ је регистрован под бројем 80494866 и тиме практично избрисао све што је предузеће имало са ранијим статусом.

Жалио се Ераковић опет свима у УНМИК-у, Приштини, регоналном УН-у, слао дописе надлежнима у Косовскомитровичком округу са српском влашћу, Београду, али ништа. Настављено са тотално уништавањем предузећа како од људи из КФОР-а, тако од УН-а, Приштине и других.

И тако је било, залихе дувана су продате за сумњивих 120.000 евра а целокупна опрема за 1.690.000 евра. Радници и акционари нису добили ни цент од тога. Сигурно су се многи, из војних и цивилних мисија као и они из Приштине окористили од те продаје, кажу бивши радници “Табака“.

Nova-fabrika

Део документа такозване „косовске агенције за приватизацију“ која служи као параван за пљачкање и продају српске имовине, а која је нудила „ново предузеће“ на продају, без дугова, без хипотеке, без икаквих пословних оптерећења са прогнозом о великим економским потенцијалима фабрике

Сада је и цео објекат ДОО “Табак“ купљен од неког Албанца, адаптиран је и са сигурношћу се може рећи да ту неће бити никаквог предузећа за производњу, откуп и продају дувана. Најбоље предузеће на КиМ је свесно уништено да би се појединци обогатили од новца зарађеног од продаје машина али и дувана.

Као нико, директор Ераковић у својој борби са КФОР-ом, УНМИК-ом, судовима, косовском агенцијом за приватизацију и Приштином, да сачува предузеће у корист албанских и српских радника. Поседује уредну судску и сву другу документацију али је све пало у воду када су безакоње и правно насиље коришћени да се ДОО “Табак“, најистинитије, свесно уништи!

___________

zoranvlaskovic-lid

Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа „Јединство“ који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику. Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине