ДРУШТВО

Шаровић: Прихватањем затвореника из Гвантанама је прекршен Устав!


СРС, 14.7.2016.

Српска радикална странка најоштрије осуђује пребацивање два затвореника из америчке базе Гвантанамо у Србију. У питању су два затвореника оптужена за тероризам, на основу чега су у Гвантанаму провели више од четрнаест година.

Заменик председника Српске радикалне странке, Немања Шаровић, истакао је на данашњој конференцији за медије, одржаној у седишту странке, у Земуну, да је пребацивање америчких затвореника у Србију у супротности са Уставом и законом. Шаровић је истакао да Устав Србије странцима гарантује сва права која имају и држављани Србије, сем права да учествују у политичком животу односно да бирају и буду бирани на изборима. Затвореницима из Гвантанама прекршена су сва људска и грађанска права, с обзиром да су притворени без оптужнице, суђења и пресуде.

Шаровић је објаснио да преузимање затвореника из Гвантанама није хуманитарна мисија, с обзиром да они нису изразили жељу да затраже азил и буду пребачени у Србију. У питању је неодговоран чин и нема гаранције да то неће оставити последице по безбедност Србије и њених грађана. Затвореници пребачени из Гвантанама доводе се у везу са Ал Каидом, а из њихових биографија сазнајемо да су прошли обуке за самоубилачке нападе, тровање цијанидом и сл.

Немања Шаровић је истакао да је неопходно да се што пре повуче одлука која је у супротности са Уставом Републике Србије. Затворенике из Гвантанама треба пустити на слободу на територији Сједињених Америчких Држава, где би они имали право да траже накнаду штете због неоснованог притвора у трајању од преко четрнаест година. Режим нема право да угрожава безбедност грађана Србије прихватањем лица која се сумњиче за тероризам, а Србија не сме бити држава која крши људска права само због чињенице да су Сједињене Америчке Државе некога етикетирале као потенцијалног терористу.

2 replies »

  1. Господине Шаровићу, Ваш бивши партиски колега је застранио начисто. Он и Николић су постали Америчке слуге. Све раде против интереса народа Србије. Да би дошли на власт 2012 они су нудили Америма сарадњу у замену за подршку да дођу на власт. Сада Американци наплаћују услугу. Ко зна шта су све до сада наплатили на штету народа. Вучић и Николић су некомпетентни и непоштени тако да им народ више ништа не верује јер опасно лажу. Имам књигу „ВИКИЛИКС“ у којој све пише о њиховој издаји. Ако желите даћу Вам да погледате кога ми имамо на власт. Моји подаци су овде на Фејсу.

    Свиђа ми се

  2. Гос, Шаровићу Ваш бивши ГС радикала од како је напустио праву националну странку он више није он већ је ПРЕОБРАЖЕНИ ПРОТЕСТАНТ немачког односно ФРАУ Меркелова. Одкако је на власти он стално крши законе и устав. Он се држи оне Брозове: богаму немојтесе држати закона ко пијан плота. Он се опио од власти и сласти. Али за њега је гласало 25% бирачког тела Србије. Ево сад се сети Енглеза како брзо решише избор премијера а овај Ваш бивши ГС, чека задњу минуту да скрпи неку владу. Србија чека нове превремене изборе да казни све ВЛАСТО-ДРЖЦЕ од 2000г. Видјећемо коће победити.

    Свиђа ми се