ДРУШТВО

Страшни детаљи из фабрике обуће „ГЕОКС“ из Врања: „Ви Срби сте Цигани, ретардирани…“


Радници тамо су на ивици нервног слома, према раднику немају ни трунку поштовања

15.07.2016. Србин.инфо

Дан после 50. рођендана, „сходно Закону о раду“, Гордана је добила своју радну књижицу и решење о престанку радног односа у „Геоксу“. У решењу стоји да јој „радни однос престаје 01. 05. 2016. године“, дакле 72 дана пре него је поштар Гордани донео пошиљку. Како је то могуће?
45708_pjimage_ff-700x379

– Отказ сам добила зато што нисам пристала да се уклопим у њихов систем рада, што сам одбила да учествујем у малтретирању радника и што нисам хтела све то да трпим. Дакле, хтела сам да заштитим и раднике и себе – открива Гордана Крстић.

Код ње нема дилеме: каже да је за све крива извесна госпођа Тицијана Ћесони, Италијанка, која је у њој видела опасног конкурента за шефовско место у организацији производње. Каже да је жртвована за пример оним обичним радницима за машином. Сада, када је добила отказ, они су још више уплашени.

– Радници тамо су на ивици нервног слома – преноси и наставља.

А тачка усијања је била када сам марта ове године поднела пријаву Полицијској управи у Врању и када је полиција дошла да ме саслуша. Тог тренутка почео је линч. Одузели су ми сва права, а ја сам као луда долазила на посао. Ништа нисам радила јер су ме били искључили из процеса рада. То је потрајало неко време док се неко није сетио да ме пошаљу кући, јер ћу их тако мање иритирати – констатује саговорница.

Гордана је 31. марта ове године у Полицијској управи у Врању, Одсек за странце, дала и потписала изјаву из које, са стране два, преносимо један део.

На питање инспектора да ли јој је познато да је Тицијана Ћесони радницима више пута говорила увредљиве и погрдне речи, посебно оне на националној основи, Гордана Крстић је изјавила:

Познато ми је да је много пута у нападима хистерије раднике називала Циганима. Говорила је да смо ми Срби Цигани, да смо глупи, да смо ретардирани, да ћемо сви на улицу и да ће радници након немилосрдног израбљивања завршити на Бунушевцу, мислећи га градско гробље. Једној радници, која је тражила да оде у тоалет рекла је да нужду врши ту на радном месту, а да сутра понесе пампарс пелене.

На питање како је и када стигла у „Геокс“, одговара да је добила позив од Тицијане, а у „Геоксу“ је од 3. новембра прошле године, а да је уговор о раду потписала после четири месеца. Прво је упознала процес производње који је добро познат јер годинама у обућарству. За неупућене, каже, тамо је све под конац, лепота једна.

– Ја сам брзо схватила да је тамо хаос у производњи, а да према раднику немају ни трунку поштовања. У њиховој радној филозофији само је важно да радник, на радном месту седи као кип или статуа. Са послом или без – то није важно. Радила сам дуго у „Коштани“ и „Минексу“. Верујте ми, те фирме су институције за „Геокс“ – износи Гордана занимљиве податке и додаје да је у тој атмосфери прво препознала несхватљиво понашање госпође Тицијане за коју потписује да према људима са ових простора осећа посебан степен мржње.

Каже потом да су кола кренула низ брдо оног месеца када је у погону „Шиваћа“, мењајући Тицијану, која је била у „Геоксовом“ погону у Албанији, са производњом и управом направила неке нове контакте.

45704_gordana-krstic_ff-768x511

– Враћа се она из Албаније и прво јутро каже једној радници: „Шта ти имаш да причаш са Гоцом? Ако наставиш тако, летиш напоље“. Ја сам, гледајући и слушајући то што се догађа, ударила у плач. Због ње 80 одсто радника на линијама пије лекове за смирење како би издржали малтретирање.

Међутим, Гордани Крстић су у управи рекли да они „прате ситуацију“, да „све знају о њеном понашању“, па су јој саветовали да оде кући, да мало одмори, а да ће за то време примати плату, док они не реше тај проблем.

– На моје питање да хоћу да знам шта се догађа, речено ми је да ће све бити у реду и да почињем да радим 1. јуна, јер је тако договорено са Марком (Базиљо, директор). Онда сам отишла кући и за месец у коме нисам радила, примила сам плату.

Пре истека јуна, пошто није добила никакво обавештење од послодавца, Гордана поново контактира своју фирму. Сада зове правника који би могао највише да зна о њеном случају. У том разговору она је доживела шок.

– Знаш Гоцо, ја сам чинио све, али Марко (Базиљо) није желео никако да те врати на посао – препричава Гордана разговор .

45706_vucic-fonet-fonetslobodan-miljevi_ff-700x467

Марко Базилио, директор Геокса, није имао коментар на наводе ове раднице.

Извор близак полицијској истрази рекао је за „Врањске“ да је много радника који су своја радна искуства у „Геоксу“ пријавили полицији и од тог државног органа затражили помоћ и заштиту. О сваком од пријављених случајева, обављена је истрага, сходно Закону о странцима.

Све што је полиција радила у тим случајевима, а било их је више од 15, радила је дискретно, са циљем да се обави истрага, а да се не наруши углед и реноме фирме, каже исти извор.

Ипак, у свим тим случајевима полиција је нашла да се у „Геоксу“ не може говорити о мобингу над радницима, већ о класичном злостављању радника.

 

СУБВЕНЦИЈЕ ДА, АЛИ У ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ: „Врањански ГЕОКС“ – ОД ИЗБОРА ДО ИЗБОРА ПА КО ПРЕЖИВИ!

2 replies »