АКТУЕЛНО

Војска да плаши, полиција да хапси


У Србију само с документима: Мигранти у Београду

У Србију само с документима: Мигранти у Београду

Биро за координацију служби безбедности припремио је нову стратегију Републике Србије у борби против илегалних прелазака границе, јер су кријумчари миграната пронашли нову руту преко Бугарске.

– Влада Србије формираће заједничке тимове полиције и војске који ће заштити границе од илегалног уласка миграната, али и од илегалног и криминалног понашања наших и туђих кријумчара – објаснио је у суботу премијер у техничком мандату Александар Вучић.

За овакву одлуку, која се ослања на чл. 39 Закона о одбрани, потребна је сагласност и председника Републике, који се усмено већ позитивно изјаснио.

Вучић каже да је држава данима размишљала шта је то што Србија може да учини имајући у виду сложене безбедносне прилике у окружењу, али и ситуацију која се намеће због понашања комшија према мигрантима.

– Имамо ситуацију у којој лица из Авганистана и Пакистана, која су прешла преко наше територије, немају ниједну шансу да буду примљена у ЕУ, а до границе Србије су дошла из једне од земаља ЕУ. Србија је приморана да заштити своје националне и државне интересе и у складу са тим ми смо једногласно, али и у сарадњи са председником Николићем донели предлог – рекао је Вучић на ванредној конференцији за медије.

***

migra

На граници са Мађарском око 2.000 миграната

СУБОТИЦА – Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ненад Иванишевић изјавио је данас да на граници са Мађарском око 2.000 избеглица и миграната борави у камповима на Хоргошу и Келебији, али и у Привременом прихватном центру у Суботици.

Иванишевић је изнео податак да је међу мигрантима 40 одсто деце, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Није пооштравање мађарских закона створило проблем, него одлука Мађарске да се захтев за азил може поднети на транзитним капијама, што је довело до тога да несрећни људи буду овде“, рекао је Иванишевић.

Он је изјавио да ће Влада Србије радити на спречавању нелегалних улазака у Србију, борби против кријумчара, збрињавању избеглица и миграната.

Нећемо примењивати силу према овим људима, јер нису криви што су овде. Бринућемо се о њима и објаснити им да ово није место где треба да буду, да могу да бораве у прихватним центрима. Ако се процедура за подношење азила настави, договорићемо се са колегама из Мађарске да се то обавља у прихватним центрима, рекао је Иванишевић.

——————–

18.7.2016. Ј.Арсеновић-ВЕСТИ, ФоНет/РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић