АКТУЕЛНО

ТУРСКА: Ердоган не спушта борбене авионе


Турски борбени авиони патролирају својим небом

Турски борбени авиони патролирају својим небом

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган наредио је борбеним авионима Ратног ваздухопловства те земље да патролирају ваздушним простором Турске.

Наведено је да је циљ да се патролним летовима обезбеди безбедност и контролу ваздушног простора, преноси ТАСС.

Осим тога, власти су касно у недељу вече позвале становништво да остане мобилисано док се у земљи спроводе масовна хапшења у војсци и правосуђу, што изазива забринутост западних земаља.

Неколико хиљада људи окупило се у недељу увече на Тргу Таксим у Истанбулу као и у на главном тргу у Анкари у знак подршке председнику Турске Тајипу Реџепу Ердогану, који је поновио апел да грађани изађу на улице и поред пораза пучиста.

Тај позив је касно ноћ на скупу у Анкари поновио и турски премијер Бинали Јилдирим.

– Током дана ћемо радити, а увече ћемо после посла наставити да бдимо на јавним местима – рекао је турски премијер.

Власти су у недељу саопштиле да су привеле око 6.000 војника док је издато 3.000 налога за хапшење представника правосуђа после покушаја пуча у којем је страдало 290 особа, од којих око 100 пучиста.

Еродган је у недељу увече поменуо и могућност поновног успостављања смртне казне која је званично укинута 2004. године у оквиру кандидатуре за чланство у Европској унији.

Те мере спроведене после неуспелог пуча изазвале су забринутост западних земаља које су позвале Турску да поштује владавину права и уставни поредак као и да се уздржи од могуће опште репресије у земљи.

У ноћи 16. јула покушан је војни пуч у Турској, са главним сукобима који су се одвијали у Анкари и Истанбулу.

Турско државно вођство је у међувремену објавило да је пуч угушен, а према последњим информацијама 290 људи је током њега убијено, а 1.440 особа је рањено.

—————–

18.7.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић