АКТУЕЛНО

РТРС у посједу досијеа затвореника који су из Гвантанама враћени у БиХ (ВИДЕО)


Затвореници, Фото: РТРС

Затвореници, Фото: РТРС

Јавност на Балкану не смирује се, након што су Сједињене Државе, Србији и Црној Гори испоручиле по двојицу вишегодишњих затвореника из Гвантанама.

Званичници и безбједносне службе у први план истичу ресоцијализацију бивших вишегодишњих затвореника и хумани карактер њиховог ослобађања. На другој страни упозорења о безбједносном ризику које трансфер затвореника носи.

За то вријеме готово заборављено шест затвореника из Гвантанама који су испоручени или као бивши држављани, враћени у БиХ. И они као и нови становници Србије и Црне Горе, имају богату биографију везану за Ал Каиду и кампове за обуку терориста. Досијеи новопридошлих Балканаца, из пера америчких обавјештајаца, у посједу РТРС-а.

Уз опасне пошиљке, пут Балкана амерички званичници одаслали су и “топле људске приче” како су се деценијски станари Гвантанама промијенили. Успјешно су прошли бројне програме. Постали безопасни, пријатељски расположени, са западњачким сензибилитетом….

Годинама, међутим, за водећег свјетског полицајца они су били – способни и опасни терористи! Да уче српски језик, уз сугестије Пентагона, пожељели су Јеменац и Таџикистанац. У досијеима им по неколико имена, којима су градили богате каријере. Но од имена, битнија дјела.

– Јеменац Абдул Рахман Ахмед бивши високопозиционирани командант Ал Каиде, специјалиста је за обуке бомбаша самоубица, уз злоупотребу дрога. Знања му не мањка у коришћењу артиљеријског оружа и отрова, фалсификовању докумената и хартија од вриједности. Ратовао је у Авганистану. Повезан са Талибанима.

– Омар Хамзајевич Абдулајев из Таџикистана прошао је специјалистичку обуку Ал Каиде за употребу експлозива и отрова. Посебно цијанида. Организационо изузетно способан и интелигентан вођа, вјешт у прикривању идентитета. Обучаван је од стране Абу Кхабаб ел Масрија. Ратовао у Чеченији.

– У Црну Гору Пентагон је послао ни мање ни више већ бившег тјелохранитеља убијеног вође Ал Каиде Осаме бин Ладена. Држављанин Јемена Абдел Малик Вахаб ел Рахаби, треба ли рећи, члан је Ал Каиде са богатим искуством.

– И други амерички поклон Црној Гори стиже из Јемена – Абдул Азиз ел Сувајди- својевремено тренер Бин Ладеновим бомбашима у Авганистану. Када је ухапшен Ал Каида је дуго тражила адекватног замјеника.

– У Босну и Херцеговину враћено је чак шест затвореника из Гвантанама – углавном припадника Алжирске групе. Најбогатија биографија међу њима свакако она Тарика Махмуда Ахмада ел Саваха. Ветеран свијета тероризма и зналац импровизованих експлозивних направа. Експлозив у ципели, оловкама и сатовима у авионима, мина – приљепак, његове су специјалности.

– Сабир Лахмар Манфуд довођен у везу с планирањем бројних терористичких напада укључујући и оне у Травнику и Мостару 1997. године. У БиХ током рата био дио одреда “Ел Муџахид, и инструктор за терористичке нападе. Предан је џихаду.

– Лакхдар Моумедин ветеран рата у Авганистану. И у одреду Ел муџахид” у БиХ. Повезан с хуманитарним организацијама које подржавају терористичке активности.

– Боудела Хаџ, још један ветеран џихада у БиХ. Командовао одредом “Ел Муџахид” у Зеници. Био тренер у Ал Каидиним камповима у Пакистану и у БиХ. Регрутовао и обучавао у Тешњу и Жељезном Пољу, код Жепча, те у камповима око Зенице, које је послије рата и новчано помагао.

– Мустафа Аит Идир главни инструктор борилачких вјештина одреда Ел Муџахид. Повезан са екстремистима на Балкану и блиским им хуманитарним организацијама. Борио се и у Афганистану.

– Мухамед Некла са искуством екстремистичког активисте и џихадисте довођен у везу с терористичким активностима у БиХ, Алжиру и Авганистану. Повезан је с неколико организација с наводно хуманитарним предзнаком.

Директни Бинладенови сарадници, испоручени Србији и Црној Гори, на Балкану ће кажу бити лингвисти или информатичари…можда поново мијењати идентитет, за почетак живјети на тајним локацијама и бити под будним оком својих чувара.

– Људи који долазе из Гвантанама биће под надгледањем и ако пођемо од процјене да ми на Балкану и нисмо толико одговорни, Американци ће показивати сталну бригу и интерес за то шта раде њихови бивши штићеници, рекао је Александар Радић војни аналитичар из Београда.

Сличан сценарио гледали смо и док су у БиХ пристизале комшије из Гвантанама, стари зналци бх. служби – Американцима испоручени 2001. године због планирања терористичког напада на амбасаде у Сарајеву. Данас, међутим, бх. безбједњаци тешко да знају у којим градовима исти живе.

– Повратници из Гвантанама исписују нове линије фронта на Балкану. Не постоји никаква мјера надзора над њиховим кретањем и видимо исто тако да повратници са Сиријског ратишта који долазе такође исписују своје странице безбједносних пријетњи, истакао је Џевад Галијашевић, Стручњак за борбу против тероризма.

У Гвантанаму се налази још 76 затвореника. 27 их чека трансфер. Незванично дијелом опет на Балканску вјетрометину. Могући балкански повратници са сиријског ратишта мјере се стотинама. Домаћи спавачи – хиљадама! Још само Пентагон да саопшти како су сви они безопасни!

————-

19.7.2016. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Какав камелеонски обрт једног шкартираног и напраснo „морално пaтриотски просвтљеног“ балканског шпијуна који је сада пoстo „сpпски пaтриотa“ a уствари је био на челу америчке резидентуре ЦИA-е у Бањалуци инстлирaне у центрaли бивше Обавештајно-безбедносне службе Републике Српске? A како је он то радио и штa је о томе раније писaо, треба пажљиво ишчитати чињенице из кометaра читалаца са претходног линкa.

  Питам се само да ли је тај aутор, Додиков „безбедносни експерт и колумниста“ Предраг Ћеранић легално или уз судски налог обављивао лажи и небулозе о томе како је „Радован Караџић покушао да за Bојску Републике Српске набави тактичко нуклеарно оружје“, што су одмах пренели велики страни (амерички) листови…

  Свиђа ми се

  • Narod koji živi bez elementarnih ljudskih prava, prava na rad,život i slobodu, ne živi u državi, nego u konc logoru каже:

   Vesna, ne znam od kada nisi bila sa Srbima u kontaktu, ali Srbi su odavno postali amebe, beskičmenjaci, amoralne nakaze. Nema ni traga od čestitosti, hrabrosti, čojstva. Ovde, u Srbiji, ne postoje više ni čestiti ni obrazovani, ni pametni ljudi. Na žalost, po Srbiji gmiže sve sami kanalizacijski ljigavci

   Свиђа ми се

 2. Тешко ми је да схватим, да можете после свега што вам се десило, да будете тако наивни. Или сте стварно тако необавештени? Или, на крају крајева, безгранично глупи? Извините на изразу.

  Зар вам, бар вама новинарима, аналитичарима, итд., још увек није јасно, да „ал каида“, „ал нусра“, „исис“ „ис“ …не постоје ? Да су то чисте творевине обавештајних агенција циа, моссад, ми6 и бнд ? Ако је неко пуштен из Гуантанама, значи да је преузео тачно дефинисан задатак, који мора да изврши на дефинисаном подручју. Зар вам заиста није јасно, на чијој су платној листи мило дјуканович, насер орич, хашим тачи, наташа кандич, соња бисерко, борис тадич, александар вучич ? Да ли је то могуче?

  Свиђа ми се

  • @yugapatride
   19. јул 2016. у 12:15

   Apsolutno se slažem sa vama u gotovo svakoj rečenici, svakoj reči! Dovoljno je samo pogledati koliko se raznih „analitičara“ i „nezavisnih“ komentatora namnožilo na srpskim društvenim mrežama, posebno onim koje se predstavljaju rasadnikom „srpske patriotske provenijencije“. Treba samo pažljivo pročitati argumentovane komentare čitalaca na sledećem linku pa će vam biti jasno da i među „новинарима, аналитичарима“ ima puno instaliranih „trojanskih konja“ i raznih muljatora, prevaranata i lažova o čemu slikovito i nedvojbeno govore detalji iz njihovih ranijih životnih i radnih biografija. Evo jednog eklatantnog primera :

   http://www.bigportal.ba/smijenjeni-funkcioneri-bez-podrske-vlasti/

   Свиђа ми се