АКТУЕЛНО

Да се ми питамо: Десет тачака за Србију


ss-onama-527

 1. Србија је национална држава српског народа и држава свих осталих грађана који у њој живе.
 2. Званичан језик је српски, једино писмо ћириличко – српска азбука. У срединама где националне мањине живе у значајном проценту, поред српског језика и ћириличког писма – српске азбуке, предвидети употребу и језика и писма те националне мањине.
 3. Србија је православна држава, вођена светосавским начелима. Без обзира на посебан статус СПЦ, у Србији се поштују верске слободе и право вероисповести. Тренутно државно уређење је парламентарна република, за увођење православне монархије неопходан је референдум.
 4. Србија је држава која се ослања на своје снаге, уз најбоље односе и везе са Русијом. О уласку у било какве заједнице или савезе неопходно је референдумско изјашњавање.
 5. Српска војска, осим професионалног дела, подразумева и редовно служење војног рока.
 6. Приоритет у Србији имају народно здравље, народна просвета и наука.
 7. Економија у Србији служи за остваривање принципа хуманог живота становништва. Тржишна привреда, уз неопходне државне корекције. Банкарски систем се ослања на јапанска искуства, где су банке финансијско-производне фирме. Главна грана је српска пољопривреда. Нагласак је на малим поседима, који би били у рукама пољопривредника и занатлија.
 8. Србија има независно, одговорно и ефикасно правосуђе.
 9. Србија одржава посебне везе са Србима у околним земљама. Србија има Министарство за повратак људи из дијаспоре.
 10. Штампа у Србији је слободна, али и одговорна – како према закону тако и према етичким и моралним стандардима.

 

НАПОМЕНА: За сва остала питања која нису наведена, нека водиља буде да се уради како би Свети Сава поступио да је на нашем месту.

Десет тачака за Србију настале су као покушај формулисања националних циљева на сајту „Стање ствари“. Свако ко је сагласан са тих десет циљева нека их усвоји и почне да их сведочи животом; ко при томе има и молитвено правило – нека се моли свим Србима светитељима за успех подухвата. Како радили тако нам Бог помогао!

***

АМИН, БОЖЕ ДАЈ!

– РЕДАКЦИЈА СРБског ФБРепортера

baner 2.6.2014

25.7.2016. Стање ствари, приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Крајње је време да једном занавек дефинишемо националне циљеве,да се уздигнемо као једна стара цивилизована нација из које су проистекле значајне личности које су допринеле у развоју данашњег света,попут Николе Тесле,Пупина,Милинковића и других.Да се вратимо на Светосавски пут поштујући Лазарев завет,а свима осталима пуну слободу и суживот са нама.

  Свиђа ми се

 2. Каже Едита Тахири: „Избаците Косово из Србије“ И аутори ових „десет тачака“ послушаше и Косово и Метохију не помињу. Али се сетише, у тачки 7., да Србија треба да се угледа на „Банкарски систем се ослања на јапанска искуства, где су банке финансијско-производне фирме.“. То се „савршено“ слаже са: “ Главна грана је српска пољопривреда. Нагласак је на малим поседима, који би били у рукама пољопривредника и занатлија.“. Јапанско банкарство и српска пољопривреда и занатство!!?? Апсолутно добитна комбинација!

  Свиђа ми се