АКТУЕЛНО

Сирија оптужила Француску да су њени авиони убили 164 цивила у њеном селу Тохар


ПАРИЗ ПОНОСНО ОБЈАВИО ДА СЕ У СИРИЈИ ОСВЕТИО ЗА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У НИЦИ

Башар Џафари

Башар Џафари

  • Стални представник Сирије у Уједињеним нацијама, Башар ЏАФАРИ: Французи су разорили село Тохар поред Манбиџа чије становнике су припадници ИД користили као живи штит, али су Тохар напустили непосредно пред почетак напада француских авиона. Французи су у Тохару побили два пута више људи него што је погинуло у Ници. Француски председник је хтео освету за Ницу, а убио је 165 мирна грађанина у сиријском селу

ЗВАНИЧНИ Дамаск је оптужио француску ратну авијацију да су њени авиони бомбардовали село на северу Сирије и убили 164 цивила.

Париз је објавио да су његови ратни авион 19. јула извели напад на једно село у Сирији и нагласио да је то била – освета за терористички напад у Ници. Освета Исламској држави.

Нимало француски војно-дипломатски врх притом није збуњивало што је нападач из Нице био држављанин Туниса и што није имао никакве везе са Сиријом.

Није чак ни покушао да објасни: због чега се Исламској држави није светио у Ираку или Либији.

Стални представник Сирије у Уједињеним нацијама, Башар Џафари, открио је да су Французи разорили село Тохар поред града Манбиџа и да су припадници ИД његове становнике користили као живи штит, али да су Тохар напустили непосредно пред почетак напада француских авиона.

Џафари је посебно нагласио: „Французи су у Тохару побили два пута више људи него што је погинуло у Ници. Француски председник је хтео освету за Ницу, а убио је 164 мирна грађанина у сиријском селу“.

Министарство спољних послова Сирије затражило је да Савет безбедности УН осуди француски напад на Тохар.

Секретаријат УН је објавио да није у могућности да провери ко је одговоран за тај напад.

Стални представник Француске у УН, Франсоа Делатр, уздржао се од коментара, а представница САД – Саманта Пауер – саопштила је да су САД и њихови савезници спремни да преузму на себе одговорност за смрт цивила ако буде потврђена на начин који заслужује поверење.

—————–

27.7.2016. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић