АКТУЕЛНО

СЕВЕРНА КОРЕЈА: „Америка прешла црвену линију, спремни смо за рат“


Северна Кореја сматра да је кап прелила чашу

Северна Кореја сматра да је кап прелила чашу

Високи дипломатски званичник Северне Кореје задужен за америчке послове рекао је да је Вашингтон „прешао црвену линију“ и да је званично објавио рат увођењем санкција севернокорејском лидеру Ким Џон Уну.

Директор одељења за САД у севернокорејском Министарству спољних послова рекао је да би могло доћи до обрачуна уколико САД и Јужна Кореја следећег месеца одрже војне вежбе на Корејском полуострву.

Хао Санг Риол оценио је у интервјуу за АП да су „недавне америчке акције довеле ситуацију на Корејском полуострву на ратну ногу“.

Хан је нагласио да је природа војних маневара постала отворено агресивна, јер сада обухвата и припрему америчких и јужнокорејских трупа за инвазију на престоницу Северне Кореје.

Према његовим речима, стављање Ким Џом Уна на „црну листу“ је кап која је прелила чашу.

Дипломатски званичник је додао да ће Пјонгјанг одговорити на заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје планиране следећег месеца.

– Нико не може да предвиди какав утицај ће конфронтација између САД и Северне Кореје имати по Корејско полуострво – рекао је он, додајући да је Америка непријатељским акцијама већ објавила рат Пјонгјенгу.

Хан је навео да Северна Кореја има право на самоодбрану и оправдане акције.

– Спремни смо за рат, али смо спремни и за мир – додао је дипломата, наводећи да ће бити последица по САД ако се војне вежбе одрже.

САД и Јужна Кореја сваке године одржавају војне вежбе јужно од демилитаризоване зоне, на које Пјонгјанг увек реагује бурно, уз претње о одмазди.

Међународна заједница увела је оштре санкције Северној Кореји због нуклеарног програма и развоја оружја далеког домета, али су САД почетком јула први пут лично санкционисале севернокорејског лидера и ставиле га на црну листу.

————-

29.7.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић