АКТУЕЛНО

Срби са КиМ не могу да продају жито, јер се из централне Србије довози испод цене!


Упркос причи да Срби на КиМ уживају на терету државног буџета, што вештачки понајвише имплементира поткупљена булумента такозваног „Инсајндера“, чињеница је да Срби на KиМ заправо живе теже, јер све послове преузимају трговци из централне Србије.

***

01. август 2016. КМ Новине

ZitoФото: РТВ Пулс

У окружењу, које деценијама показује најотворенију мржњу и непријатељство какво је шиптарско, у коме Срби са Косова и Метохије живе – успети да преживите од свог рада па још да и нешто привредите – апсолутно је равно чуду.

Сведоци смо енормног пораста насиља протеклих месеци и година, посебно од потписивања Бриселског споразума, као и медијског извртања ствари у корист шиптарских сепаратиста, док се истинске потребе и могућности Срба да преживе из дана у дан ускраћују. То се дешава управо сада.

Како пише „Нова економија“, млинови на Косову и Метохији су престали да откупљују жито од локалних пољопривредника јер је жито које се довози из централне Србије – повољније упркос свим наметнутим таксама и трошковима транспорта! Тако да га овдашњи пољопривредници складиште или често продају и испод цене не би ли евентуално успели да поврате део уложених средстава за његову производњу и узгој претходне године, тврди Небојша Лекић из фирме Лекпром и додаје да је пред почетак сезоне прошле године цена жита износила 15 центи.

Више од сто тона жита Јовица Величковић из Бресја код Косова Поља не може да прода јер су ниске цене жита из централне Србије створиле огроман проблем овдашњим пољопривредницима. Млинови су престали да откупљују али и да исплаћују новац за жито које су већ преузели!

Иако „Нова економија“ узгред закључује да привредници са КиМ очекују помоћ од Владе Србије, то је потпуно нереално, што је јасно и привредницима са Косова и Метохије. Већина њих, која не жели јавно да говори, каже да се једина подршка протеклих година огледа у хуманитарној помоћи у виду донације бесплатног семена али да нису могли да уберу никакав плод јер је семе, које је махом пристигло из Америке, било препуно ларви неких, на овом простору непознатих инсеката, који су у свега неколико дана успевали да униште сав приход. Такво семе донирали су и локални, шиптарски „органи“, због чега незадовољни Срби одбијају да се уздају у било чију помоћ.

„Ето помоћи, када нам и у оваквим условима наши из централне Србије овде уваљују жито испод цене да ми не можемо наше да продамо, и шта ту има даље да се прича“ – каже један од њих кога смо контактирали телефоном али не види сврху да даље коментарише или се представи јавности која ће тако само „да се сити његовом муком“, каже он.

 

Извор: КМ Новине

1 reply »

  1. Kvislinzi u Srbiji ne vode računa o interesu našeg naroda ni u Srbiji ni u Kosovu i Metohiji, već se tale sa arnautima i ustašama a ne smetaju im ni vehabije..Sve što naredi zapad, skotovi domaći prihvataju i sprovode u realnost..Dokle ćemo trpeti kvislinge???

    Liked by 1 person