Видео

ЈАДОВНО – документарни филм Милорада Бајића (видео)


dokumentarac

У свету је мало позната чињеница да су Србе и Јевреје у Југославији, за време Независне Државе Хрватске, хрватске усташе убијале и мучиле, бестијално се иживљавајући на начине који прелазе моћ људске имагинације. Повезане Јевреје заједно, или са Србима, у реду од шест до осам људи и жена, доводили би до јама, а затим би прву двојицу или тројицу у низу ударали пијуцима, гвозденим полугама и маљевима. Кад би ови клонули, повукли би и остале повезане у бездане усташког пакла.

„Убити без метка“ – била је одлука хрватских усташа још пре Другог светског рата.Према хрватској и италијанској евиденцији, јаме Јадовна прогутале су између 62.000 и 68.000 људи. Међу њима у јамама Јадовна на најзверскији начин убијено је између 2.500 и 2.800 Јевреја. Преостали су нестали у Јасеновцу, Јастребарском, Сиску, Цапрагу, а највећи део у Немачкој, у Дахауу. Погрешно је мишљење да је Јадовно једна јама. Јадовно је систем од 16 јама, који се налази у близини села Јадовно (тада, па и данас, једно од најусташкијих села).

Прва смакнућа Срба и Јевреја у Јадовну почела су 20. априла 1941. године

У подножју Велебита, у Јадовну, дешавали су се најмонструознији злочини, какви нису забележени у историји човечанства. Срби и Јевреји са целе територије НДХ, похватани су углавном на превару, тобож да их само попишу. До Госпића су довожени у сточним вагонима. У композицији је било између 30 и 35 вагона. У сваком вагону између 75 и 90 људи. У сабиралишта Јадовна из Госпића стизале су пешице свакодневно, почев од 18. априла 1941, велике групе Срба и Јевреја. Ту, на простору сабиралишта Јадовна, које није било веће од 120 квадратних метара, чекали су ред за смакнуће. У почетку су довођени највиђенији и најимућнији Срби и Јевреји. Јама Безданка, у непосредној близини сабиралишта Јадовна, била је врло брзо напуњена.

Преживели сведок испричао ми је у камеру да су прво бацали Жидове, како су их називале усташе, а затим Србе. Јаме Јадовна биле су од 35 до 160 метара дубоке, неке и дубље. Већина жртава бачене живе. Данима су се могли чути крици преживелих из јама. Усташе су ноћу на њих, кад би се огласили, бацали бомбе.

У „Шаранову јаму“ Јадовна, дубине 43 метра, бачено је од 9.000 до 11.000 људи (из усташке евиденције). У њој се налази 5,30 метара људских костију. Међу њима су и посмртни остаци 80 православних свештеника, и владике Петра Зимонића…….

ПОГЛЕДАЈТЕ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

****

1.8.2016. Извор јутјуб канал MegaMonarchy, за ФБР приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Ни Јасеновац,Јадовно,Пребиловци и све остале јаме и логори нису нам били довољни да схватимо да се држава не гради са онима који нас хронично мрзе већ дуго.Зато нам је јединство преко потребно, да се одбранимо од заклетих непријатеља који се неће никада смирити ,док нас не униште или протерају са наших вековних простора.Када смо се делили и имали више војски доживели смо геноцид,што је Хрватима и олакшало да крвави наум и остваре.

  Свиђа ми се

  • Поштовани г. Радоњићу,

   Ми немамо контролу над тим процесом- то је део софтвера Вордпрес платформе преко које одржавамо блог. Морате да у дну почетне странице нашег портала (тамо где сте се и пријавили за имејл преписку) кликом на рубрику „Пријавите се на мејлинг листу СРБског ФБРепортера“ откажете постојећу преписку са старом имејл адресом, и потом се поново пријавите под новом адресом…

   Све најбоље, ФБР уредник М. Новаковић

   Свиђа ми се