АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Журно брисање Срба са списка грађана


CdDv79iUYAAhm4k-300x215@2x

Након што је технички министар Влахо Орепић изјавио за загребачки “Вечерњи лист”, а пренела телевизија Н1 како: “Нико не жели да каже истину, али ја мислим да већ у овом тренутку, избришу ли се сва лажна пребивалишта, српска мањина у Вуковару нема тих 30 одсто. Ако је то једино упориште за коришћење ћирилице у Вуковару, након овога тог упоришта више неће бити. Српска мањина манипулисала је нелегалним пребивалиштима”, непрестано стижу и реакције.

FAH-H9174629pupovac-300x200Председник СНВ-а Милорад Пуповац изјавио је да је министар унутрашњих послова у техничкој влади Хрватске Влахо Орепић отворио простор за још једну нецивилизацијску антићириличну кампању и тиме кампању против Срба у Хрватској. “Немамо ништа против тога да, као и раније, полиција и надлежни министар Влахо Орепић раде свој посао и сређују списак бирача. С тим смо се сагласили пре много година када се мењао Закон о пребивалишту”, каже Пуповац. Он додаје да министров посао није да о остваривању мањинских права говори на основу тог закона, већ на основу пописа становништва.

Према његовим речима, Орепић је обмануо јавност и оптужио српску заједницу да манипулише евиденцијом о пребивалишту и “тиме се поновно отворио простор за антићириличну кампању, а тиме и кампању против Срба у Хрватској“. „То је одговорност министра Орепића, који је из неопрезности и недовољног знања и жеље да на томе зарађује политичке поене у предизборној кампањи отворио ту причу. Нама је тога доста“, казао је Пуповац. На питање да ли ће поново бити повећане напетости не само у Хрватској већ и у односима са Србијом, Пуповац каже да сматра да ово не сме бити предмет политичке кампање. „Тешком муком смо пребродили антићириличну кампању вођену нецивилизацијским средствима против једног цивилизацијског писма словенске, европске писмености.

13920857_1655185138142812_2729118100705452212_n

Обзиром на приближавање новог изборног циклуса за хрватски парламент, ово је у сваком случају било очекивано, поготово ако у обзир узмемо сва догађања у протекле две године. Наиме, потпуно је јасно да нити попис становништва из 2011. не пружа јасну, реалну слику о броју Срба о Хрватској, а то свакако није наша кривња, но остаје простор за манипулисања која се, како видимо не пропуштају изјавио је председник СНС-а Зоран Којић.

“Питање је, ако институције на заиста одговарајући начин буду утврдиле број реалних становника, узмимо на примеру Вуковара, те устврде како Срба има далеко више (од за испуњавање законских норми потребних 33%) да ли ће нам то дати гаранције за поврат стечених права, или ће пак представљати увертиру у нову антисрпску хистерију базирану на чињеници бројности Срба у том граду” запитао се Којић, уз коментар да ће иако хронично недостаје одговорности на свим нивоима власти по завршетку ових избора правна држава коначно морати поштовати свој Устав, ако не због себе, онда због све већих притисака извана.

329755_predrag-markovic-istoricar060413ras-foto-dimitrije-goll-8_f

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Предраг Марковић оценио је да у Хрватској једва чекају да избегле Србе избришу из списка грађана, па да тако, између осталог, избегну и постављање ћириличних табли у Вуковару. „Најновији заплет око ћириличних табли у Вуковару показује колико је велика разлика између Србије и Хрватске у примени европских стандарда у заштити мањина и то у корист Србије“, навео је Марковић у саопштењу.

Он подсећа да се у српској Војводини на свим институцијама налазе табле на шест језика и да тамо нико не броји колико у некој општини има Хрвата, Русина, Словака… Марковић, који је и историчар, истиче да је потпуно бизаран аргумент хрватских званичника да ћириличне табле повређују осећања хрватских ветерана из Вуковара. „Никоме од стотина хиљада Срба из Хрватске, који су више генерација страдали од хрватског национализма, није пало на памет да доводи у питање хрватске натписе у Војводини. Ми смо итекако поносни и на њих и на државу Србију због те толеранције“, истакао је Марковић.

 

Извор: СНФ.хр

—————–

17.8.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић