АКТУЕЛНО

ЕВРОАЗИЈСКА УНИЈА: Назарбајев дошао у Србију – Могућ извоз Фијата у Евроазијски регион (видео)


NAZARBAJEV

Назарбајев стигао у посету Србији

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев допутовао је данас у Србију у којој ће боравити до 25. августа. Назарбајев је дошао на позив председника Републике Томислава Николића.

Николић је изразио очекивање да ће посета председника Казахстана отворити ново поглавље у економским односима две земље, а да ће потписивање билатералних споразума и заседање мешовите комисије дати нови импулс реализацији конкретних пројеката у области привреде, културе и туризма.

У прекјучерашњем разговору са Нурбахом Рустемовим, амбасадором Казахстан и са Амандиком Габасовицем Баталовим, председником администрације Алматиске области, Николић је нагласио да це са посебним задовољством дочекати великог пријатеља своје земље и српског народа, председника Казахстана, Нурсултана Назарбајева.

Србија и Казахстан имају много тога заједничког, деле многе вредности, али нажалост економска сарадња не прати изванредно пријатељство, констатовао је председник Србије.

***

Кнежевић: Пала последња баријера за извоз Фијата у азијски регион

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да је пала и последња баријера за бесцарински извоз Фијата у Евроазијски регион, јер је казахстански министар националне економије Куандик Бишимбајев на данашњем састанку обећао да ће та земља дати свој глас за то на следећем Савету Евроазијске економске уније.

izvoz fiata

Кнежевић је рекао новинарима, након првог заседања Међувладине комисије српско-казахстанске комисије за трговинско економску сарадњу одржаном у Палати Србија, да што се тиче српске стране, све је по том питању решено одавно.

„Чекали смо да све баријере падну, а министар Бишимбајев је обећао да ће се Казахстан савету Евроазијске уније залагати за то. Кад се на Савету донесе одлука, онда остају само технички разлози и услови. Али, мислим да је последња баријера пала и да је омогућен извоз Фијата у ове земље“, рекао је Кнежевић.

На коментар новинара да је баш та земља до сада била против бесцаринског увоза Фијата, штитећи своју производњу, Бишимбајев је рекао да им Фијат није директна конкуренција.

У последње време ми у Казахстану бележимо раст аутомобилске индустрије и производње, али након обраћања српске стране размотрили смо њихов захтев. Ваши аутомобили нису директна конкуренција нашој производњи, па смо донели такву одлуку да подржимо слободан извоз, односно увоз у наш регион“, рекао је он.

Према његовим речима, пошто се коначна одлука доноси на заседању Евроазијске комисије, Казахстан ће на том заседању подржати овакав предлог.

***

23.8.2016. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Narod Srbije je sam sebi najveći neprijatelj, jer uvek kao žrtva poštuje svoje dželate! A ja prezirem takve žrtve i dželate! каже:

    Moguć izvoz fijata u Evroazijsku uniju odavno! Pod jednim uslovom, da se kompletna pro zapadna Vlada Srbije na čelu sa Premijerom okrene Evroazijskoj uniji! Ali zapadni trilatralci, gejevi, i ostali njihovi plaćenici, na čelu sa Premijerom, neće se odreći zapada ni po cenu da svi Srbi i cela Srbija nestane!!! Kako Srbi ne znaju i ne vole ispravno da misle o sebi, i za sebe, nego, samo znaju da iskazuju i prave pakost i zlo jednih prema drugima, onda će ova zapadna, NATO, Vlada pre uspeti da sve Srbe i celu Srbiju uništi do nepostojanja, nego što će se desiti okrtenje i pridruživanje Evroatlanskom savezu!!
    Narod Srbije je sam sebi najveći neprijatelj, jer uvek kao žrtva poštuje svoje dželate! A ja prezirem takve žrtve i dželate!

    Свиђа ми се