АКТУЕЛНО

СРПСКА ЋИРИЛИЦА – ПИСАЊЕ СЛОВА – бесплатна андроид апликација (видео)


unnamed

Данас деца много брже усвајају информације. Између 1 и 5 године малишани су прави мали сунђери који уче огромном брзином. Сигурно сте већ изненађени којом брзином су научили да користе ваше компјутере,телефоне и таблете.

Техника не мора да буде лоша по ваше дете. Ако малишан већ има приступ таблету или се игра са телефоном, искористите ту радозналост да га научите правилно да пише слова Српске Ћирилице.
Нема потребе да родитељи чекају да њихова деца крену у школу да би научила да пишу слова ћирилице. Треба их подстицати на учење од малих ногу. Дакле, слободно учите своју децу и пре него што крену у школу да пишу слова ћирилице и бројеве. Нећете им на тај начин одузети детињство нити ускратити време за игру. Сваки тренутак који проведу с Вама у учењу кроз игру вредније много него немо гледање цртаћа а и неупоредиво је корисније.

Током прве три године живота, постављају се темељи за размишљање, језик, ставове, способности и друге карактеристике. Стога би била штета да се не искористи дететова природна способност за учење током тих најважнијих година.

Писање је веома сложена активност у којој учествује велики број мишића руке, шаке, и прстију којом управља мозак. Развојем визуелно – моторне перцепције која се временом аутоматизује, писање постаје аутоматска радња.

АПЛИКАЦИЈУ МОЖЕТЕ ДА ПРЕУЗМЕТЕ ОВДЕ

Графомоторика подразумева способност држања оловке и писања. Развој графомоторике је сложен процес који започиње са око годину ипо живота. Сазревање графомоторне способности траје до 6 године. Пре него што са годину ипо дана почне да шкраба оловком по папиру, дете држи оловку са годину дана и опонаша шарање по папиру. Књиге листа прво тако што окреће по неколико листова одједном да би са две године листало лист по лист, када почиње да држи оловку палцем, кажипрстом и средњим прстом и опонаша повлачење вертикалне линије. Са две ипо године радо се игра оловком и папиром, повлачи вертикале, хоризонтале и уме да прецрта круг. Поред активности које су директно усмерене на коришћење оловке све остало што дете ради рукама доприноси развоју графомоторике: хватање, држање и испуштање играчки пребацивање из руке у руку, ређање коцки,хватање ситних предмета чиме се развија пинцетни хват држање кашике и самостално храњење, коришћење виљушке,свлачење и облачење одеће и обуће.

Задатак ове апликације је да малишан научи да пише штампана слова ћирилице. Сама апликација је направљена да буде крајње једноставна како би малишани од 3 до 5 година могли лако да је користе.
У апликацији Српска Ћирилица Писање Слова ваш малишан покретом прста исписује линије које чине слово. На тај начин учи се механика писања.
1. По покретању апликације „Српска Ћирилица Писање Слова“ додирните било које слово, појавиће се слика слова са линијама које треба да се прате покретом прста. Покретом прста пратите од броја до краја стрелица која иде из броја.
2. Почетак сваке линије је означен редним бројем, тако да Ваш малишан може успешно написати слово само на правилан начин који је приказан у буквару, тј. праћењем редоследа .

Уколико имате неке недоумице, погледај те видео.
Апликација садржи дискретне рекламе које служе као подршка програмеру како би могао да настави да прави и даље бесплатне едукативне апликације.

24.8.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић