АКТУЕЛНО

Отворено писмо Владе Републике Српске: Референдум је у складу с прописима


ФОТО: tntportal.ba

ФОТО: tntportal.ba

БАЊАЛУКА – Влада Републике Српске упутила је отворено писмо свим акредитованим амбасадорима у БиХ којим их обавештава да је референдум о Дану Републике, који ће бити одржан 25. септембра, у складу са прописима. Тога дана грађани ће се изјашњавати да ли су за или против да се 9. јануар обележава као Дан Републике у РС.

У отвореном писму се наводи да је референдум у потпуности у складу са позитивним прописима и тиче се питања од највећег значаја за грађане Републике Српске.

„Референдум је у потпуности у складу са Уставом БиХ и праксама демократских држава у Европи и свету. Дејтонски споразум не садржи ниједну одредбу која би се могла тумачити као забрана или ограничавање референдума“, наводи се у писму.

Одлука Уставног суда не може никако значити да је Републици Српској забрањено обележавање дана свог настанка.

Важно је, како се наводи, констатовати да се одлука Уставног суда не може разумно тумачити као да Републици Српској забрањује да обележава 9. јануар као годишњицу њеног оснивања.

„Ако би се одлука Уставног суда тумачила као забрана обиљежавања 9. јануара, Дан Републике, зато што се поклапа са православним светим Стефаном, онда би то захтевало да сви јавни празници којима се обележава верски празник – чак и који падају на дан верског празника – буду забрањени. На пример: јавни празник којим се обележавају муслимански празници Еид-ал-Фитр и Еид-ал-Адха, који се поштују у кантонима Федерације са бошњачком већином, морали би да буду забрањени“, наводи се у писму.

Ако би 9. јануар као празник био неуставан зато што се поклапа са светим Стефаном, сваки празник који је иоле секуларне природе, нпр. Нова година, Дан независности, Дан рада, Дан државности, Дан побједе и Дан Дејтона, морао би такође бити забрањен. Сваки од наведених празника поклапа се са православним или католичким празником.

Република Српска, наводи се, не жели укидање ниједног секуларног, муслиманског, католичког или православног празника. Међутим, сви би они били неуставни ако би се одлука Уставног суда тумачила као забрана обележавања 9. јануара, Дана Републике, зато што се поклапа са верским празником.

Ако би се одлука Уставног суда тумачила као забрана обележавања Дана Републике Српске зато што наводно фаворизује један народ у односу на друге, то би онда сигурно значило обавезну забрану обележавања 1. марта, који се у Федерацији прославља као „Дан независности“.

Федерални празник 1. март представља годишњицу референдума одржаног 1992. године, на ком су Бошњаци и Хрвати гласали за једнострано отцепљење Босне и Херцеговине од Југославије.

Срби су се снажно противили одржавању референдума и у њему нису ни учествовали. Данас, Срби сматрају 1. март годишњицом незаконитог референдума који је Србе из Босне и Херцеговине отргнуо од њихове земље, Југославије, и довео до рата.

Федерални празник 1. март „фаворизује“ Бошњаке и Хрвате барем онолико колико 9. јануар, празник Републике Српске, „фаворизује“ Србе, стоји, између осталог, у писму.

Иванић: 9. јануар Дан државности или Дан осамостаљења РС

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће референдум о Дану РС-а бити одржан и да је 9. јануар линија испод којег Срби неће ићи.

На конференцији за новинаре у Бањалуци на којој је Драган Чавић представљен као кандидата за градоначелника тог града, Иванић је рекао да Централна изборна комисија (ЦИК) мора властима РС-а да достави извод из Централног бирачког списка.

faktor.ba

ФОТО: faktor.ba

„ЦИК-у је боље да не улази у политичке оцене, то треба неко други да ради. Очекујем да ће сви гласати да се испоштује одлука једног тела које има свој ауторитет, а које се зове Народна скупштина РС-а“, рекао је Иванић, пренео је сарајевски портал Klix.ba.

Што се тиче захтева Бакира Изетбеговића да Уставни суд БиХ привременом мером забрани одржавање референдума Иванић каже да је сценарио био да неформални члан СДА и председник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман такву одлуку донесе сам без седнице Уставног суда, а све под изговором да је немогуће сазвати седницу.

„То би било такво уље на ватру. Мислим да су и они тога постали свесни, да разумеју да то није паметно урадити и да ће седница Уставног суда бити одржана. Барем тај део разума за сада је превладао“, казао је Иванић рекавши да би тај сценариј био катастрофа правног система и срозавање ауторитета Уставног суда БиХ.

Према Иванићу, међународна заједница има само једну замерку а то је да референдум значи непровођење одлуке Уставног суда БиХ.

„Мој предлог институцијама РС-а, а не могу на то да утичем, да јасно кажемо. ‘После референдума 9. јануар ћемо звати Дан државности РС-а’. Тиме доследно спроводимо одлуку Уставног суда БиХ, а дижемо значај 9. јануара. Ако и Дан државности РС-а прогласе неуставним онда можемо увести Дан осамостаљења РС-а. Ако и осамостаљење РС-а буде неуставно, онда можемо увести Дан независности. И тако можемо наредних 50 година“, рекао је Иванић.

Члан Председништва је поновио да је 9. јануар линија испод које српски народ неће ићи.

На питање шта ако Уставни суд БиХ забрани одржавање референдума Иванић каже да ће, у том случају, изазов бити на Народној скупштини РС-а која треба да одлучити да ли ће поштовати себе или Уставни суд БиХ.

Изетбеговић: Пробни балон за отцепљење РС

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао је данас Савет за имплементацију мира (ПИЦ) и високог представника ЕУ у БиХ Валентина Инцка да реагују и заштите Устав БиХ будући да, како сматра, РС отворено исказује бојкот државе, те да је реч о до сада више пута најављиваном референдуму као „пробном балону“ за отцепљење РС од БиХ.

Сутра би, наиме, у Сарајеву требало да буде одржана седница ПИЦ-а поводом најављеног референдума о Дану Републике РС, а Изетбеговић тврди да „Босна и Херцеговина пролази кроз изразито тешку правну и политичку кризу изазвану одлуком Народне Скупштине РС о расписивању референдума од 15. јануара ове године.

Подсетивши да је Уставни суд Босне и Херцеговине утврдио да „9. јануар“, као датум одржавања Дана Републике Српске, крши основне уставне вредности Босне и Херцеговине, Изетбеговић тврди да је реч о референдуму који је „најозбиљнији удар на уставноправни поредак и владавину права у Босни и Херцеговини од потписивања Дејтонског мировног споразума“.

„Спровођење овог референдума представља активно, отворено и агресивно одбацивање како Одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, тако и темељног правног принципа да се одлуке судова морају поштовати и спроводити“, поручује Изетбеговић.

iy

Овај референдум, сматра он, не само да негира институције државне судске власти, већ има за циљ да им одузме државни прерогатив, с намером да фактор фактичке моћи уведе на место стандарда правне државе и демократије.

Додаје да је ово заправо референдум о Уставном суду Босне и Херцеговине, односно о томе да ли су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће за ентитет Република Српска.

„Опструкција Одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине указује на два елемента која тренутну ситуацију чине другачијом од свих ранијих и тиме захтевају вашу одлучну интервенцију. Наиме, ово је први пут од ступања на снагу Устава Босне и Херцеговине, као Анекса 4 уз Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, да је један ентитет исказао отворен бојкот државе Босне и Херцеговине и да је проактивно кренуо у успостављање стања супротног судској одлуци“, наглашава Изетбеговић.

Изетбеговић сматра да је референдум заказан за 25. септембар очигледно пробни балон за тај више пута најављивани референдум о отцепљењу ентитета Република Српска од Босне и Херцеговине, и почетак рушења Дејтонског мировног споразума, а тиме и мира у Босни и Херцеговини.

„Домаће и међународне институције задужене да штите Устав Босне и Херцеговине, територијални интегритет Босне и Херцеговине, уставноправни поредак, владавину праву и суверенитет државних институција, изостанком институционалног одговора, пасивношћу и нечињењем оног што су дужни учинити и подузети, охрабрују снаге деструкције које покушавају да сруше Дејтонски мировни споразум и мир у Босни и Херцеговини. Ствари су сасвим јасне и треба их назвати правим именом и зауставити их док нису добиле замах када ће их бити тешко зауставити“, упозорава Изетбеговић, који очекује подршку чланова Савета за имплементацију мира и Инцка с обзиром на ситуацију у којој се,како каже, тренутно налази БиХ.

Чавић: Ако Додик одустане од референдума, онда треба да поднесе оставку

ФОТО: en.wikipedia.org

ФОТО: en.wikipedia.org

Опозиционе странке у Републици Српској једногласно су данас подржале кандидатуру Драгана Чавића за градоначелника Бањалуке, а он је потом поручио да ће по сваку цену подржати одржавање референдума о Дану Републике у РС.

„Овај референдум ће се одржати. Ни ја, ни НДП не би подржавали референдум да није легитиман и сврсисходан. Већина чланова колегија НСРС се сложила да референдум не треба одржати пре избора, али нажалост због Милорада Додика, тај датум је био датум од којег нису одустали. Нама је више стало до референдума, па ћемо некако истрпети и Милорадове покушаје да злоупотреби референдум у изборне сврхе“, рекао је Чавић, пренели су бањалучки медији.

Такође, Чавић је поручио да је референдум тема којом се ни Веће за имплементацију мира, нити међународна заједница треба да баве.

„ПИЦ и међународна заједница не треба да се баве овим, ми смо референдум подржали да би се одржао. Ми нећемо одустати, само они могу да одустану. Ако Додик одустане од референдума, онда треба да поднесе оставку“, казао је Чавић.

Тужилаштво није добило никакво решење од Уставног суда

Тужилаштво БиХ саопштило је данас да од Уставног суда БиХ није добило никакво решење у вези са одржавањем референдума о Дану Републике у РС.

У саопштењу се додаје да је поступајући тужилац Тужилаштва БиХ упутио Уставном суду БиХ акт у којем тражи да се тај суд изјасни у вези са дешавањем када је реч о референдуму у Српској.

Тужилаштво у саопштењу наводи да ово саопштава поводом честих новинарских питања о поступању у вези са дешавањем када је реч о најављеном референдуму у Републици Српској.

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Жељка Цвијановић ФОТО: www.predsjednikrs.net

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Жељка Цвијановић
ФОТО: http://www.predsjednikrs.net

Додик: И власт и опозиција за референдум

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је вечерас да иза одржавања референдума о Дану РС, најављеног за 25. септембар стоје и власт и опозиција у РС и да га, о томе, не занимају ставови председавајућег Председништва БИХ Бакира Изетбеговића.

 „Иза овог референдума стоји и опозиција и власт (у РС), и они који су на нивоу БиХ и ми који смо у РС… значи сви смо за овај референдум“, рекао је Додик за Радио телевизију Србије (РТС).

Изетбеговић је претходно упутио писмо амбасадорима Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИК) и високом представнику Валентину Инцку у којем упозорава да је најављени референдум најозбиљнији удар на уставноправни поредак и владавину права у БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума.

„Референдум заказан за 25. септембар је очигледно пробни балон за тај, више пута најављивани, референдум о отцепљењу РС од БиХ и почетак рушења Дејтонског мировног споразума, а тиме и мира у БиХ“, оценио је Изетбеговић.

Додик је за РТС рекао и да га не занимају ставови Изетбеговића.

„Не занима ме какве он има балоне, он може да јаше на балонима, да плови на облацима куд хоће“, рекао је Додик.

Он је додао и да је Уставни суд БИХ формиран Дејтонским мировни споразумом 1996. године а да РС свој дан формирања слави од 1992.

„Како је могуће да неко ко се бави правом сада дође у позицију и да каже да суд који је створене четири године после одлучио о ономе што је било пре четири године“, рекао је Додик.

Упитан о ставу Србије о најављеном референдуму, Додик је одговорио да о свим важним питањима разговара са руководство Србије.

„Наравно да о свим важним питањима разговарамо са важним људима у Србији, премијером и председником а позиција Србије која говори о томе да Србија подржава БиХ и Дејтонски споразум и да наравно води рачуна о РС сасвим је довољан оквир за ; нашу политичку борбу“, рекао је он.

Обустављање истраге показује да нема правде

Он је додао да није изненађен што је обустављена истрага против нападача на српског премијера на комеморацији у Поточарима прошле године и да то указује да у БИХ нема правде.

У Сарајеву, како је рекао, сматрају да је сасвим „прихватљиво и разумно да се нападне било који Србин, поготово у Сребреници“. Поновио је да је Сребреница „подвала“ , додајући да би се то и видели када би се отворили архиви УН.

Додик је рекао да је истрагу о томе повео МУП РС и да је евидентирано неких 11 људи, међутим, како је навео, тужилаштво из Сарајева је одузело тај предмет.

„Високи представник је рекао да тужилаштво БИХ има надређену позицију на свим нивоима и може да изузме предмет по свом нахођењу… Када смо дошли до података о томе, онда је дошло тужилаштво из Сарајева и одузело предмет“, рекао је Додик и додао да је тада знао „да од тога (истраге) нема ништа“

Додик сматра и да су поједини Срби дозволили да се у обавештајну службу врате „обавештајни кадрови Алије Изетбеговића“.

„Због лошег карактера наших људи који тамо седе, полтрона, издајника десило се то да та обавештајна служба служи искључиво за то да прати шта Срби раде, шта ради руководство РС, а по неким индицијама чак и шире“, рекао је Додик.

29.8.2016. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Врло интелигетно рјешење даје Младен Иванић. Додик треба његово излагање озбиљно прихватити као и Народна скупштина Српске. Иванић је на врло вјешт начин пронашао сигурну и етапну процедуру до самосталне Српске. Тиме би се Сарајево и Уставни суд довели до мат позиције.

    Свиђа ми се