АКТУЕЛНО

Захарова: Терористи у Сирији спроводе верско и етничко чишћење


фото: ВОСТОК

фото: ВОСТОК

Припадници терористичких група у Сирији спроводе верско и етничко чишћење, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовној конференцији за медије.

„Једна од најтежих манифестација сиријског сукоба било је етничко и верско чишћење које су спровели терористи, као и прогон на верској основи“, рекла је Захарова.

Изјаве САД у УН о насилном сценарију у Сирији у супротности су са покушајима Москве и Вашингтона да постигну мирно решење кризе у тој земљи, изјавила је Захарова. „О каквом насилном сценарију се говори неколико дана након вишечасовних разговора представника министарстава спољних послова САД и Русије и многобројних телефонских разговора у којима се разматрало питање мирног решења сиријског сукоба“, рекла је Захарова одговарајући на питање зашто се у СБ УН сада појављују изјаве о могућем насилном решењу кризе у Сирији.

Задатак раздвајања терориста од опозиције у Сирији још увек није решен, истакла Захарова. Почело је активирање контаката наших стручњака Русије и САД о Сирији. Одређено успоравање тих контаката није била грешка Русије, већ нажалост, иницијатива америчке стране. Констатовали смо да су се контакти између наших стручњака успорили, рекла је Захарова.

Наравно, разговори у Женеви (министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Џона Керија) дали су том процесу динамику и они су се обновили у оном обиму који је заиста користан, додала је Захарова. Она је подсетила да је Вашингтон још у фебруару обећао раздвајање терористичких и опозиционих група у Сирији.

„Нажалост, до сада, без обзира на сва уверавања америчке стране да то за њих не представља проблем и да је америчким стручњацима потребно само две недеље да раздвоје терористе од опозиције и даље не се не дешава неопходни елемент потребан за реализацију целог пакета докумената који су усвојили Међународна група за подршку Сирији и СБ УН“, нагласила је представница руског Министарства.

Русија се нада објективности у истрази убијеног новинара у Украјини

Москва се нада објективној и транспарентној истрази смрти руског новинара Шчетињина у Украјини, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова.

„Овај случај још није јасан. Надамо се да ће истрага бити објективна и транспарентна“, изјавила је Захарова. „Желим да додам да ово није први случај погибије руских новинара у Украјини“, истакла је она. Прес-служба Националне полиције Украјине у Кијеву саопштила је 28. августа да је руски новинар и оснивач агенције „Нови регион“ Александар Шчетињин нађен мртав са прострелном раном у глави у свом стану у Кијеву. Основна верзија његове смрти је самоубиство.
Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији – из минута у минут

—————————-

31.8.2016. ВОСТОК, за ФБР приредила Биљана Диковић