АКТУЕЛНО

Кaко У ПРАКСИ функционише Споразум о РЕАДМИСИЈИ? – једна аутентична прича


Romen Louis, 31.8.2016.

Дана 18.09.2007, Србија је у Бриселу са Европском унијом потписала Споразум о реадмисији. Ступио је на снагу 01.01.2008. Све то у време по злу запамћеног, Бориса Тадића.

Тада тајмирана бомба, експлодира након неколико година, у време садашње. Вучићево време.

67758438855fffc84d09e8198325987_v4_big

Један од најподмуклијих механизама постављених у том Споразуму, тиче се држављана „трећих земаља“, дакле – људи који су за нас, исто као и за Европску унију, СТРАНЦИ.

Члан 3 Споразума о реадмисији:

(1) – Србија ће прихватити, на захтев државе чланице и без посебних формалности осим оних које предвиђа овај споразум, било ког држављанина треће земље или лице без држављанства које не испуњава или више не испуњава важеће услове за улазак, боравак или настањење на територији државе чланице молиље, уколико је доказано или ако је могуће на основу поднетих prima facie доказа веродостојно ПРЕТПОСТАВИТИ (!) да лице у питању:

а – поседује или је у време уласка поседовало, важећу визу или дозволу боравка издату од стране Србије,

б – је на незаконит начин и директно ушло на територију државе чланице, након што је боравило, или било у транзиту кроз територију Србије.“

Нимало случајно, НИЈЕДНА земља на избегличкој рути НИЈЕ РЕГИСТРОВАЛА „ИЗБЕГЛИЦЕ“ И МИГРАНТЕ, ПРЕ СРБИЈЕ. То је учињено јер се у горе наведеном Члану 3 наводи да ће „избеглице“ бити враћане у прву земљу у којој су имале неки документ, неку врсту дозволе боравка, пре него што су ушле у Унију. Та земља је у сваком случају – Србија.

То је учињено посебно да би се од реадмисије поштедела Турска и посебно Грчка – пошто огромна већина миграната прво у Грчкој ступи на тло Европске уније. Међутим, Грци их онда без регистрације потисну према северу, према Македонији која је проглашена небезбедном (па их не могу враћати у њу), а онда је на реду Србија. То значи да „земље молиље“ – односно земље у којима „избеглице“ траже азил, боравак или шта већ, могу сваког од „избеглица“ да врате једино у Србију (поред земље одакле изворно потиче молилац). Као да су преко Турске и Грчке прелетели.

Овим је прекршено много међународних конвенција и прописа који тачно дефинишу шта је избеглица и ко може имати такав статус, према чему испада да сваки избеглица из Сирије или Ирака који напусти прву сигурну земљу у којој је његов боравак безбедан и обезбеђен кроз међународне механизме за бригу о таквим лицима, ГУБИ статус и третман избеглице, и постаје најобичнији НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТ, кога свака држава има право да протера.

Међутим, медији одрађују своје, политички притисци организатора тих миграција које су све само не спонтане, такође делују. И свет се повинује.

Али, да се све ово не би претворило у суво филозофирање, ево једног свежег примера из живота.

Једна ирачка породица, из Багдада, напустила је пре неког времена свој град и сам Ирак. Прешли су у Турску, затим у ризичном прелазу у кријумчарским бродићима преко мора до Грчке. Пут их је даље водио преко Македоније и Србије према земљи њихових снова – Немачкој. Да подсетимо да ови Ирачани као и сви други њихови земљаци долазе из земље у којој траје грађански рат. Исламска држава држи један добар део територије Ирака са другим по величини ирачким градом – Мосулом. То значи да Ирачани, будући да беже из државе у којој је потпаљен и разбуктан ратни пожар, према пракси каква је нама предочена – имају право на СТАТУС ИЗБЕГЛИЦА, односно – да нико нема право да им одбије азил или избеглички боравак, па чак ни Немачка – односно тако је нама предочавано.

Они дакле НИСУ неки економски мигранти из Пакистана, Ирана и одакле све не, за које је и нама признато да их Немачка неће прихватати.

Међутим, десило се да их Немачка, и поред тога што долазе као избеглице, НИЈЕ ПРИХВАТИЛА. Немачка их је одбила, а затим им је великодушно ПОНУДИЛА ДА САМИ ИЗАБЕРУ КУДА ЋЕ БИТИ ВРАЋЕНИ – У ИРАК ИЛИ У СРБИЈУ !!! Они свакако одаберу Србију, дођу и настане се у Београду. Сада, у време писања овог текста они живе у Београду, а захваљујући својим арапским везама добили су посао у једној арапској установи у Новом Саду.

Међутим, овај текст не говори о њима. Они су добри и вредни људи који у Србији сасвим сигурно неће правити проблеме. Они се неће као крпељи накачити на њен социјални систем и живети на наш рачун. Они ће радити и живети од свог рада. Овај текст није о њима.

Овај текст говори о ОДНОСУ НЕМАЧКЕ (и уопште Европске уније и запада) ПРЕМА СРБИЈИ, као према канти за ђубре у коју се трпа све оно што Немачка, ЕУ, итд, одбијају да приме на своју територију. Немачка дакле, као некаква туристичка агенција, нуди територију Србије за насељавање миграната са Блиског истока.

Овај текст такође има за циљ и да пружи некакву представу о томе колики је ниво манипулације и лажи који нам се пласира о свему што се потпише са Немачком, Европском унијом и другим „партнерима и пријатељима“ на западу.

Због чега, од свих других држава, баш Србија? – Питање је само реторичко. На њега сви наслућујемо одговор. Улога која је Србији намењена је управо улога контејнера за нежељене расе и популације, за хемијски и нуклеарни отпад, затим улога базе за експлоатацију сировина и школованог младог меса које ће бити лако асимиловати у неком новом евро-унијатском монструму. Србија је, према циљу исте те стратегије, уједно и једна од територија намењених да буду тампон зона за успоравање и евентуално заустављање најезде муслимана на Европу. Да се „исламска најезда“ – како то види Европска унија и њене државе, заглиби у блату Србије.

У таквој ситуацији је злочин ћутати – било какав алиби да је у питању, у широком луку – од заклињања у наше „европске пријатеље“, преко клањања пред „регионалном стабилношћу“ ширења поноса што ето – и ми овакви какви смо, нечим „задужујемо“ Европу, и позивања на крокодилске сузе над судбином тих „унесрећених“ људи. Па све до ширења атмосфере страха о томе како је Српство пред ратом, и само што није поново бомбардовано, освојено и уништено.

Колико год да има истине или неистине у горе наведеним „алибијима“ о овој теми се не сме ћутати и не сме седети без реакције, стратешки и тактички осмишљене, и бескомпромисно спровођене.

6 replies »

  1. pa nisu mediji spinovali, vec vlast, dacic, vulin, kao da ce ih srbija vratiti odakle su dosli, a znalo se da po sporazumu o redmisiji nema pravo – znaci vlast je lagala! – a srbi naivni ikratke pameti

    Свиђа ми се