АКТУЕЛНО

САМИТ Г20: Русија и Кина победиле Обаму у спољној политици


ru-i-kina

Неуспешна политика Барака Обаме је довела до тога да су САД уступиле Русији улогу кључног играча на Блиском истоку. Иста та политика је крива што се Америци отворено подсмевају, као током инцидента у Кини где председнику САД нису поставили црвени тепих, сматра експерт „Фокс њуза“ за националну безбедност Кејт Макфарланд.

Самит Г20 у Кини © AFP 2016/ GREG BAKER

Самит Г20 у Кини © AFP 2016/ GREG BAKER

Г20: Недаће Обаме, проблеми Мејове са протоколом, Путин и Ердоган на нивоу

Барак Обама дозвољава другим земљама да га врте око малог прста, сматра Кејти Макфарланд, експерт за националну безбедност телевизије „Фокс њуз“.

„Стартегија ’контроле иза леђа‘ које се придржава Обама почиње да доноси плодове. Нас игноришу, гурају нам прст у око“, жали се Макфарландова.

Понекад се то види кроз безначајне ствари, као на пример када Кинези нису поставили црвени тепих за Барака Обаму који је допутовао на Самит Г20 у Хангџоу.

Ипак, САД имају и значајнијих проблема, а као пример Макфорландова је навела Русију.

Према њеним речима, Руси фактички САД говоре: „Момци, ако нам будете сметали, ми ћемо вас бомбардовати“. И Вашингтон нема никаквих инструмената притисака, уз помоћ којих би Москва могла бити „умирена“.

Карта Европе © Fotolia/ Twixx

Карта Европе © Fotolia/ Twixx

Самит Г20 у Кини: Успон Евроазије и сумрак Европе

САД се заваравају, мислећи да оне играју неку улогу на Блиском истоку, уверена је Макфарландова. Са њене тачке гледишта на Блиском истоку су остале две стране. Једну страну чине Русије и Иран, који се боре уз Асада, а другу страну представља ДАЕШ.

САД су у тој ситуацији „митска трећа страна“ која жели да се ослободи Асада и која се бори против ДАЕШ-а.

„Међутим, ми тамо стојимо сами, заглибљени у центру тог грађанског рата“, сматра експерт.

Према њеним речима, преговори са Русијом неће помоћи САД да реше проблеме на Блиском истоку, независно од тога ко ће их водити, Обама, државни секретар Кери или чак „потенцијална председница Клинтон“.

„Руси једноставно далеко иза себе остављају САД и њихову спољну политику“, закључује Макфарландова.

——————-

6.9.2016. СПУТЊИК, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Све има своје време!! Коначно дошло је до промене односа међу великим. За сва недела које је Америка учинила ово није довољна казна. Ми срби можемо само да констатујемо наша браћа Руси добише прву политичку битку на веома важном месту у Кини. Кина као стари мудрац дочекала је Обаму дасе спушта низ БАСАМАКЕ браво Кинези. Ни Мејова нешто није боље прошла што се тиче протокола. Рачуни за колонијалну политику стижу за наплату. Неко ће показати и онај СРЕДЊИ прст Западу.

    Свиђа ми се