АКТУЕЛНО

КОНЦЕРТ ГРУПЕ ТРАГ У НОВОМ САДУ– ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ (фото, видео)


14206129_1213510408721148_7923926074691015817_o

Поводом манифестације Дани Српске у Србији одржан је концерт музичке Етно групе „Траг“, дана 11.09.2016. у 20 часова у Новом Саду.

Новосадска публика није била довољно обавештена о овом концерту, али је велика сала Српског народног позоришта била већим делом пуна.

Новосађани су уживали у извођењу песмама: Жубор, Аман ђевојко, Весели се кућни домаћине, Месечина, Седам сати удара и многим другим песмама.

Својим аплаузима публика је више пута музичку Етно групу „Траг“ враћала на бину, што потврђује успешност концерта.

Овом приликом је новинар редакције ТВ Арс Медија разговарао са уметничким руководиоцем Валентином Милекић о концерту у Новом Саду.

Након концерта уследило је фотографисање са публиком и дружење.

20160911_213608

Етно група „Траг“ је вокално – инструментални састав који његује традиционалну музику Балкана. Дјелује од 2003. године као једна од секција Културно умјетничког друштва „Славко Мандић“ из Лакташа. Групу чини десет чланова: четири женска вокала и шест инструменталиста. Акценат је на традиционалним инструментима (фруле, гајде, кавал, тарабуке, тапан), али у саставу су и класични инструменти – гитара и виолина, као и модерни (електронски) – клавир (стаге пиано) и бас-гитара. На репертоару групе налазе се пјесме из Републике Српске (Босне и Херцеговине), Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске, те циганска музика. С обзиром на то да “Траг” често и радо наступа у Русији, на репертоар су уврстили и неколико руских пјесама. Група наступа на многим значајним манифестацијама у БиХ и иностранству.

Чланове састава окупила је љубав према народном стваралаштву. У жељи да изворну музику спасу од заборава, али и приближе уху данашње публике, традиционалне ритмове и мелос уткали су у сопствене аранжмане. Ове пјесме су се, као дио народног предања, вијековима преносиле са кољена на кољено и живјеле у народу. При томе су свака генерација и сваки појединац у њих уносили дио себе богатећи их и чинећи да остану увијек једнако живе и лијепе. Слиједећи трагове народног предања, група „Траг“ је у ове пјесме удахнула свој лични израз, као и дух нашег времена, оживљавајући их тиме, и остављајући, суштински непромијењеним и увијек народним, у аманет будућим генерацијама.

У мају 2008. завршили су снимање свог првог албума, под називом „Звуци Балкана“. На њему се налази 15 пјесама са простора Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске. Посебно мјесто на албуму нашла је музика Лијевча поља, до тада мање позната публици, јер је народна музика овог подручја тек 2008. године истражена и забиљежена. Покровитељ овог пројекта била је Општина Лакташи.

Други албум под називом “Завјештање” сниман је у периоду од јануара 2010. до октобра 2012. године а издавач је Радио телевизија Републике Српске. На овом албуму, поред традиционалних пјесама, нашле су се и двије ауторске пјесме, као што су пјесма “Жубор” коју је написао Иван Глишић, а компоновао ју је чувени Радослав Грајић и пјесма “Црвен цвете” ауторке Јелене Бојовић.

Током 2013. године албум је представљен домаћој и страној публици, а урађена су и два спота за пјесме “Кад Лијевчанско жито заталаса” и “Црвен цвете”.
Током 2014. године група “Траг” наставља са концертирањем по земљи и иностранству и радом на новим аранжманима.

Поред бројних концерата на простору Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске, група је свој рад представила и широј публици на турнејама у:
Холандији: неколико концерата у Ротердаму, Зандаму, Најмејгену
Њемачкој: неколико концерата у Минхену и Штутгарту, Манхајму
Русији: неколико концерата у Москви и Славјанску на Кубани, Гаљицину, Петрограду
Швајцарској: неколико концерата у Цириху.

Етно група “Траг” је за свој досадашњи рад награђивана многим признањима и наградама.

Етно група “Траг”
Вокали: Валентина Милекић (умјетнички руководилац)
Весна Милекић
Тања Данојевић
Јована Кисин
Инструменталисти:
Јелена Шкрбић – виолина
Драган Граховац – бас гитара, хармоника
Младен Јанковић – клавијатуре
Бобан Аџић – гитара
Зоран Вујић – перкусије
Горан Пивашевић – фруле, гајде, кавал, вокал

Видео новинар: Жељко Савић
Фотографије: архива Етно група Траг, Биљана Диковић

Извор: ТВ Арс Медија

————–

14.9.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »