ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

Далеко од отаџбине, у Јиндриховицама у Чешкој налази се највеће србско војничко гробље после Зејтинлика!


Спомен-костурница Јиндриховице и србско војничко гробље је место мучења и страдања србских заробљеника за време Првог светског рата.

На том месту је био највећи концентрациони логор на територији Аустроугарске а србко војничко гробље у Јиндриховицама је, после Зејтинлика у Солуну, највеће србско војничко гробље! 

У спомен костурници у Јиндриховицама налазе се посмртни остаци 7 100 српских заробљеника и 189 руских војника.

На жалост, то нису били довољни разлози да се о Јиндриховицама напише неко слово у нашим уџбеницима!

Осим заборава, српским мученицима је учињена још једна велика неправда – на спомен плочи је написано: „овде почива 7100 Југословена“ а не Срба – иако су у том логору страдали само Срби и Руси!

Неправду над нашим прецима покушала је да исправи група србских родољуба који су недавно посетили Чешку (о свом трошу) и снимили видео који је пред вама:

Јиндриховице и црква Успења Пресвете Богородице

14.09.2016.

Иницијатор и вођа пројекта: Никола Стојановић
Камера: Владимир Стојановић
Снимци из ваздуха: Србољуб Стојановић
Монтажа: Србољуб Стојановић
Текст: протојереј Срђан Јаблановић
Музика: Молитва за молитву-Слободан Тркуља

***

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ НА СРБСКОМ ФБРЕПОРТЕРУ:

Туга… Српско гробље у Јиндриховицама

kolaz1

У уторак, 21. јуна 2016 године, представник Покрета Реци не ЕУ и сарадник СРБског ФБРепортера Димитрије Марковић, посетио је српско гробље у Јиндриховицама у Чешкој. 3.7.2016. Реци не ЕУ Јиндриховице (чешки: Jindřichovice, […]

Срби, први логораши у Европи

ss1

Монструозна владавина нацистичког фирера Адолфа Хитлера упамћена је, између осталог, и по систематском уништењу Јевреја, Словена и антифашиста у логорима широм Трећег рајха. Планско уништења читавих народа било је прецизно организовано, па […]

Јиндриховице на граници Чешке и Немачке: Велико србско стратиште и још већа срамота срПских власти

Спомен-костурница у Јиндриховицама фото: Четнички покрет

Прочитајте какву нашу срамоту је пронашао Србин који се изгубио у шуми на чешко-немачкој граници… У шуму код места Јиндриховице, на граници Чешке и Немачке, довео нас је наш земљак, Дејан Ранђеловић, […]

2 replies »

  1. Зато и Србија наставља праксу и навику из доба југословенства,мислећи да не вређа осећања других на штету невиних жртава.Па где је ту здрав разум,требали нам већи непријатељ од самих нас?

    Свиђа ми се

  2. Тешко ћемо се ослободити тог синдрома југословенства и комунизма,у стотину облика ће га претварати али ће му та клика на власти остати верна.Један Александар нам је увалио то Југословенство тај опијум који је разорио Србство и Србске државе,сада неки други Александар призива неку Балканијаду у економском смислу да али у политичком то би за Србе било погубно.И тада би нам за рачун других отели територије као и у Југославији што смо а и сада плаћамо ту заблуду.

    Свиђа ми се